Zakelijk betalen buitenland: BIC (SWIFT) en IBAN

Net een prachtige partij Perzische tapijten aangeschaft in Iran? Of handgemaakte lampen uit Marokko? Als je importeert naar Nederland krijg je te maken met internationaal betalingsverkeer. En dan heb je extra betalingsgegevens nodig zoals BIC (SWIFT-adres), de landcode en IBAN. Hier lees je waar je ze vindt.

BIC (SWIFT-adres) van de Rabobank

  • De BIC van de Rabobank is: RABONL2U.
  • Heb je een BIC met elf tekens nodig? Voer dan RABONL2UXXX in.
  • De BIC van een buitenlandse bank vind je via de website swift.com.

Vind de BIC van een andere bank op Swift.com

Internationaal zakelijk betalen binnen het SEPA-gebied

Door SEPA (Single Euro Payments Area) is Europa in 2014 één gemeenschappelijke betaalmarkt geworden. Daardoor merk je geen verschil meer tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen binnen Europa. Binnen SEPA-landen* heb je voor een zakelijke betaling alleen een IBAN (International Bank Account Number) als rekeningnummer nodig.

*Alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Monaco en San Marino.

IBAN vinden

Als je geld overmaakt naar het buitenland heb je je IBAN (International Bank Account Number) nodig. Het IBAN van je bedrijf staat op je zakelijke bankpas en op je rekeningafschrift. 

Het IBAN van de ander staat op de factuur of vraag je na. Op de website Overopiban.nl vind je de IBAN-Omnummertool. Hiermee nummer je het 9-cijferig rekeningnummer om naar IBAN.

Meer lezen over IBAN

Internationaal zakelijk betalen buiten het SEPA-gebied: BIC (SWIFT-adres)

Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied heb je de BIC (of het SWIFT-adres) nodig. Elke bank heeft een unieke code. Die code heet de BIC (Bank Identifier Code), ook wel SWIFT-adres (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) genoemd.

Betalingsinformatie per land

Check voordat je buiten Europa (het SEPA-gebied) betaalt altijd even de betalingsinformatie per land. Hier vind je nuttige informatie voor betalingen van en naar het buitenland, zoals de landcode en de muntsoort.

Bekijk de betalingsinformatie per land

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn betaling door een andere bank omgezet naar een andere valuta?

Als een bank ziet dat de ontvanger geen rekening in de muntsoort van de betaling heeft, dan wordt de betaling omgezet naar een andere valuta. Dit komt wel eens voor bij betalingen van en naar het buitenland. Je betaalt dan de wisselkoers.

Meer lezen over betaling in vreemde valuta en de wisselkoers