Retourpinnen

De omgekeerde pintransactie

 • stort pin- en creditcard betalingen terug op de rekening van uw klant
 • klant kan met iedere bankpas retourpinnen
 • minder contant geld in uw kassa

Het totaal aantal pinbetalingen in Nederland stijgt. Mensen hebben steeds minder cash op zoek en betalen het liefst met hun pinpas. Retourpinnen sluit hier naadloos op aan. Met retourpinnen kunt u een bedrag terugstorten op de rekening van uw klant. Bijvoorbeeld als u een borg terug wilt storten of als een klant wil ruilen. U regelt deze transactie zelf via uw kassa of pinautomaat. Uw klant hoeft vervolgens alleen de bankpas in de automaat te steken en op OK te drukken. Eenvoudig, snel en veilig omdat u minder cash in uw kassa heeft.

Hoe werkt het

Hoe werkt het

Hoe werkt retourpinnen op de betaalautomaat

Het starten van een retourpin transactie regelt u zelf via uw pinautomaat of kassa. Hoe u deze transactie precies start, staat uitgelegd in de handleiding van uw pinautomaat of kassa.

Wachtwoord invoeren

Voer het wachtwoord in op uw pinautomaat of kassa en kies het gewenste bedrag dat u wilt terugstorten.

Pas insteken

Uw klant steekt zijn bankpas in de pinautomaat. Dit kan een bankpas van iedere bank zijn. Het hoeft niet de bankpas te zijn waar de aankoop mee gedaan is. Als ondernemer kunt u Retourpintransacties verrichten van alle Maestro en V PAY bankpassen van alle banken.

Bevestigen

Uw klant ziet het bedrag van de retourpintransactie in het scherm en bevestigt drukt op OK. Vervolgens verschijnt er een bevestiging in beeld.

Retourpinbon uitprinten

U draait de retourpinbon uit. Deze ondertekent u en geeft u aan uw klant mee. Hiermee kan uw klant zijn retourpintransactie bewijzen. De bedragen van retourpinnen worden verrekend met de bedragen van de normale pintransacties. De Rabobank moet hierbij wachten op de verwerking van Equens. Uw klant krijgt het bedrag automatisch op de rekening bijgeschreven. De kassabon is de garantie voor de klant dat de betaling volgt.

Kenmerken

Is uw pinautomaat geschikt?

Of u Retourpinnen kunt gebruiken hangt af van uw pinautomaat. Controleer daarom bij uw leverancier of deze geschikt is. Is uw pinautomaat gekoppeld aan een kassa-systeem, dan dient dit systeem ook geschikt te zijn voor retourpintransacties. Uw leverancier kan vertellen of uw kassa en de kassakoppeling geschikt zijn voor Retourpinnen.

Lees de productomschrijving van Retourpinnen

Voor Retourpinnen heeft u nodig:

 • Een contract voor Retourpinnen bij uw bank. Dit kan aanvullend bij het Rabo Europees Pincontract worden afgesloten.
 • Een pinautomaat die geschikt is voor Retourpinnen, informeer bij uw pinautomaat leverancier of kijk op overzicht geschikte pinautomaat
 • Aanwezigheid van geschikte software op de pinautomaat.
 • Om toegang te krijgen tot de Retourpin functionaliteit, dient de pinautomaat of kassa per retourpintransactie afgeschermd te zijn via een wachtwoord of inlogcode. Zo voorkomen we ongeautoriseerd gebruik.
 • Indien uw kassasysteem is gekoppeld met de betaalautomaat dienen ook de kassa en de kassakoppeling geschikt te zijn voor Retourpinnen. Neem hierover contact op met uw kassaleverancier.
 • Promotiemateriaal om aan te geven dat u Retourpinnen aanbiedt aan uw klanten.

Bekijk het promotiemateriaal op pin.nl

Van aanvragen naar gebruiken

Retourpinnen is een aanvulling op uw Rabo Europees Pincontract. Na uw aanvraag wordt in een telefonisch gesprek een aantal zaken rondom Retourpinnen en bijbehorende limieten met u doorgesproken. Aansluitend sturen we u de aanvullende contracten toe. Na ontvangst van de door u getekende contracten wordt binnen vijf werkdagen Retourpinnen op uw pinautomaat geactiveerd. Wilt u meer weten over Retourpinnen? Neem dan contact op met uw Rabobank.

Van aanvraag tot gebruik

In een gesprek stemmen wij met u af:

 • de risico’s die zijn verbonden aan retourpinnen
 • de in te stellen limieten:
  - maximum bedrag per retourpintransactie
  - maximum aantal retourpintransacties per dag
  - maximaal cumulatief bedrag aan retourpintransacties per dag
 • wat is het pincontractnummer waarop u Retourpinnen wilt gaan verwerken
 • voor welke pinautomaat u Retourpinnen wilt aanvragen, inclusief het bijbehorende automaatnummer

Wat moet u doen om Retourpinnen aan te kunnen bieden

 • controleer of de pinautomaat geschikt is voor Retourpinnen
 • controleer bij een kassakoppeling of de kassa software
 • bepaal welke limieten voor u het beste van toepassing zijn
 • sluit een contract af voor Retourpinnen
 • autoriseer en informeer uw kassamedewerkers

Kijk op pin.nl of uw pinautomaat geschikt is voor Retourpinnen

Aandachtspunten

 • Het kan zijn dat uw automaat een update nodig heeft van de software om geschikt te worden voor Retourpinnen. Dit kunt u afstemmen met uw automatenleverancier.
 • Voor het installeren van Retourpinnen kan technische kennis nodig zijn. 
 • Volgens de contractvoorwaarden van Retourpinnen zijn alleen oorspronkelijke kaartbetalingen toegelaten voor Retourpinnen. Retourpinnen is niet toegestaan wanneer contant, met een voucher, cadeaubon, cadeaukaart, iDEAL en tegoedbonnen is betaald. De check kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld doordat de kassamedewerker op de oorspronkelijke bon van aankoop de betaalwijze controleert. 
 • U sluit één contract af voor meerdere pinautomaten voor Retourpinnen.
 • In de Retourpinnen overeenkomst met de Rabobank is een maximum transactiebedrag voor Retourpinnen afgesproken naast de andere genoemde limieten. Indien de limieten worden overschreden dan zal de retourpintransactie worden afgewezen door de pinautomaat.
 • De toegang tot de Retourpinnen functie op de kassa dient voorzien te zijn van een toegangsbeveiliging. Deze beveiliging moet bij elke retourpintransactie doorlopen worden en mag niet uitgeschakeld of omzeild worden. De toegangsbeveiliging kan bijvoorbeeld een wachtwoord, pasje of sleutel zijn. Uw medewerkers worden hiermee in staat gesteld om tot de door u opgegeven maximum limieten retourpintransacties te initiëren.

Kosten

Tarieven Retourpinnen

Retourpinnen kost € 3,60 per maand per geactiveerde pinautomaat. Per retourpintransactie betaalt u aanvullend € 0,06.

Bekijk de Tarieven zakelijk betalingsverkeer

Dit product valt onder het Rabo Startersvoordeel. Met het Rabo Startersvoordeel kunt u dit product kosteloos uitproberen zolang uw Startersvoordeel loopt.

Het Rabo Startersvoordeel

Voorwaarden

Voorwaarden Retourpinnen

Als u Retourpinnen wilt afsluiten, lees dan vooraf de voorwaarden van het product.

Voorschriften retourpinnen

Algemene voorwaarden retourpinnen

Contact

Rabobank