Zakelijk betalen in vreemde valuta en wisselkoers

Doe je zaken met buitenlandse ondernemingen? Dan heb je te maken met internationaal betalingsverkeer. Bij internationale overboekingen in vreemde valuta (andere muntsoort) komt nét even wat meer kijken dan bij een Eurobetaling.

Vreemde valuta (andere muntsoort) en wisselkoers

Maak je van je Eurorekening een bedrag in vreemde valuta (andere muntsoort) over? Dan zetten wij de betaling om naar die andere muntsoort. Je betaalt dan een wisselkoers, dat is de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt, in dit geval de euro. Maak je euro’s over naar een buitenlandse rekening in een andere muntsoort dan de euro? Dan zet de buitenlandse bank de euro’s om naar die muntsoort. Dit heet muntsoortconversie. Met een aantal buitenlandse banken hebben wij afspraken gemaakt, zodat de wisselkoers gunstiger is. Wil je worden uitgesloten van deze afspraken, neem dan contact met ons op.

Rekenvoorbeeld wisselkoers

Stel, je maakt 10.000 Japanse yen over van een betaalrekening in euro's. De aankoopkoers is 129,7985, oftewel 1 euro is 129,7985 yen waard. Er wordt dan € 77,04 van je zakelijke rekening afgeschreven (10.000 : 129,7985). 

Indicatieve wisselkoers 

Op onze website publiceren wij de actuele wisselkoers van 8:00 uur 's morgens. Voor je overboeking gebruikt Rabobank de koers van het moment van de overboeking: de actuele wisselkoers. Deze koers kan dus afwijken van de koers die op onze website staat.

Bekijk de indicatieve wisselkoers

Verwerkingskosten van een Wereldbetaling in vreemde valuta

Bij een Wereldbetaling heb je ook te maken met verwerkingskosten. Met de ontvanger van het geld maak je afspraken over wie deze kosten betaalt. Bekijk de kosten en de verschillende opties.

Bekijk de verwerkingskosten van de Wereldbetaling

Betalingsinformatie per land

Check voordat je een internationale overboeking doet altijd de betalingsinformatie van het land. Hierin staat nuttige informatie voor betalingen, zoals de landcode en de munteenheid.

Bekijk de betalingsinformatie per land

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn betaling door een andere bank omgezet in een vreemde valuta?

Als een bank ziet dat de ontvanger geen rekening in de muntsoort van de betaling heeft, dan wordt de betaling omgezet naar een andere valuta. Dit komt wel eens voor bij betalingen van en naar het buitenland. Als je betaling onterecht is geconverteerd, neem dan contact met ons op.

Meer lezen over betaling in vreemde valuta en de wisselkoers

In welke muntsoorten kan ik betalingen uitvoeren?

Bij de Rabobank kun je een overboeking uitvoeren in tal van muntsoorten. Welke dit zijn, vind je in de wisselkoersenlijst. Het kan voorkomen dat je een overboeking wilt uitvoeren in een muntsoort die de Rabobank niet aanbiedt. Dit kan te maken hebben met wet- en regelgeving van het land of omdat de muntsoort niet vaak gebruikt wordt.

Lees in welke muntsoorten je kunt overboeken

Service en Contact