Blog zakelijke dienstverlening

Philippe Rol

Het grote perspectief als basis

Philippe Rol

Uitzoomen. Het helpt ons processen en gebeurtenissen beter begrijpen. Als jonge architect in de huidige tijd van transformatie is het noodzakelijk om een beeld te vormen van hoe ons vak zich ontwikkelt en hoe we daar een rol in kunnen spelen. De nieuwe werkelijkheid in de architectuur wordt namelijk bepaald door hele andere factoren dan voorheen.

Dé taak van architectuur

We hebben de afgelopen jaren een terugloop gezien van ‘opdrachten’, maar om ons heen zien we meer behoefte aan ruimtelijk vormgevers dan ooit. Juist architecten bezitten conceptueel denkvermogen én het vermogen om dat te vertalen naar ruimte, alleen worden we minder vaak gebeld door investeerders of particulieren met een wens. Daarbij zijn er genoeg (jonge) architecten die niet werken vanuit de wíl om te bouwen, maar werken vanuit de wil iets van waarde toe te voegen aan de (lokale) samenleving. Architecten die in staat zijn om vanuit een groter geheel te redeneren. De Finse architect Juhani Pallasmaa ziet daarin juist dé taak van architectuur: “Architecture is about the understanding of the world, and turning it into a more meaningful and humane place.”

Sociale en economische waarde combineren

Het startpunt voor de nieuwe architect ligt dus bij de samenleving en niet bij die ene opdrachtgever of een persoonlijke behoefte om megalomane projecten te realiseren. Maar wat betekent dat voor de stad? Op veel plaatsen is het failliet van het oude systeem zichtbaar in de leegstand van gebouwen en gebieden. De sociale waarde en de economische waarde van deze plekken moeten weer bij elkaar komen, en dat is een verantwoordelijkheid van beide kanten.

Het initiatief van stedelijke interventies zal steeds meer komen te liggen bij partijen die denken vanuit sociale waarde. Economische waarde wordt dan een logisch gevolg van ruimtelijke veranderingen die een gemeenschapswaarde vertegenwoordigen. Daarbij is de stad nooit af, en de samenleving is voortdurend in beweging.

Uitzoomen

Als we uitzoomen zien we dit proces zich voltrekken, en kunnen we veel beter inschatten waar wij een toegevoegde waarde kunnen hebben. Als jonge honden in het vak betekent dat ook een drive om voortdurend na te denken over het architectenvak van de toekomst, en het toekomstbestendig worden van onze gebouwde omgeving. De nieuwe architect begrijpt, combineert, co-creëert en initieert. Maar bovenal: hij faciliteert.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 9 april 2015

Reageer via Rabobank Dienstverlening netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank