Digitaal Incassomachtigen

Dit is Digitaal Incassomachtigen

Met Digitaal Incassomachtigen ontvangt u online geldige incassomachtigingen van uw klanten. Uw klant geeft op afstand akkoord op machtigingen die u vooraf heeft ingesteld. Dit doet hij via de eigen, veilige omgeving van internetbankieren. U heeft vervolgens de zekerheid dat u mag afschrijven.

Enkele voordelen van digitaal incasseren:

 • efficiënte en betrouwbare oplossing voor papieren machtiging
 • meer geslaagde incasso's
 • meer gemak voor uw klanten

In vier stappen van beoordelen naar gebruiken

In enkele stappen start u met digitale incassomachtigingen.

Stap 1. Beoordelen

Digitaal Incassomachtigen is vooral geschikt wanneer u:

 • minimaal 1.000 incasso’s per jaar doet of
 • vaak nieuwe debiteuren heeft of
 • business-to-business incasseert

Bekijk de tarieven en voorwaarden voor Digitaal Incassomachtigen

Stap 2. Aanmelden

Om u aan te melden, volgt u de stappen van het aanmeldproces. U kiest een gebruikersnaam en wachtwoord en koppelt meteen uw e-mailadres aan het Rabo Digitaal Machtigen Dashboard. Als u zich gaat aanmelden, is het handig uw bestaande Incassant-ID of SEPA CreditorID bij de hand te houden. De Rabobank helpt u met uitleg via e-mails.

Lees meer in de Handleiding Rabo Digitaal Incassomachtigen

Meld u aan via Machtigen.rabobank.nl

Stap 3. Aansluiten

Voor het afgeven van een digitale machtiging door uw klanten, moet uw website worden aangepast of kunt u gebruikmaken van een e-mail met een machtigingslink. Door het logo van Digitaal Incassomachtigen erbij te plaatsen, is het voor klanten herkenbaar. Zelf Digitaal Incassomachtigen invoeren in uw bedrijfsprocessen, duurt meerdere weken en vraagt uitgebreide technische kennis.

Als u kiest voor aansluiten via een Mandaat Service Provider (MSP), kunt u sneller van start met Digitaal Incassomachtigen. U maakt dan voor een groot deel gebruik van de MSP-aansluiting, waardoor u zelf veel minder hoeft te organiseren.

Maak uw keuze tussen zelf aansluiten of aansluiten via een serviceprovider

Aansluiten via serviceprovider

Om snel digitale machtigingen te kunnen ontvangen, kunt u kiezen uit verschillende Mandaat Service Providers. Facturis is zo’n bedrijf en is officieel onderdeel van de Rabobank. 

Lees meer over de tarieven van Facturis

Kies uw serviceprovider

De Rabobank werkt samen met een aantal serviceproviders. De volgende Mandaat Service Providers bieden een snelle aansluiting met de Rabobank:

Facturis

Buckaroo

Lodder Applicaties (tankstations en oliehandel)

PayIBAN

Stiply

Studielink (onderwijsinstellingen)

Twikey N.V., België

Betaalmachtigen.nl

Stap 4. Gebruiken

Als uw aansluiting op Digitaal Incassomachtigen is geactiveerd, kunt u digitale machtigingen ontvangen via uw website of via een link in een e-mail. We geven u hiervoor enkele aandachtspunten.

Communicatie naar uw klanten

Zorg voor duidelijke informatie voor de klant over het proces voor intrekken of wijzigen. Plaats deze informatie op uw website of in een e-mail. Voorbeeldteksten hiervan vindt u in de Handleiding Rabo Digitaal Incassomachtigen.

Lees meer in de Handleiding Rabo Digitaal Incassomachtigen

Machtigingen bewaren

U moet de machtigingen die u ontvangt, bewaren in uw archief. Bij een meningsverschil met een debiteur naar aanleiding van een incasso, moet u namelijk de machtiging kunnen overleggen. Bewaren kan in uw debiteurenadministratie, als een apart bestand of u laat het doen door een serviceprovider. De incassomachtigingen zijn tot tien jaar na afgifte ook terug te vinden in het Rabo Digitaal Machtigen Dashboard. U komt in het dashboard terecht zodra u inlogt op Machtigen.rabobank.nl.

