Verwerking zakelijke overboeking: weekend en feestdagen

Het weekend staat voor de deur. Is je overboeking naar een leverancier al verwerkt voordat je de lichten uitdoet van je kantoor op vrijdagmiddag? En hoe zit het met de verwerkingstijden op feestdagen?

Verwerkingstijden weekend en feestdagen

Via de Rabo Bankieren App, Rabo Online Bankieren, Rabo Internetbankieren (Professional) en de Rabofoon kun je 24 uur per dag betalingen doen. Je enkelvoudige overboeking (tot € 2.000.000) wordt direct verwerkt als de ontvanger bankiert bij een bank die de directe verwerking van betalingen ondersteunt. Het bedrag staat meteen op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen. Voor hogere bedragen, betaalbestanden en betalingen aan banken die directe verwerking niet ondersteunen, geldt een langere verwerkingstijd.

Vijf voorbeelden:

Je maakt € 20 over naar een rekening van een bank die de directe verwerking van betalingen ondersteunt: het bedrag staat direct op de rekening van de ontvanger.Je stuurt een betaalbestand naar een rekeningnummer binnen Nederland: het bedrag staat  de eerstvolgende werkdag op de rekening van de ontvanger.Je maakt euro's over naar een rekening van een Nederlandse bank die de directe verwerking van betalingen niet ondersteunt: het bedrag staat de eerstvolgende werkdag op de rekening van de ontvanger.Je maakt euro’s over naar een rekening van een bank buiten Nederland, maar binnen het SEPA-gebied: de andere bank bepaalt wanneer het geld op de rekening van de ontvanger staat. Daar hebben wij geen invloed op.Je betaalt in een vreemde valuta of buiten het SEPA-gebied (Wereldbetaling): hier gelden andere verwerkingstijden voor. De ontvangende bank bepaalt wanneer je betaling wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

Bekijk welke landen in het SEPA-gebied liggen Lees meer over de verwerkingstijd van een Eurobetaling Lees meer over de verwerkingstijd van een Wereldbetaling

Betalingsverkeer op feestdagen

Eurobetaling en Euro-incasso binnen het SEPA-gebied

Bankiert de ontvanger van je enkelvoudige Eurobetaling bij de Rabobank, ING, ABN AMRO, Volksbank of Knab? Tot € 2.000.000 wordt deze opdracht direct verwerkt en het geld staat meteen op de rekening van de ontvanger. Ook tijdens de feestdagen. Dit noemen we Instant Payments.

Voor overige Eurobetalingen (SEPA) en Euro-incasso's gelden op feestdagen wel andere verwerkingstijden. Dit geldt voor de volgende (internationale) feestdagen:

Goede VrijdagEerste en tweede paasdagDag van de Arbeid (1 mei)Eerste en tweede kerstdagNieuwjaarsdag

Check in onderstaand overzicht wanneer:

De betaling wordt overgemaakt naar de bank van de ontvanger.Een incassobestand wordt aangeleverd als de uitvoerdatum op een feestdag valt.
 Eurobetaling (Instant Payments*)Overige Eurobetalingen (SEPA**)Euro-incasso
Goede VrijdagDirect bijgeschrevenEerstvolgende werkdag (dinsdag)Eerstvolgende werkdag (dinsdag)
Eerste paasdagDirect bijgeschrevenEerstvolgende werkdag (dinsdag)Eerstvolgende werkdag (dinsdag)
Tweede paasdagDirect bijgeschrevenEerstvolgende werkdag (dinsdag)Eerstvolgende werkdag (dinsdag)
Dag van de Arbeid (1 mei)Direct bijgeschrevenEerstvolgende werkdagEerstvolgende werkdag
Eerste kerstdagDirect bijgeschrevenEerstvolgende werkdagEerstvolgende werkdag
Tweede kerstdagDirect bijgeschrevenEerstvolgende werkdagEerstvolgende werkdag

Nieuwjaarsdag

Direct bijgeschrevenEerstvolgende werkdagEerstvolgende werkdag

* Enkelvoudige betalingen tot € 2.000.000 naar Rabobank, ING, ABN AMRO, Volksbank en Knab. Met uitzondering van geagendeerde betalingen, periodieke betalingen en betalingen met een 2e handtekening.

** Betaalbestanden, geagendeerde en periodieke betalingen, betalingen met een 2e handtekening, betalingen naar banken die de directe verwerking niet ondersteunen en banken in Europa.

Voor Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag gelden verwerkingstijden zoals je van ons gewend bent voor Eurobetalingen en Euro-incasso's.

