Fabian Calis

"Dankzij Tellow in een oogopslag inzicht in mijn financiële situatie"

Freelance fotograaf Fabian Calis heeft dankzij boekhoud-tool Tellow in één oogopslag overzicht van zijn financiële situatie. Tellow is onderdeel van Rabo Bizzy, waarbij de bankrekening de boekhouding doet.

Lees meer over Rabo Bizzy

Na zijn opleiding aan de Kunstacademie startte Fabian Calis in 2015 als freelance fotograaf. "Ik richt me vooral op het maken van portretten en shoots en ben actief op evenementen", vertelt hij. "Verder maak ik korte video’s." Op de Kunstacademie leerde Calis weinig over de financiële kanten van het ondernemen. "Kunstenaars staan er natuurlijk ook niet om bekend dat ze bijvoorbeeld hun administratie goed geordend bijhouden, en dat was tijdens de opleiding ook wel te merken. De zakelijke kanten van het zelfstandig ondernemerschap kwamen maar mondjesmaat aan bod."

 

Direct een boete

Helaas voor Calis ondervond hij al snel daarvan de gevolgen. "Toen ik als fotograaf voor de eerste keer mijn btw-aangifte moest indienen, bleek er iets mis met mijn inloggegevens. De Belastingdienst bleek kort voor de deadline lastig bereikbaar en daardoor moet ik helaas al direct na mijn allereerste belastingaangifte een boete betalen."

"Kunstenaars staan er niet om bekend dat ze hun administratie goed geordend bijhouden"

Niet vlekkeloos

Ook het maken en versturen van facturen verliep niet geheel vlekkeloos. Calis: "Ik maakte mijn facturen zelf op, maar dat ging helaas wel eens fout. Dan nam ik bijvoorbeeld een eerdere factuur als basis, maar liet ik oude informatie staan in de nieuwe. Zoals een verkeerde datum of foutief factuuradres. Het gevolg was dat ik vaak facturen nóg een keer moest maken." Al met al was het bijhouden van zijn administratie niet de favoriete bezigheid van Calis. Reden voor hem om onder andere de hulp in te roepen van zijn vader.

Veel eenvoudiger

"Via een vriend kwam ik in een half jaar na mijn start als freelancer in aanraking met Tellow", vertelt Calis. "De voordelen die hij opsomde leken mij wel interessant. Mijn eerste ervaring met Tellow was ook direct positief, al merkte ik wel dat ik slimmer moest gaan werken. Zo leerde Tellow me op een gestructureerde manier mijn administratie op te voeren." Het inscannen van de bonnen vindt Calis de prettigste functionaliteit van Tellow. "Dat gaat heel eenvoudig. En ik vergeet het nooit, omdat ik een berichtje ontvang om de bon direct te verwerken in de boekhouding nadat ik een aankoop heb gedaan."

Fabian Calis

"Mijn eerste ervaringen met Tellow waren direct positief"

Met één klik

Tellow is onderdeel van Rabo Bizzy, waarbij de bankrekening de boekhouding doet. Facturen verstuurt Calis ook via Tellow. "Fijn is dat ik opdrachtgevers kan importeren vanuit het adresboek in plaats van ze steeds handmatig in te voeren. De fouten die er vroeger wel eens inslopen, zijn dankzij Tellow verleden tijd. Tellow scheelt me al met al gewoon ontzettend veel tijd. Alle benodigde informatie staat op één plek. Ik heb niet langer m’n facturen in de ene multomap en m’n bonnen in de andere. Dankzij Tellow heb ik daardoor in één oogopslag overzicht van mijn financiële situatie. Is een factuur niet betaald, dan ontvang ik daarvan een bericht en kan ik met één klik een herinnering versturen. Voor de komst van Tellow moest ik steeds zoeken in mijn administratie of opdrachtgevers al betaald hadden."

"Ik heb niet langer m'n facturen in de ene multomap en m'n bonnen in de andere. Dankzij Tellow heb ik in één oogopslag overzicht"

Een uitkomst

Dankzij Tellow doet Calis zijn boekhouding nu helemaal zelf. Alleen met de jaaropgave ontvangt hij nog hulp. "Niet gek he, voor een kunstenaar! Ik heb mijn vriendin inmiddels ook aangeraden met Tellow te gaan werken. Als ontwerper loopt ze ook aan tegen bijvoorbeeld het doen van btw-aangifte. Tellow is een uitkomst voor zzp’ers voor wie de administratie geen routineklus is.

Fabian Calis

Lees meer over Rabo Bizzy

Zelf regelen & Contact