Een Letter of Credit (L/C) biedt jou als ondernemer extra zekerheid van betaling of levering van goederen.

Meer zekerheid bij import- of exporttransacties. Versterk jouw internationale onderhandelingspositie. Ook om je buitenlandse afnemer een financiering te bieden. Online af te sluiten als je importeert.
Letter of Credit aanvragen Neem contact op

Rabobank – Letter of Credit

Letter of Credit bij import

Een Letter of Credit (L/C) biedt jou als importeur meer zekerheid over levering. De Rabobank staat namelijk garant voor de betaling aan jouw leverancier. Je leverancier moet dan voldoen aan de voorwaarden die in een L/C staan beschreven. Door je leverancier meer betalingszekerheid te bieden, kun jij beter onderhandelen over gunstigere betalingstermijnen of een betere prijs óf je werkkapitaal verbeteren.

Hoe werkt het?

Je geeft de Rabobank opdracht een L/C te openen ten gunste van jouw buitenlandse leverancier. Hierin worden alle betalings- en leveringsvoorwaarden vooraf vastgelegd. Daarnaast kun je de bestelde goederen en benodigde documenten beschrijven. Denk aan een bepaald kwaliteitscertificaat dat meegeleverd moet worden. Zo kun je meer invloed uitoefenen op het nakomen van de leveringsafspraken. Bovendien krijg je inzicht in, bijvoorbeeld, de kwaliteit van de goederen.

Nadat jouw leverancier de L/C heeft ontvangen, regelt deze de levering en maakt de beschreven documenten op. De bank van je leverancier controleert de handelsdocumenten en levert deze aan bij de Rabobank.

Aandachtspunt

Wij zijn verplicht te betalen als jouw leverancier voldoet aan alle voorwaarden die in de L/C zijn beschreven. Hierdoor is je leverancier niet langer afhankelijk van jou voor de betaling.

Import Letter of Credit aanvragen
Letter of Credit bij export

Een Letter of Credit (L/C) geeft jou als exporteur meer betalingszekerheid. Dat komt doordat de bank van jouw buitenlandse afnemer garant staat voor de betaling. Je moet dan wel aan de voorwaarden voldoen die in een L/C beschreven staan. Je kunt een L/C als voorwaarde stellen tijdens de onderhandelingen met je afnemer. Bijvoorbeeld als je jouw afnemer nog niet kent. Of als je zakendoet met een afnemer in een economisch minder stabiel land.

Hoe werkt het?

Je buitenlandse afnemer geeft zijn bank de opdracht een L/C te openen. Hierin worden alle betalings- en leveringsvoorwaarden vooraf vastgelegd. Je ontvangt de L/C via de Rabobank. Daarna regel je de levering en maak je de beschreven documenten op. Deze handelsdocumenten lever je in bij de Rabobank. Wij controleren de documenten en leveren deze aan bij de bank van jouw afnemer.

Direct je geld ontvangen

Met een L/C kun je jouw buitenlandse afnemer uitgestelde betaling bieden terwijl je toch direct bij levering je geld ontvangt. Vooral voor afnemers in landen waar de rente hoog is, wordt het op deze manier extra aantrekkelijk om zaken met jou te doen. Grotere kans dus dat je de order binnenhaalt.

Het werkt zo: jouw buitenlandse afnemer vraagt een L/C aan bij zijn bank. Je spreekt af dat hij negentig dagen na levering betaalt. Omdat je niet drie maanden wilt wachten op je geld, vraag je ons de vordering direct uit te betalen wanneer je aan alle voorwaarden onder de L/C hebt voldaan. Dit noemen we 'verdisconteren'. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over.

Extra zekerheid

Doe je zaken met een afnemer in een economisch minder stabiel land? Dan biedt een L/C alleen mogelijk onvoldoende betalingszekerheid. De bank van de afnemer kan dan mogelijk ook niet aan de betalingsverplichting voldoen. Je kunt de Rabobank dan vragen jouw L/C te confirmeren. Wij nemen dan de betalingsverplichting van de buitenlandse bank over. Een voorwaarde hiervoor is dat wij het risico acceptabel achten. Aan het confirmeren van jouw L/C zijn kosten verbonden. Informeer bij onze adviseurs naar de mogelijkheden.

Aandachtspunten

Als je voldoet aan alle voorwaarden die in een L/C zijn beschreven, dan is de bank van jouw buitenlandse afnemer verplicht te betalen.

Na de geldigheidsdatum is een L/C niet meer van kracht.

Adviesgesprek aanvragen

Lees meer over de Letter of Credit (PDF)

Checklist Letter of Credit

Exportvereniging Fenedex heeft samen met de Rabobank een Checklist Letter of Credit opgesteld. Deze checklist kun je gebruiken als hulpmiddel in het hele exporttraject, van het commerciële voortraject tot en met de afwikkeling van de transactie.

Bekijk de checklist (PDF)

Online afhandelen

Je kunt een import Letter of Credit online aanvragen en beheren via de oranje buttons op deze pagina of via Rabo Trade Access, een module in Rabo Corporate Connect.

Lees meer over Rabo Corporate Connect

Wil je advies over het gebruik van een L/C bij jouw exporttransactie? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

Productdetails

Kosten

Je vindt meer informatie over de kosten in het tarievenoverzicht voor zakelijk betalingsverkeer.

Bekijk de Tarieven voor zakelijk betalingsverkeer

Voorwaarden

Internationaal zijn alle uniforme regels over het gebruik van een L/C bepaald en vastgelegd in de ‘Uniforme Regels voor Documentaire Kredieten (UCP600/ISP98)’. Deze kun je bestellen op de website van de Internationale Kamer van Koophandel.

Aanvragen

Adviesgesprek aanvragen

Letter of Credit aanvragen Adviesgesprek aanvragen

Zelf regelen & Contact