We gebruiken steeds minder contant geld. Er zijn namelijk veel digitale alternatieven. Contant geld blijft belangrijk, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Ben je ondernemer en gebruik je veel contant geld? Dan proberen criminelen daar soms misbruik van te maken. Raak niet betrokken bij criminele activiteiten en zorg dat je weet waar contant geld vandaan komt.

Maatregelen van Rabobank

Omdat ondernemers die grote bedragen of grote coupures contant geld gebruiken kwetsbaarder zijn voor misbruik door criminelen, ontmoedigen we het gebruik hiervan. We nemen daarom de komende tijd maatregelen door bijvoorbeeld onze dienstverlening en tarieven aan te passen. Voor sommige zakelijke klanten uit de risicosectoren automotive, vastgoed en groothandel in bloemen en planten betekent dit het reduceren van de cashdienstverlening tot uitsluitend de Geldmaat Recycler. We zeggen dan de sealbag-overeenkomst op. Dit doen we, omdat we zien dat bij deze klanten in deze sectoren het risico zo groot is, dat wij voor deze bedrijfsactiviteiten zeer terughoudend zijn als het gaat om cashdienstverlening. Zo voorkomen we misbruik maar blijft contant geld wel beschikbaar. Als onze maatregelen ook voor jou gelden, ontvang je daarover bericht van ons.

Alternatieven contant geld

Je kunt kiezen voor verschillende oplossingen om geld giraal (online) te ontvangen. Bijvoorbeeld (mobiele) pinoplossingen, het versturen van facturen met een iDEAL QR-code, of een automatische incasso. Je loopt minder risico dan met contant geld en betaalt bovendien minder kosten. De meeste overboekingen staan tegenwoordig direct op je rekening.

Overboeking Betaalverzoek Pinoplossingen Rabo OmniKassa Euro incasso

Veelgestelde vragen

Waarom wijzigt de cashdienstverlening?

Het gebruik van grote sommen contant geld levert risico’s op. Zoals betrokkenheid bij witwassen, verhoogd risico op overvallen of het aannemen van vals geld. Dit geldt vooral voor grote biljetten, zoals biljetten van € 200 en € 500. Deze biljetten zijn veel in omloop in het criminele circuit. Vooral het briefje van € 500 is in Europa in 90% van de gevallen in het bezit van criminele netwerken. Als ondernemer die cash accepteert ben je daardoor kwetsbaar voor misbruik door criminelen. Door onze maatregelen vervullen wij onze rol als poortwachter van het financiële systeem. We voorkomen zo dat jij en wij betrokken raken bij het mogelijk maken van witwassen of andere criminele activiteiten.

Waarom kunnen sommige klanten geen gebruik meer maken van sealbags?

Sommige klanten binnen de automotive sector, zakelijk vastgoed en groothandel in bloemen en planten kunnen geen gebruik meer maken van sealbags. Omdat we de risico's van het gebruik van grote sommen contant geld willen verminderen, nemen we maatregelen. Momenteel zien we dat in deze sectoren het cash-risico zo groot is, dat we voor die bedrijfsactiviteiten zeer terughoudend zijn met cashdienstverlening. Als bank hebben we te weinig controle over de hoeveelheid biljetten in een sealbag. Op deze manier kan veel contant geld worden afgestort.

Wat is de rol van DNB bij maatregelen?

De Nederlandsche Bank (DNB) bepaalt dat zowel banken als ondernemers een eigen onderzoeksplicht hebben naar de herkomst van de gelden van hun klanten. Als het nodig is moet je melding doen van ongebruikelijke transacties. Ook komt er nieuwe wetgeving aan om contante transacties boven € 3.000 ook meldingsplichtig te maken.

Service en Contact