Bouw

Rabo Studenten Vastgoed Hackathon

Heb jij het idee voor een nieuw circulaire verdienmodel voor de vastgoedmarkt? Schrijf je in voor de Rabo Studenten Vastgoed Hackathon

Lees meer

Vastgoedupdate augustus 2018

Na een sterk eerste halfjaar van 2018 zien we een stijgende lijn in het beleggingsvolume. Zijn we weer onderweg naar een recordjaar?

Lees de update

Vastgoeddeelmarkten in ontwikkeling

Ondanks de hoogconjunctuur, profiteren niet alle locaties van de stuwende kracht achter de economie. Wat betekent dit voor ondernemers?

Krijg inzicht

Vastgoedupdate juni 2018

De omstandigheden in de Nederlandse vastgoedmarkt zijn positief. Welke gevolgen heeft dit voor ons vastgoed?

Lees de update

Cijfers en trends voor uw branche

Wat zijn de economische vooruitzichten voor uw branche? Waar liggen kansen? En welke ontwikkelingen zijn er op bijvoorbeeld het gebied van wet- en regelgeving? In welk deel van de bouw u ook actief bent, wij praten u bij. Ga naar uw branche en bekijk recente cijfers en trends.

Burgerlijke en utiliteitsbouw

Grond- water- en wegenbouw

Ingenieursbureaus

Installatiebedrijven

Schildersbedrijven

Trends en ontwikkelingen

Bouw

Voor het vijfde jaar op rij stijgt de bouwproductie in Nederland. Door economische groei neemt de vraag naar nieuwe woningen, utiliteitsgebouwen en infrastructuur toe. De productiegroei komt in 2018 uit rond de 4,5%. De bouwnijverheid is een sterke peiler onder de economische groei in Nederland. Stevige vraag is nog steeds het fundament onder de woningbouwmarkt en ook vraag naar logistieke panden en nieuwe infrastructuur is groot. Het groenste Regeerakkoord ooit biedt extra kansen voor de sector om productie en omzet verder te laten groeien. De groei wordt op kortere termijn wel beperkt door capaciteitsproblemen (tekorten aan arbeid, materialen, beschikbare bouwlocaties) en daarmee stijgende inkoopprijzen en vertraging in het bouwproces.

  • Het goed inspelen op capaciteitsproblemen is belangrijk om het rendement op peil te houden. Innovatie en industrialisatie zijn nodig voor een meer toekomstbestendige bouwsector.
  • Het werven van personeel blijft een uitdaging waarbij maximaal moet worden ingezet op nieuwe instroom en uitstroom bij bouwopleidingen, arbeidsmigranten en zij-instromers uit andere sectoren.
  • De aansluitverplichting op het gasnet vervalt per 1 juli 2018, waardoor nieuwe woonwijken bijna uitsluitend gasloos worden gerealiseerd. Dit vraagt om innovaties in de woningbouw op het gebied van isolatie, verwarming en elektriciteit.

Sectorspecialisten bouw

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw sector. Ze helpen u met uitgebreide kennis over bijvoorbeeld uw branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie.

Contact

Rabobank