Blog groothandel

Veronique Bulthuis

Hoera, er is toekomst voor de groothandel!

Veronique Bulthuis

Het nieuwe jaar is begonnen en we kijken weer vooruit! Misschien heeft u de kerstperiode gebruikt om na te denken over hoe 2014 is verlopen, maar er worden natuurlijk ook plannen voor 2015 gesmeed. Een belangrijke activiteit in 2014 voor mij persoonlijk was de miniMaster Groothandel. Een gevarieerde groep groothandelondernemers, maar met één gemeenschappelijk doel: meer leren over de uitdagingen voor groothandels anno nu. Want die zijn er!

Hebben groothandels nog wel bestaansrecht?

Een mooi onderwerp van discussie is het bestaansrecht van groothandels. Hoe lang bestaan groothandels nog? Wordt de functie van groothandels niet overgenomen door retailers of producenten, of verdwijnt de 'dozenschuiver' uit het straatbeeld? Gelukkig heeft de groothandel juist unieke middelen in handen om het niet zover te laten komen. Tijdens de laatste miniMaster-bijeenkomst werd dit door de docent haarfijn uitgelegd.

Toegekende waarde

Het draait natuurlijk om toegevoegde waarde, maar nog beter is het om de stap te maken naar toegekénde waarde. Dus inderdaad méér doen dan de dozenschuiver. Hij had in het verleden voldoende marge om dozen van A naar B te verschuiven, maar tegenwoordig onderscheid je je daarmee te weinig en word je uit de keten geknipt. In dit scenario dus wél exit groothandel! Maar hoe blijf je als groothandel dan onderscheidend? Eigenlijk door te doen wat je altijd al deed. Dus door een assortiments-samenstellingsfunctie te hebben; retailers kunnen bij jou hun gehele assortiment met één stop samenstellen. Of pak die financieringsfunctie. Daarnaast ben je als groothandel een lokaal verkoopkanaal voor de producent, die zit niet te wachten op lokale acties of garantiekwesties. 

Het mooie is dat dit functies zijn die groothandels al jaren uitvoeren. Dus schreeuw van de daken wat je rol is in de keten. Zorg dat dit wordt herkend door de ketenpartners, zodat jij ook de waarde (en marge) krijgt tóégekend. Benoem je sterktes in 2015 en nut ze uit!

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 15 januari 2015

Reageer via Rabobank Groothandel netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank