Verwerking zakelijke overboeking: weekend en feestdagen

Het weekend staat voor de deur. Is je overboeking naar een leverancier al verwerkt voordat je de lichten uitdoet van je kantoor op vrijdagmiddag? En hoe zit het met de verwerkingstijden op feestdagen?

Verwerkingstijden in het weekend en op feestdagen

Via de Rabo Bankieren App, Rabo Online Bankieren (Professional) en de Rabofoon kun je 24 uur per dag betalingen doen. Bij de meeste banken in Nederland wordt je losse overboeking (tot € 2.000.000) direct verwerkt. Het bedrag staat meteen op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen. Voor hogere bedragen, betaalbestanden en banken die niet meedoen met Instant Payments (de directe verwerking) geldt een langere verwerkingstijd.

Vijf voorbeelden:

  • Je maakt € 20 over naar een rekening van een bank die meedoet met Instant Payments: het bedrag staat direct op de rekening van de ontvanger.
  • Je stuurt een betaalbestand naar een rekeningnummer binnen Nederland: het bedrag staat vaak de eerstvolgende werkdag op de rekening van de ontvanger.
  • Je maakt euro's over naar een rekening van een Nederlandse bank die niet meedoet met Instant Payments: het bedrag staat vaak de eerstvolgende werkdag op de rekening van de ontvanger.
  • Je maakt euro’s over naar een rekening van een bank buiten Nederland, maar binnen het SEPA-gebied: de andere bank bepaalt wanneer het geld op de rekening van de ontvanger staat. Daar hebben wij geen invloed op.
  • Je betaalt in een vreemde valuta of buiten het SEPA-gebied (Wereldbetaling): hier gelden andere verwerkingstijden voor. De ontvangende bank bepaalt wanneer je betaling wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

Bekijk welke landen in het SEPA-gebied liggen Lees meer over de verwerkingstijd van een Eurobetaling Lees meer over de verwerkingstijd van een Wereldbetaling

Papieren betaalopdracht en pinbetaling

  • Betaal je via een papieren betaalopdracht? Die verwerken we alleen op werkdagen. PostNL bezorgt de zakelijke betaalopdracht van dinsdag tot en met zaterdag bij ons.
  • Je bijschrijving van een pinbetaling staat direct op je rekening, ook in het weekend en op feestdagen.

Verwerkingstijd per feestdag 2019

Eurobetaling binnen het SEPA-gebied naar een rekeningnummer zonder Instant Payments

Bij de meeste banken in Nederland staat ook tijdens feestdagen het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger. Voor de banken die niet meedoen met Instant Payments (de directe verwerking) kun je hieronder per feestdag bekijken wat de verwerkingstijd is. Wij hebben geen invloed op wanneer het bedrag op de rekening van de ontvanger staat, dat bepaalt de andere bank.

Goede Vrijdag (19 april 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum vrijdag 19 april? Dan maken wij dit op dinsdag 23 april over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 19 april bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op donderdag 18 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op dinsdag 23 april naar de andere bank.

Eerste Paasdag (21 april 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 21 april? Dan maken wij dit op dinsdag 23 april over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 21 april bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op donderdag 18 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op dinsdag 23 april naar de andere bank.

Tweede Paasdag (22 april 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum maandag 22 april? Dan maken wij dit op dinsdag 23 april over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 22 april bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op donderdag 18 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op dinsdag 23 april naar de andere bank.

Koningsdag (27 april 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zaterdag 27 april? Dan maken wij dit op maandag 29 april over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 27 april bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 26 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 29 april naar de andere bank.

Dag van de Arbeid (1 mei 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum woensdag 1 mei? Dan maken wij dit op donderdag 2 mei over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 1 mei bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op dinsdag 30 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op donderdag 2 mei naar de andere bank.

Bevrijdingsdag (5 mei 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 5 mei? Dan maken wij dit op maandag 6 mei over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 5 mei bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 3 mei vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 6 mei naar de andere bank.

Hemelvaartsdag (30 mei 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum donderdag 30 mei vóór 14.30 uur? Dan maken wij dit dezelfde dag over naar de bank van de ontvanger. Na dit tijdstip sturen we het de volgende werkdag.

Eerste Pinksterdag (9 juni 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 9 juni? Dan maken wij dit op maandag 10 juni over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 9 juni bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 7 juni vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 10 juni naar de andere bank.

Tweede Pinksterdag (10 juni 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum maandag 10 juni vóór 14.30 uur? Dan maken wij dit dezelfde dag over naar de bank van de ontvanger. Na dit tijdstip sturen we het de volgende werkdag.

Eerste Kerstdag (25 december 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum woensdag 25 december? Dan maken wij dit op vrijdag 27 december over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 25 december bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op dinsdag 24 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op vrijdag 27 december naar de andere bank.

Tweede Kerstdag (26 december 2019)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum donderdag 26 december? Dan maken wij dit op vrijdag 27 december over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 26 december bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op dinsdag 24 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op vrijdag 27 december naar de andere bank.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2020)

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum woensdag 1 januari? Dan maken wij dit op donderdag 2 januari over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 1 januari bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op dinsdag 31 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag nog in 2019. Na 14.30 uur sturen we het geld op donderdag 2 januari 2020 naar de andere bank.

Overboeking in vreemde valuta of buiten het SEPA-gebied (Wereldbetaling)

We versturen op feestdagen geen betalingen in vreemde valuta naar banken binnen én buiten het SEPA-gebied, of in euro naar de banken buiten het SEPA-gebied. Bekijk hieronder de verwerkingstijden per feestdag. Wij hebben geen invloed op wanneer het bedrag op de rekening van de ontvanger staat, dat bepaalt de andere bank. Voor betalingen van en naar Rabo Network Banking-rekeningen kunnen andere verwerkingstijden gelden. Bij ‘Rabo Network Banking’ op deze pagina vind je hierover meer informatie.

Bekijk de cut-off tijden van de verschillende muntsoorten

Goede Vrijdag (19 april 2019) 

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum vrijdag 19 april? Dan maken wij dit op dinsdag 23 april over naar de bank van de ontvanger.

Eerste Paasdag (21 april 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum zondag 21 april? Dan maken wij dit op dinsdag 23 april over naar de bank van de ontvanger.

Tweede Paasdag (22 april 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum maandag 22 april? Dan maken wij dit op dinsdag 23 april over naar de bank van de ontvanger.

Koningsdag (27 april 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum zaterdag 27 april? Dan maken wij dit op maandag 29 april over naar de bank van de ontvanger.

Dag van de Arbeid (1 mei 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum woensdag 1 mei? Dan maken wij dit op donderdag 2 mei over naar de bank van de ontvanger.

Bevrijdingsdag (5 mei 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum zondag 5 mei? Dan maken wij dit op maandag 6 mei over naar de bank van de ontvanger.

Hemelvaartsdag (30 mei 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum donderdag 30 mei vóór de cut-off tijd van de muntsoort? Dan maken wij dit dezelfde dag over naar de bank van de ontvanger. Na die eindtijd sturen we het de volgende werkdag.

Eerste Pinksterdag (9 juni 2019) 

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum zondag 9 juni? Dan maken wij dit op maandag 10 juni over naar de bank van de ontvanger.

Tweede Pinksterdag (10 juni 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum maandag 10 juni vóór de cut-off tijd van de muntsoort? Dan maken wij dit dezelfde dag over naar de bank van de ontvanger. Na die eindtijd sturen we het de volgende werkdag.

Eerste Kerstdag (25 december 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum woensdag 25 december? Dan maken wij dit op vrijdag 27 december over naar de bank van de ontvanger.

Tweede Kerstdag (26 december 2019)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum donderdag 26 december? Dan maken wij dit op vrijdag 27 december over naar de bank van de ontvanger.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2020)

Stuur je je Wereldbetaling op uitvoerdatum woensdag 1 januari 2020? Dan maken wij dit op donderdag 2 januari over naar de bank van de ontvanger.

Euro-incasso

Bekijk de verwerkingstijden voor je Euro-incasso’s.

Goede Vrijdag (19 april 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 19 april verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op woensdag 17 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of woensdag 17 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum vrijdag 19 april verwerken we op dinsdag 23 april.

Eerste Paasdag (21 april 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 21 april verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op woensdag 17 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of woensdag 17 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 21 april verwerken we op dinsdag 23 april.

Tweede Paasdag (22 april 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 22 april verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op woensdag 17 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of woensdag 17 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum maandag 22 april verwerken we op dinsdag 23 april.

Koningsdag (27 april 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 27 april verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 25 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 25 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zaterdag 27 april verwerken we op maandag 29 april.

Dag van de Arbeid (1 mei 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 1 mei verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op maandag 29 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of maandag 29 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum woensdag 1 mei verwerken we op donderdag 2 mei.

Bevrijdingsdag (5 mei 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 5 mei verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 2 mei vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 2 mei vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso (B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 5 mei verwerken we op maandag 6 mei.

Hemelvaartsdag (30 mei 2019)

We hebben op deze dag wel betalingsverkeer met andere Europese banken.
Lever je de Euro-incasso aan op donderdag 30 mei (uitvoerdatum)? Dan verwerken wij deze dezelfde dag.

Eerste Pinksterdag (9 juni 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 9 juni verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 6 juni vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 6 juni vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 9 juni verwerken we op maandag 10 juni.

Tweede Pinksterdag (10 juni 2019)

We hebben op deze dag wel betalingsverkeer met andere Europese banken.
Lever je de Euro-incasso aan op maandag 10 juni (uitvoerdatum)? Dan verwerken wij deze dezelfde dag.

Eerste Kerstdag (25 december 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 25 december verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op maandag 23 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of maandag 23 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum woensdag 25 december verwerken we op vrijdag 27 december.

