Kaart van Oekraine

Het Rusland-Oekraïne conflict en Rabobank

Rabobank volgt de situatie met betrekking tot het Rusland-Oekraïne conflict nauwlettend. Het is uiterst betreurenswaardig dat het Europese continent zich na decennia weer geconfronteerd ziet met dergelijk oorlogsgeweld, hartverscheurende situaties en instabiliteit die dit met zich meebrengt. De bank voert sancties uit, zoals door de Europese Unie gepubliceerd. Dit is niet nieuw: Rabobank heeft beleid, procedures en interne controles opgesteld om te voldoen aan de sancties die zijn ingesteld door de EU, de programma’s die beheerd worden door de Office of Foreign Assets Controls (OFAC, een onderdeel van het ministerie van Financiën van de Verenigde Staten) en lokale sanctiewetgeving.

De nieuwe sancties betreffen momenteel maatregelen ten aanzien van Russische personen, die betrokken zijn bij de bedreiging van Oekraïne. Van hen worden de rekeningen bevroren en financiële transacties gedwarsboomd. Mocht hiervan sprake zijn dan meldt Rabobank dit aan De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast betreffen de sancties stopzetting van economische relaties met de gebieden Donetsk en Luhansk en het blokkeren van de toegang van de Russische overheid en de Russische centrale bank tot de Europese financiële markten (o.a. leningen, kredieten, effectenhandel en andere geldmarktinstrumenten). 

De impact voor Rabobank is relatief beperkt. Rabobank volgt de situatie met betrekking tot het Rusland-Oekraïne conflict op de voet, houdt zich aan alle toepasselijke (sanctie)wet- en regelgeving en vraagt klanten om deze ook zelf proactief te volgen (zie onderstaande links). Uiteraard zal de bank ook invulling geven aan eventuele verdere sancties.