Wereldbetaling

Wij versturen geen betalingen in

vreemde valuta naar banken binnen én buiten het SEPA-gebiedeuro naar de banken buiten het SEPA-gebied. 

op de volgende (internationale) feestdagen:

Goede VrijdagEerste en tweede paasdagDag van de Arbeid (1 mei)Eerste en tweede kerstdagNieuwjaarsdag

Betalingen met uitvoerdatum op één van deze feestdagen worden de eerstvolgende werkdag overgemaakt naar de bank van de ontvanger. Voor Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag gelden verwerkingstijden zoals je van ons gewend bent.

Wij hebben geen invloed op wanneer het bedrag op de rekening van de ontvanger staat. Dat bepaalt de andere bank. Voor betalingen van en naar Rabo Network Banking-rekeningen kunnen andere verwerkingstijden gelden. Bij 'Rabo Network Banking' op deze pagina vind je hierover meer informatie.

Bekijk de verwerkingstijden van de verschillende muntsoorten

Bijschrijving via pin

Betaalt een klant via pin aan je bedrijf? Dan maakt het niet uit of het feestdag of een dag in het weekend is. We zetten het geld voor al je ontvangen pinbetalingen die we volgens je pincontract verwerken de volgende kalenderdag op je rekening. Dit is mogelijk doordat we het bedrag voorfinancieren.

Bijschrijving via iDEAL

Betalen klanten je bedrijf in het weekend of op een feestdag via iDEAL? Dan duurt het soms wat langer voor we de betaling op je rekening bijschrijven.

Papieren betaalopdracht

Betaal je in het weekend of op een feestdag met een papieren betaalopdracht? Dan verwerken we die altijd de volgende werkdag.

PostNL bezorgt de opdracht van dinsdag tot en met zaterdag bij ons.

Sealbagstorting

Heb je een sealbag gestort? Dan maakt het niet uit of het feestdag of een dag in het weekend is. We schrijven het geld de volgende kalenderdag bij op je rekening. Dit is mogelijk doordat we het bedrag voorfinancieren.

Bereikbaarheid klantenservice

Ook wij genieten af en toe van een vrije dag. Op eerste en tweede paasdag, eerste en tweede kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn we gesloten. Op alle andere dagen kun je altijd contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op

Bereikbaarheid Trade Service Desk en Trade Services

De Trade Service Desk en Trade Services zijn gesloten op de volgende feestdagen: Kerst, Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Pinksteren.

Eerste Kerstdag (25 december 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken. 
Internationale betalingen met uitvoerdatum woensdag 25 december verwerken we op vrijdag 27 december.

Tweede Kerstdag (26 december 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Internationale betalingen met uitvoerdatum donderdag 26 december verwerken we op vrijdag 27 december.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2020)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Internationale betalingen met uitvoerdatum woensdag 1 januari verwerken we op donderdag 2 januari.

Rabo Network Banking

Heb je een RNB rekening in UK, België en/of Duitsland? Dan gelden de volgende verwerkingstijden voor het weekend en feestdagen:

In het weekend en op internationale feestdagen verwerken we je (digitale) Eurobetalingen van en naar een rekening bij de Rabobank in UK, België en Duitsland de eerstvolgende werkdag. Kijk bij het tabblad ‘Eurobetaling’ voor de verwerkingstijden van Eurobetalingen, per feestdag.Doe je een Wereldbetaling in het weekend of op een internationale feestdag van of naar een RNB UK, België of Duitsland rekening? Dan verwerken wij die betaling de eerstvolgende werkdag. Wij hebben geen invloed op wanneer het bedrag op de rekening van de ontvanger staat, dat bepaalt de ontvangende bank. Meestal is dat op dezelfde dag als waarop de bank het geld van ons ontvangt. Kijk bij het tabblad ‘Wereldbetaling’ voor de verwerkingstijden van Wereldbetalingen, per feestdag.

Bekijk de verwerkingstijden van de verschillende muntsoorten

Papieren betaalopdracht en pinbetaling

Betaal je via een papieren betaalopdracht? Die verwerken we alleen op werkdagen. PostNL bezorgt de zakelijke betaalopdrachten van dinsdag tot en met zaterdag bij ons.Je bijschrijving van een pinbetaling staat direct op je rekening, ook in het weekend en op feestdagen.

Openingstijden van je Rabobank

In het weekend en op feestdagen zijn onze vestigingen en helpdesks vaak gesloten. Wil je weten wanneer je Rabobank precies geopend is?

Bekijk de openingstijden van een Rabobank bij je in de buurt

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met de rente in het weekend en op feestdagen?

Zodra wij geld voor je binnenkrijgen, zetten we dit op je zakelijke rekening. Zo loop je geen rente mis.

Lees meer over de rentedatum van je zakelijke betaling

Service en Contact