Tweede Kerstdag (26 december 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 26 december verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op maandag 23 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of maandag 23 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum donderdag 26 december verwerken we op vrijdag 27 december.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2020)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Moet je incasso-opdracht vóór 1 januari 2020 verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op maandag 30 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of maandag 30 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum woensdag 1 januari 2020 verwerken we op donderdag 2 januari.

Bijschrijving via pin

Betaalt een klant via pin aan je bedrijf? Dan maakt het niet uit of het feestdag of een dag in het weekend is. We zetten het geld voor al je ontvangen pinbetalingen die we volgens je pincontract verwerken de volgende kalenderdag op je rekening. Dit is mogelijk doordat we het bedrag voorfinancieren.

Bijschrijving via iDEAL

Betalen klanten je bedrijf in het weekend of op een feestdag via iDEAL? Dan duurt het soms wat langer voor we de betaling op je rekening bijschrijven.

Eerste Kerstdag (25 december 2018)

We schrijven op deze dag geen betalingen bij op je rekening.

Tweede Kerstdag (26 december 2018)

We schrijven op deze dag geen betalingen bij op je rekening.

Oudjaarsdag (31 december 2018)

We schrijven betalingen op deze dag wel bij op je rekening.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2019)

We schrijven betalingen op deze dag wel bij op je rekening.

Papieren betaalopdracht

Betaal je in het weekend of op een feestdag met een papieren betaalopdracht? Dan verwerken we die altijd de volgende werkdag.

PostNL bezorgt de opdracht van dinsdag tot en met zaterdag bij ons.

Sealbagstorting

Heb je een sealbag gestort? Dan maakt het niet uit of het feestdag of een dag in het weekend is. We schrijven het geld de volgende kalenderdag bij op je rekening. Dit is mogelijk doordat we het bedrag voorfinancieren.

Bereikbaarheid klantenservice

Ook wij genieten af en toe van een vrije dag. Op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag zijn we gesloten. Op alle andere dagen kun je altijd contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op

Bereikbaarheid Trade Service Desk en Trade Services

De Trade Service Desk en Trade Services zijn gesloten op de volgende feestdagen: Kerst, Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Pinksteren.

Goede Vrijdag (19 april 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken. 
Internationale betalingen met uitvoerdatum vrijdag 19 april verwerken we op dinsdag 23 april.

Eerste Paasdag (21 april 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Internationale betalingen met uitvoerdatum zondag 21 april verwerken we op dinsdag 23 april. 

Tweede Paasdag (22 april 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Internationale betalingen met uitvoerdatum maandag 22 april verwerken we op dinsdag 23 april.

Koningsdag (27 april 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Internationale betalingen met uitvoerdatum zaterdag 27 april verwerken we op maandag 29 april. 

Dag van de Arbeid (1 mei 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken. 
Internationale betalingen met uitvoerdatum woensdag 1 mei verwerken we op donderdag 2 mei.

Hemelvaartsdag (30 mei 2019)

We hebben op deze dag wel betalingsverkeer met andere Europese banken. 
Betalingen verwerken wij dezelfde dag.

Eerste Pinksterdag (9 juni 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken. 
Internationale betalingen met uitvoerdatum zondag 9 juni wverwerken we op maandag 10 juni.

Tweede Pinksterdag (10 juni 2019)

We hebben op deze dag wel betalingsverkeer met andere Europese banken. 
Betalingen verwerken wij dezelfde dag.

Eerste Kerstdag (25 december 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken. 
Internationale betalingen met uitvoerdatum woensdag 25 december verwerken we op vrijdag 27 december.

Tweede Kerstdag (26 december 2019)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Internationale betalingen met uitvoerdatum donderdag 26 december verwerken we op vrijdag 27 december.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2020)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.
Internationale betalingen met uitvoerdatum woensdag 1 januari verwerken we op donderdag 2 januari.

Rabo Network Banking

Heb je een RNB rekening in UK, België en/of Duitsland? Dan gelden de volgende verwerkingstijden voor het weekend en feestdagen:

  • In het weekend en op internationale feestdagen verwerken we je (digitale) Eurobetalingen van en naar een rekening bij de Rabobank in UK, België en Duitsland de eerstvolgende werkdag. Kijk bij het tabblad ‘Eurobetaling’ voor de verwerkingstijden van Eurobetalingen, per feestdag.
  • Doe je een Wereldbetaling in het weekend of op een internationale feestdag van of naar een RNB UK, België of Duitsland rekening? Dan verwerken wij die betaling de eerstvolgende werkdag. Wij hebben geen invloed op wanneer het bedrag op de rekening van de ontvanger staat, dat bepaalt de ontvangende bank. Meestal is dat op dezelfde dag als waarop de bank het geld van ons ontvangt. Kijk bij het tabblad ‘Wereldbetaling’ voor de verwerkingstijden van Wereldbetalingen, per feestdag.

Bekijk de cut-off tijden van de verschillende muntsoorten

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met de rente in het weekend en op feestdagen?

Service en Contact