Jouw rekeninginformatie iedere dag beschikbaar

Op 11 december zal de laatste klantgroep omgezet worden naar iedere dag inzicht in het betalingsverkeer van de vorige kalenderdag, ook in het weekend en op feestdagen.

Veelgestelde vragen

Je wordt op deze pagina op de hoogte gehouden over de voortgang van de overgang naar kalenderdag.

Waarom ontvang je iedere dag rekeninginformatie?

Het betalingsverkeer vindt steeds meer 24/7 plaats. Hierdoor groeit de behoefte aan actuele informatie over de ingestuurde opdrachten en uitgevoerde betalingen. Vanaf begin 2019 kun je met Instant Payments op ieder moment van de dag (24/7) geld overmaken en ontvangen. Zo staat het geld binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. 

Door rekeninginformatie iedere dag te verstrekken, heb je eerder inzicht in jouw betalingsverkeer.

Bekijk de Tarieven voor zakelijk betalingsverkeer

Wat verandert er?
Je kunt iedere dag rekeningafschriften en bestandsformaten van de vorige kalenderdag ontvangen. We nemen afscheid van boekdagen per werkdag van 19.00 uur tot 19.00 uur. Een boekdag bevat na de overgang straks alle uitgevoerde betalingen per dag van 00.00 uur tot 24.00 uur.
Wat zijn de voordelen?
Je hoeft niet meer te wachten tot dinsdag om jouw boekingen van het weekend te ontvangen. Zo kun je op zondag je afschriften van zaterdag downloaden en op maandag je afschriften van zondag. Doordat we rekeninginformatie elke dag verstrekken zijn we voorbereid op Instant Payments. De rekeninginformatie sluit aan op het financieel jaaroverzicht en de vooraf ingevulde belastingaangifte.
Verandert de werking van mijn betaalopdrachten?

Nee, er verandert niets in de verwerking van betaalopdrachten. De wijziging heeft alleen betrekking op de verstrekking van rekeninginformatie.

Waar moet ik rekening mee houden op de dag van de overgang
  • Op woensdag 11 december 2019 sluiten we de boekdag om 24:00 af en gaan we over op de nieuwe situatie. Dat betekent dat je op donderdag 12 december eenmalig een afschrift ontvangt met uitgevoerde boekingen vanaf dinsdag 10 december 19.00 uur tot woensdag 11 december 24.00 uur. Je rekeningafschrift bevat dan eenmalig boekingen over een periode van 29 uur.
  • Het valutaire saldo wordt na de overgang aan de hand van het aantal boekingen over de vorige kalenderdag berekend. Dit heeft mogelijk invloed op het valutair saldo. 
  • Na de overgang blijft jouw historie van je uitgevoerde boekingen onveranderd. Zo blijf je aansluiting houden met jouw eerder gedownloade afschriften.
Moet ik mijn boekhoudpakket aanpassen?

Je ontvangt ook op zaterdag, zondag en op feestdagen aparte rekeningafschriften en bestandsformaten. Jouw boekhoudpakket moet overweg kunnen met bestandsformaten met een boekdag in het weekend en op feestdagen. 

Neem contact op met je boekhoudpakketleverancier om te bepalen wat de impact is op jouw boekhoudpakket.

Welke producten tonen in de nieuwe situatie de boekingen van 0.00 tot 24.00u?
Einde dag downloadformaten (CAMT.053 en MT940 Structered) Papieren afschriften • Digitale afschriften (PDF) Intradag downloadformaten (CAMT.052 en MT942 Structured)* CSV voor klanten met een zakelijke overeenkomst* Einde dag saldo en valutair saldo worden berekend over kalenderdagen 

*Afhankelijk van de door jou geselecteerde periode.

Welke producten zijn nu al beschikbaar op kalenderdagen?
Digitale rekeningafschriften voor particulieren. Raadplegen Rabo Internetbankieren. Financieel jaaroverzicht. Vooraf ingevulde belastingaangifte.  

* Afhankelijk van de door jou geselecteerde periode.

Blijft het bestandsformaat ongewijzigd?

Ja, de bestandsformaten blijven technisch ongewijzigd.

Zelf regelen & Contact