Effecten het grootst

Rabobank telt ongeveer negentigduizend ondernemers die hun klanten pinbetalingen aanbieden. Van slagers tot supermarkten en van restaurants tot retailers. Door het aantal pintransacties te monitoren, is goed zichtbaar waar de effecten van de lockdown het grootst zijn. Sinds de sluiting van de scholen en de non-foodwinkels op 15 december 2020 daalde het aantal pinbetalingen met 28 procent ten opzichte van de maanden juni-oktober in hetzelfde jaar. Vooral restaurants, bloemenwinkels, bouwmarkten, sportspeciaalzaken en sigarenwinkels zagen hun pintransacties dalen met zo’n 50 tot 75 procent.

Aangepast tarief

Veel ondernemers in met name de retail en de horeca zitten door de lockdown dus tijdelijk zonder inkomsten of boeken een veel lagere omzet dan normaal. Om hen in deze moeilijke periode tegemoet te komen, berekent Rabobank vanaf 1 januari 2021 een aangepast tarief voor de pinbundels.

Minder transacties = minder kosten

Ondernemers betalen tijdelijk géén kosten voor hun pinbundel. Voor alle klanten met een pinbundel wordt het aantal pintransacties afgerekend tegen het vaste transactietarief van € 0,04. Als een ondernemer door de coronacrisis minder pintransacties heeft, betaalt deze daardoor minder kosten aan de bank. De maatregel is ingegaan per 1 januari.

Rekenvoorbeeld

Stel dat een ondernemer bij Rabobank een pinbundel van 100 transacties afneemt. Normaliter betaalt deze daarvoor €5,20 per maand voor de pinbundel. Met de gewijzigde tarieven betaalt iemand nu met bijvoorbeeld twee transacties slechts € 0,08 (2 x € 0,04).