2 mensen die naar elkaar kijken

ViaRabo: zorgeloos geld ontvangen voor anderen

Als betaaldienstverlener brengt jouw bedrijf vraag en aanbod bij elkaar, en daar ben je trots op! Maar sinds begin 2019 moet je voor het faciliteren van betalingen aan een aantal verplichtingen voldoen. En dát is een tijdrovende en kostbare klus. ViaRabo neemt dit graag van je over. Zo kan jij je tijd gewoon besteden aan dingen die écht belangrijk zijn.

ViaRabo neemt de verplichtingen van derdengelden over. Je houdt zelf de regie over de verdeling van het geld. Je hebt minder administratie door geautomatiseerde uitbetaling.
Neem contact op

Wat is ViaRabo?

ViaRabo maakt jouw leven als betaaldienstverlener een stuk makkelijker. Vanaf 2019 hebben betaaldienstverleners namelijk te maken met de nieuwe PSD2-wetgeving. Vrijwel iedereen die betalingen voor anderen wil faciliteren, moet aan een aantal verplichtingen voldoen. En dat betekent een hoop extra administratieve rompslomp én hoge kosten om alles goed te regelen. Met ViaRabo nemen we de verplichtingen waaraan jij moet voldoen van je over, en hoef jij je hier niet in te verdiepen. Ook vergemakkelijken we je betalingsverkeer en administratie.

Illustratie voor ViaRabo

Voor wie is ViaRabo?

ViaRabo is interessant voor alle bedrijven die zich positioneren als handelsplatform. Bekende voorbeelden van handelsplatformen zijn Bol.com, AirBnB en Uber, maar er zijn ook veel bedrijven die op kleinere schaal opereren. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie die tickets verkoopt voor theatervoorstellingen en evenementen, of aan een bedrijf dat een bestelapp voor cafés levert waarmee klanten direct hun bestelling kunnen afrekenen. Ook is ViaRabo interessant voor leveranciers van betaal-en muntautomaten, foodhalleigenaren of verhuurmakelaars die particuliere woningen verhuren. Het belangrijkste kenmerk is dat al deze bedrijven transacties faciliteren en daarbij tijdelijk gelden van derden beheren.

Illustratie voor ViaRabo

Ken je verplichtingen

Jouw klanten verwachten dat je alle geldstromen snel, veilig en zorgvuldig afhandelt. Dit is dan ook de reden dat er strengere eisen gesteld worden aan betaaldienstverleners. Je moet bijvoorbeeld een Stichting Derdengelden oprichten, én aan de eisen daarvoor voldoen. Maar er komt nog veel meer bij kijken: je moet je transacties controleren, de mensen aan wie je uitbetaalt doorlichten, fraudebeleid opstellen, en een complexe vergunning regelen en behouden. De Nederlandsche Bank controleert jaarlijks of jij aan alle eisen voldoet.

ViaRabo neemt het van je over

Voor de Rabobank zijn de verplichtingen van een betaaldienstverlener dagelijkse kost. We nemen daarom graag de verplichtingen die jij als betaaldienstverlener hebt van je over. Ook vereenvoudigen we je geldstromen en administratie, waardoor jij er minder werk van hebt maar méér inzicht. ViaRabo is dé oplossing voor bedrijven die betalingen namens derden eenvoudig willen verwerken.

Productdetails ViaRabo

Hoe werkt het?

De Rabobank is als bank bevoegd om onder de eigen bankvergunning betaaldiensten te verlenen en derdengelden te bewaren. Wij zorgen voor het ontvangen van de betalingen op een derdengeldenrekening van de Rabobank, inzake jouw bedrijf.

De betaalcondities spreken we vooraf met je af, op basis van jouw afspraken met de partijen aan wie je uitbetaalt. Deze partijen machtigen jou om eventueel de verdeling aan te passen. De Rabobank sluit met alle ontvangende partijen een acceptantencontract. De afspraken worden vastgelegd en bewaakt op het smart contracts platform van onze partner GoCredible.

Uitbetaling in split payments

ViaRabo int de betalingen en zorgt daarna voor een geautomatiseerde gesplitste uitbetaling naar de acceptanten. Ook jouw bemiddelingsfee wordt automatisch ingehouden en aan jou uitbetaald. Je hebt zelf dus helemaal geen omkijken meer naar je betalingsverkeer.

