Als jouw klant je via een overschrijving betaalt, heet dat bij Rabobank een eurobetaling.

Geld ontvangen binnen Nederland via een overschrijving

Als jouw klant je via een overschrijving betaalt, heet dat bij Rabobank een eurobetaling.

Eurobetaling 

Voor het betalingsverkeer in Euro’s binnen Nederland en andere SEPA-landen. Ontvangen bedragen zijn gegarandeerd. Bedragen staan uiterlijk de volgende werkdag bijgeschreven op jouw rekening.

Factuur
Op de factuur plaats je de gegevens die nodig zijn om een debiteur het geld te laten overmaken. Een duidelijke factuur bevat deze gegevens: 

Je IBAN nummer. De BIC van de Rabobank (RABONL2U). Je volledige naam en die van je afnemer. Je vermeldt de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in combinatie met het adres en woonplaats bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Je vermeldt het adres waar de onderneming feitelijk is gevestigd. Vermelding van alleen een postbusnummer is niet voldoende. Je BTW-nummer. Je KvK-nummer. De datum waarop de factuur is uitgereikt. Een uniek betalingskenmerk. Vermeld de exacte datum waarop het verschuldigde bedrag uiterlijk moet zijn overgemaakt. Een omschrijving van de goederen of diensten die je hebt geleverd. Het aantal geleverde goederen of diensten. De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling. Het bedrag dat je in rekening brengt, exclusief BTW. Lever je prestaties met verschillende BTW-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Neem daarnaast de eenheidsprijs op, als dit van toepassing is. Het BTW-tarief dat je in rekening brengt. Mogelijk kun je de algemene voorwaarden van je onderneming op de achterkant laten drukken. Verwijs er in ieder geval naar en vermeld duidelijk een termijn waarbinnen er bezwaar kan worden gemaakt. 

Tips bij het opstellen van jouw factuur: 

Zorg voor een duidelijke vormgeving met een herkenbaar logo. Zorg ervoor dat de betaalgegevens in één oogopslag zichtbaar zijn. Op de site van Betaalvereniging Nederland vind je informatie over de Betaalinstructie. De Betaalinstructie is een sjabloon voor een standaard indeling en opmaak van betaalgegevens op facturen. Op deze site kun je deze sjablonen downloaden. Plaats een gestructureerd betalingskenmerk op je factuur. Het meest gebruikte betalingskenmerk is het Acceptgirobetalingskenmerk van max. 16 cijfers. Dit betalingskenmerk kan door de bank van de betaler worden gecontroleerd als de betaling wordt ingetoetst in online bankieren. Met een correct betalingskenmerk kun je jouw ontvangen betalingen altijd snel en efficiënt in je administratie verwerken. Vanaf 2019 controleren de meeste Nederlandse banken ook het ISO-betalingskenmerk. Meer informatie hierover vind je ook op de site van Betaalvereniging Nederland. Neem contact op met de leverancier van je boekhoudsoftware om te vragen welk(e) betalingskenmerk(en) jouw software kan gebruiken.

Informatie en sjablonen Betaalinstructie Lees meer over het ISO-betalingskenmerk

Hoe snel wordt uw binnenlandse betaling bijgeschreven?
Een Eurobetaling afkomstig van een Rabobankrekening wordt direct op uw rekening bijgeschreven. Een Eurobetaling afkomstig van een andere Nederlandse bank staat uiterlijk de volgende werkdag op uw rekening. Wordt de betaling in de ochtend overgemaakt, dan ontvangt u deze vaak al dezelfde dag.

Kosten verwerking Eurobetaling
De kosten van het bijschrijven van een Eurobetaling zijn € 0,15. 

Op de hoogte met Rabo Alerts
Met Rabo Alerts krijgt u actuele informatie in een sms, e-mail of via een pushbericht op uw mobiele telefoon. Stel in Rabo Internetbankieren (Professional) of in de Rabo App in welke Rabo Alerts u automatisch wilt ontvangen. Zo ziet u direct welk bedrag is overgemaakt.

Geld ontvangen uit het buitenland via een overschrijving

Een overschrijving vanuit het buitenland kan met een Eurobetaling of een Wereldbetaling, afhankelijk van het land. 

Eurobetaling 

Voor het betalingsverkeer in euro’s binnen Nederland en andere SEPA-landen. Geld laten bijschrijven tegen binnenlandse tarieven. Ontvangen bedragen zijn gegarandeerd. 

Wereldbetaling 

Voor ontvangsten afkomstig uit landen die niet deelnemen aan SEPA. Voor ontvangsten in een andere valuta dan euro, ook als deze afkomstig zijn uit landen die deelnemen aan SEPA. Ontvangen bedragen zijn gegarandeerd. Gemiddeld na drie werkdagen het geld ontvangen. Kosten afhankelijk van kostenoptie. 

Op je facturen plaats je de gegevens die nodig zijn om een debiteur het geld te laten overmaken. Dit is naast je IBAN altijd de naam en de BIC (Business Identifier Code) van je bank. De BIC wordt ook wel SWIFT-adres genoemd. De BIC van de Rabobank is RABONL2U. 

Verwerking Wereldbetalingen
Als de Rabobank een Wereldbetaling in vreemde valuta ontvangt, wordt deze bijgeschreven op je rekening in dezelfde valuta. Heb je geen rekening in deze valuta? Dan wordt het bedrag bijgeschreven op uw Eurorekening tegen de actuele marktkoers. Deze koers vind je terug op het rekeningafschrift. Wil je grip houden op de wisselkoersen van je betalingsverkeer? Kies dan voor een rekening in de vreemde valuta. 

Ontvangen bedragen worden tijdens kantooruren verwerkt en zijn direct zichtbaar op je rekening. Het moment van bijschrijving is afhankelijk van een aantal factoren:

De muntsoort. De opgegeven valutadatum. Het tijdstip van ontvangst.

Lees meer over Rekening Courant in vreemde valuta Schematische weergave van de verwerkingstijden

Tijdslijnen girale verwerking (PDF) Timeframes payments (PDF)

Wisselkoersen 

De Rabobank rekent bij het verwerken van je betaling in een vreemde valuta met de actuele marktkoers. Die koers vind je terug op je rekeningafschrift.

Bekijk de wisselkoersen vreemde valuta

Kosten verwerking Wereldbetaling

ProducttypeTarief
Wereldbetaling SHA€ 11,00SHA: u deelt de kosten met degene die de overschrijving doet  
Wereldbetaling OURKosteloosOUR: alle kosten zijn voor de opdrachtgever 
Wereldbetaling BEN€ 11,00BEN: alle kosten zijn voor de begunstigde

Bovenstaande kosten worden in rekening gebracht als je een Wereldbetaling ontvangt. Bij de kostenopties SHA en BEN kunnen correspondentbanken kosten inhouden op het transactiebedrag. De Rabobank heeft hier geen invloed op. Als je er zeker van wilt zijn dat je het volledige bedrag ontvangt, vraag dan aan de opdrachtgever de betaling met kostenoptie OUR uit te voeren.

Op de hoogte met Rabo Alerts
Met Rabo Alerts krijg je actuele informatie in een sms, e-mail of via een pushbericht op je mobiele telefoon. Stel in Rabo Internetbankieren (Professional) of in de Rabo App in welke Rabo Alerts je automatisch wilt ontvangen. Zo zie je direct wanneer er een bepaald bedrag wordt overgemaakt.

In sommige gevallen ontvang je geld via een cheque. Cheques komen nog maar weinig voor en brengen risico’s met zich mee.

Lees meer over het inwisselen van cheques

Zelf regelen & Contact