Wegvallen export en aangescherpte regels voor arbeid redenen tot zorg
Veel producenten maken zich zorgen over arbeid in het algemeen. Van het inbouwen van de anderhalve meter-regel in het productieproces tot een hoger ziekteverzuim. Daarnaast komen veel medewerkers uit andere landen waarvan grenzen gesloten zijn. Niet alleen dreigt er zo schaarste voor productie en oogst, maar ook gebrek aan chauffeurs en technisch geschoolde expats.
Ontwikkelingen in import & export zijn voor ons lastiger te verklaren door de complexiteit en dynamiek van de internationale handel. Zo zijn er EU-landen die zulke strikte controles uitvoeren dat er veel oponthoud is bij de grens. Ook zijn er landen buiten de EU volledig afgesloten. Er ontstaan allerlei logistieke knelpunten in de aanvoer waardoor schaarste in specifieke grondstoffen kunnen ontstaan. Dit wordt versterkt door hamstergedrag en speculatief handelen door landen en bedrijven. De grootste uitdaging voor de export is echter het wegvallen van de foodservicemarkt in Europa. De verschuiving richting foodretail vangt dit voor een deel op, maar alsnog loopt de terugval in omzet in sommige gevallen op tot tientallen procenten. Dit zien we bijvoorbeeld bij bier, vis en (frites)aardappelen.

De grafiek toont de geschatte, minimale terugval of groei in omzet per afzetkanaal op jaarbasis, waarbij we uitgaan van sluiting van horeca tot en met 1 juni. Vervolgens verwachten we geleidelijk herstel en openstelling in de zomer, gevolgd door een recessie in de tweede helft van 2020. Cijfers zijn in verhouding tot 2019. Disclaimer: de impact van de ‘anderhalve meter-richtlijn’ is de grote onzekere variabele in onze berekeningen, bij langdurig verscherpte maatregelen kan de omzetterugval bij met name restaurants en fastservice aanzienlijk hoger zijn.