Uitbetaling vindt plaats op basis van vooraf vastgelegde afspraken over:

de voorwaarden voor uitbetaling;welke inkomende gelden aan wie worden uitbetaald;wat de verdeelsleutel is voor uitbetaling.
Welke betaalmethodes kan ik gebruiken?

Je kunt de volgende betaalmethodes gebruiken:

Online: iDEAL, Mastercard, VISA, Bancontact en Eurobetaling (Credit Transfer).
Incasso wordt in een volgende fase toegevoegd.

Offline (betaalautomaten): Maestro, VPay, Mastercard en VISA.

Vrijstelling van verplichtingen

In sommige gevallen hoeft jouw bedrijf niet aan alle verplichtingen te voldoen. Je kunt bijvoorbeeld een vrijstelling aanvragen bij De Nederlandsche Bank als je gemiddeld minder dan drie miljoen euro per maand verwerkt én het alleen om betalingen binnen Nederland gaat.

Ook worden niet alle verwerkingen van derdengelden als betaaldienstverlening gezien. De regels hiervoor vind je op de website van De Nederlandsche Bank. Op hoofdlijnen ben je wél een betaaldienstverlener als:

Er geld over de betaalrekening van je bedrijf loopt dat voor andere ontvangers bestemd is.Jouw bedrijf diensten verleent aan eindgebruikers. De betaaldienst niet uitsluitend binnen één en hetzelfde concern plaatsvindt.De betalingen niet uitsluitend in een gesloten betaalomgeving of netwerk plaatsvinden. Jouw bedrijf optreedt als een neutrale tussenpersoon tussen twee partijen, en niet uitsluitend namens één van beide als vertegenwoordiger.Het géén betaaltransacties rondom effecten betreft.Bij verkoop van digitale gegevens via telecommunicatie, IT of digitale diensten jouw bedrijf alleen de betaling faciliteert en daar verder niets aan toevoegt.

Maar zelfs áls je een vrijstelling van de vergunningsplicht krijgt, zijn er vereisten waaraan je moet voldoen. Je krijgt daardoor met eenmalige en terugkerende investeringen in tijd en geld te maken. Dus ViaRabo blijft ook in het geval van vrijstelling een goed alternatief.

Voorwaarden

Voorwaarden voor het gebruik van ViaRabo zijn:

De begunstigden en de verdeling van een binnenkomende betaling zijn bekend op het moment dat er een transactie plaatsvindt. Een Vereniging van Eigenaren kan ViaRabo dus niet gebruiken voor het reserveren van geld voor onderhoud, zonder dat direct duidelijk is waar het geld naar uitbetaald wordt.Inkomende betalingen hebben een kenmerk op het moment dat ze binnenkomen op de ViaRabo-rekening. Jouw systeem moet dus voldoende geautomatiseerd zijn om een kenmerk mee te geven aan de betaling.

Je kunt de verdeling van gelden op elk moment wijzigen, zolang het maar bekend is op het moment dat het geld op de ViaRabo rekening wordt bijgeschreven.

Technische implementatie

Door middel van onze API kan jouw platform technisch gekoppeld worden aan ViaRabo. Onze technische partner GoCredible ondersteunt je bij de implementatie.

Mensen die naar een food bar kijken

Down Town Gourmet Market in Eindhoven

Bij Down Town Gourmet Market in Eindhoven bieden verschillende horecaondernemers hun gerechten aan onder één dak. “Bijzonder is dat je bij onze foodcourt via een app je drankjes, bitterballen en empañadas bij de verschillende foodstands in één keer bestelt en afrekent. Gewoon vanaf je tafeltje. Voorheen ontvingen we alle betalingen en zetten we het geld vervolgens door naar de andere ondernemers. Nu betalen bezoekers via de bestelapp rechtstreeks aan de Rabobank. Eén keer per week wordt het geld automatisch doorbetaald aan de ondernemers en ontvangen wij een fee, volgens een vooraf vastgestelde verdeelsleutel.”

4 mensen die champagne drinken en lachen

Een exploitant van muntautomaten

“Wij leveren in heel Nederland muntautomaten voor festivals. Bezoekers betalen de munten met PIN of creditcard. Met hulp van ViaRabo worden de inkomsten uitbetaald aan het festival. Onze fee wordt automatisch ingehouden en aan ons uitbetaald. Erg fijn dat we dit zo kunnen regelen. Nu hoeven wij ons niet bezig te houden met ingewikkelde vergunningen of regelgeving.”

Neem contact op

Zelf regelen & Contact