Deze klanten zijn al overgestapt

Lees de ervaringen van Rabobankklanten die gebruikmaken van Digitaal Incassomachtigen.

Ervaringen van BonChef.nl

“In een paar kliks heb ik een digitale machtiging afgegeven”
Huub Dingemans van restaurant Hello Again, kon zich in één gemakkelijk proces online aanmelden voor de online boekingsdiensten van BonChef.nl. “In een paar kliks heb ik veilig en vertrouwd via mijn eigen bank een digitale incassomachtiging afgegeven. De machtiging vulde de bank automatisch in met de juiste gegevens, inclusief mijn correcte IBAN”, aldus Dingemans.

Eerste aanbieder van Digitaal Incassomachtigen
BonChef.nl, boekingssite voor de horeca, bood in april 2016 als eerste zakelijke klant van de Rabobank Digitaal Incassomachtigen aan. Restaurant Hello Again in Leusden is klant van BonChef.nl en maakt dankbaar gebruik van deze service. Voor beide is het werken met incasso’s makkelijker geworden, mede omdat het voor een groot deel is geautomatiseerd.

Digitaal Incassomachtigen

100% goed afgeronde machtigingen
Bij papieren incassomachtigingen ging Hans Schneider, directeur en medeoprichter van BonChef.nl, persoonlijk langs bij nieuwe klanten om de machtigingsformulieren te laten invullen en op te halen. De formulieren werden bijna nooit uit eigen beweging teruggestuurd. “Met Digitaal Incassomachtigen ontvangen we nu 100% goed afgeronde machtigingen, zonder bij klanten op bezoek te gaan”, volgens Schneider.

Digitaal Incassomachtigen

Grootste zekerheid voor tijdige betaling
Dit najaar start BonChef.nl een actie voor restaurantbezoekers. Met een voordeelbon hoeven zij bij alle deelnemende restaurants ieder tweede hoofdgerecht niet te betalen. Restaurants die willen meedoen aan de actie, kunnen dat alleen als ze een digitale incassomachtiging aan BonChef.nl afgeven. Dat geeft BonChef.nl de grootste zekerheid op tijdige betaling van de maandelijkse facturen. Schneider: “Onze maandelijkse facturen hebben lage bedragen, daarom wil ik de facturerings- en incassokosten ook zo laag mogelijk houden. Dat lukt alleen met Digitaal Incassomachtigen.”

Kosten

Tarieven Digitaal Incassomachtigen

Aansluiting op Rabobank Digitaal Incassomachtigingen € 10,00
Per nieuwe of gewijzigde Digitale Incassomachtiging € 0,50

Voorwaarden

Het aanbod geldt:

 • tot een maximum van 50.000 nieuwe digitale machtigingen
 • alleen wanneer u uw incassobijschrijvingen op een Rabobankrekening laat bijschrijven
 • alleen voor nieuwe digitale machtigingen; dus niet voor wijzigingen, intrekkingen of voor de incassotransacties zelf die op basis van de gekregen machtigingen worden gedaan

Aanvullende voorwaarden Rabo Digitaal Incassomachtigen voor incassanten

Algemene Voorwaarden (Bedrijven) Euro-Incasso (Ned)

Algemene Voorwaarden (Bedrijven) Euro-Incasso (Eng)

Aandachtspunten

 • Digitaal Incassomachtigen is gebaseerd op Europese regelgeving, maar vooralsnog alleen te gebruiken door Nederlandse rekeninghouders, zowel zakelijk als particulier, die toegang hebben tot internetbankieren.
 • Digitaal Incassomachtigen omvat het afgeven en wijzigen van een machtiging voor een incasso. Het intrekken van een machtiging gebeurt op de bestaande manier, via een mededeling door uw klant aan u. Een digitale Bedrijven Euro-incassomachtiging kan wel via de incassant ingetrokken worden.

Contact

Rabobank