Rabobank sluit aan op Target Instant Payments Settlement (TIPS)

Betalingen nu nog vaker direct bijgeschreven

Rabobank heeft een connectie gerealiseerd met het Instant Payments betaalsysteem van de Europese Centrale Bank: Target Instant Payments Settlement (TIPS). Met deze connectie breidt Rabobank het aantal banken uit waarnaar Instant Payments uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor wordt een betaling nu nog vaker direct bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

Sinds mei 2019 biedt Rabobank ‘Instant Payments’. Met Instant Payments staat een enkelvoudige betaling direct op de rekening van de ontvanger, ook in het weekend en op feestdagen. Dit geldt voor Eurobetalingen tussen Rabobank rekeningen, maar ook voor Eurobetalingen naar rekeningen bij andere Nederlandse banken die bereikbaar zijn voor Instant Payments. De connectie met TIPS maakt het mogelijk om nu ook betalingen direct bij te schrijven op rekeningen van ontvangers bij banken in Europa. De enige voorwaarde is dat de andere bank ook is aangesloten op het betaalsysteem TIPS.

In het aankomende jaar zal het aantal banken dat Rabobank kan bereiken voor Instant Payments verder toenemen. In Europa heeft de Europese Commissie de eis op tafel gelegd dat de bestaande (lokale) Europese Instant Payments betaalsystemen aan elkaar gekoppeld worden. Het betaalsysteem TIPS van de Europese Centrale Bank speelt hierbij een centrale rol. Per november 2021 zullen deze koppelingen gerealiseerd zijn waardoor het vanaf dit moment mogelijk is om Instant Payments uit te voeren naar vrijwel alle Europese banken.