Gezondheidszorg

Bewegen naar de toekomst

Voor een toekomstbestendige gezondheidszorg is leiderschap nodig. Directeur Menzis, Joris van Eijck, deelt zijn visie.

Lees het artikel

Sectorprognose 2018

De zakelijke dienstverlening is een van de snelst groeiende sectoren in Nederland. Voor 2018 verwachten we 5 procent volumegroei.

Bekijk de verwachtingen

Meer personeel ouderenzorg

Wouter van Soest, directeur brancheorganisatie Actiz, deelt zijn visie op de schaarste op de arbeidsmarkt in de ouderenzorg.

Lees het artikel

Arbeidsmarkt zorg grootste uitdaging

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Ook in de gezondheidszorg. De economie trekt aan en het personeelstekort neemt toe.

Lees de ZorgScoop

Trends en ontwikkelingen

Gezondheidszorg

De Rabobank verwacht geen volumegroei voor het komende jaar, de ontwikkeling ligt rond de nullijn. Mondigheid van de patiënt, zorginnovaties, de vergrijzende bevolking en een toename van welvaartsziekten staan garant voor een consistente groei van de gezondheidszorg. De volumegroei vlakt echter af door innovaties of nieuwe toepassingen die elders in de keten afgehandeld worden. Ziekenhuizen laten een licht dalende omzetontwikkeling zien. In de care sector zien we een verschuiving van intramuraal naar extramuraal, wat zal leiden tot een omzetdaling vanwege de herverdeling van beschikbare gelden. Wel blijft de gehele eerste lijn zich positief ontwikkelen, mede ingegeven door substitutie en verdere ketenintegratie. Het sentiment voor de sector is neutraal. 

  • Doordat de overheid kosten wil drukken, ontstaan kansen voor zorgondernemers.
  • De vraag naar zorg groeit de komende jaren.
  • In het nieuwe zorglandschap staat de burger centraal, met aandacht voor preventie, voeding en voldoende beweging.

In welk deel van de sector u ook actief bent, u vindt actuele informatie op Rabobank Cijfers & Trends.

Lees meer op de Rabobankwebsite Cijfers & Trends

Sectorspecialist gezondheidszorg

Onze sectorspecialist zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw sector. Ze helpen u met uitgebreide kennis over bijvoorbeeld uw branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie.

Contact

Rabobank