Blog bouw

Geert Dirkse

Een gat in de markt

Geert Dirkse

Het was een roerig jaar voor woningcorporaties (woco’s): de parlementaire enquêtecommissie, de grootschalige woningverkoop aan buitenlandse vennootschappen, rechtszaken tegen ex-bestuurders, gemeenten die zelf sociale huurwoningen neerzetten. En als klap op de vuurpijl de gewijzigde Woningwet van minister Blok, die inmiddels ondertekend is door de Tweede Kamer. Deze wetswijziging perkt de commerciële mogelijkheden van woco’s verder in, terwijl ze daaruit de inkomsten haalden die nodig waren om de onrendabele top van huurwoningen te bekostigen. Voeg daarbij nog de stijgende kosten (onder meer door de verhuurdersheffing) en het is begrijpelijk dat corporaties minder zullen investeren in nieuwbouw.

Daarmee ontstaat een ‘gat in de markt’. Hier en daar vullen gemeentes zélf dat gat. Zo begon de gemeente Assen eind december 2014 aan de bouw van sociale huurwoningen. Andere gemeenten zullen volgen. Zo compenseren zij deels de gedaalde woningproductie door woco’s. Is dit een positieve ontwikkeling? Nee, want er volgt daardoor mogelijk een nieuwe ontslagronde bij woco’s. En de gemeente is zo een oneerlijke concurrent van particuliere beleggers: er is geen ‘level playing field’.

Everybody wins

Wat is het alternatief? Kunnen marktpartijen de ontwikkeltaak van woco’s overnemen? Zeker! Er zijn al succesvolle samenwerkingen, waarin gemeenten grond verkopen onder voorwaarden met korting, aannemers bouwen slim en snel, fondsen kopen de woningen als belegging (lage rentestand) en woco’s tekenen voor het onderhoud en beheer. ‘Everybody wins!’. De onrendabele top behoort zo tot het verleden. Woco’s kunnen overigens ook zelf bouwen zonder onrendabele top, kijk maar naar de ‘Prachtwoningen’ in Hoogvliet.

Waarom springen gemeenten dan toch in dit gat? Misschien omdat marktpartijen te weinig ruchtbaarheid geven aan hun successen. Wellicht twijfelen gemeentes of er zonder onrendabele top wel voldoende kwaliteit is. Maar die twijfel is onnodig, gezien de goede voorbeelden. Ons advies is dus: sla de handen ineen en laat de markt z’n werk doen!

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 26 februari 2015

Reageer via Rabobank Bouw netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank