Trump president: gevolgen voor de wereldhandel

De plannen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump kunnen van grote invloed zijn op zowel de Amerikaanse als de internationale economie. Hij lijkt een einde te willen maken aan een lange periode van handelsliberalisering.

Verenigde Staten belangrijk exportland

Handel met de Verenigde Staten is belangrijk voor Nederland. Na Duitsland zijn de VS de belangrijkste exportbestemming van Nederlandse bedrijven. Het aandeel van de VS in de Nederlandse export is ruim 9% (gemeten in toegevoegde waarde). Met name bedrijven in de financiële dienstverlening, industrie en delfstoffen exporteren naar de VS.

Handelsoorlog

Tijdens de campagne heeft Trump zich geprofileerd met plannen om de Amerikaanse handel en economie te beschermen. Handelsverdragen met Canada en Mexico staan op losse schroeven als er niet opnieuw over onderhandeld kan worden. Voor China dreigt hij met hoge importtarieven als het land zich niet aan nieuwe handelsverdragen wil verbinden.

Met Trump als president is ook de komst van het veelbesproken Europees-Amerikaanse handelsverdrag TTIP onzeker geworden. Hij zou met zijn plannen een einde kunnen maken aan een lange periode van handelsliberalisering die de wereldwijde economische groei heeft gestimuleerd. Mogelijk wordt daarmee een handelsoorlog ontketend.

Binnenlandse economie

Trump wil de binnenlandse economie stimuleren door belastingen te verlagen: voor bedrijven van 35 naar 15%. Ook wil hij van het land de belangrijkste energieproducent maken, onder meer door beperkingen op kolen-, olie- en gaswinning weg te nemen. Gezondheidszorgprogramma Obamacare wil hij terugdraaien. Al die plannen hebben een forse impact op het begrotingstekort en de staatsschuld van het land. Kanttekening is wel dat Trump het Congres voor zijn ideeën moet weten te winnen. Hoewel de Republikeinen daar een meerderheid hebben, houden de conservatieven van een verantwoorde begroting en zullen de plannen van de nieuwe president op tegenstand stuiten.

Lees het hele artikel op economie.rabobank.com

Zakendoen in de VS

Lees meer over zakendoen in de VS en kom in contact met onze adviseurs. Zij kennen de situatie in de Verenigde Staten en hebben lokale contacten.

Zakendoen in de VS

Contact

Rabobank