Blog gezondheidszorg

Frank Raaphorst

Besparing op zorgkosten door biosimilars

Frank Raaphorst

De biofarmaceutische industrie staat voor een tweede patentklif: dit keer een golf van aflopende patenten op dure biotechnologische medicijnen, zoals monoklonale antistoffen. Dit betekent dat een lucratieve markt van moderne medicijnen onder vuur komt te liggen van goedkopere kopieën, de zogenaamde biosimilars.

Beperkte besparing

Tijdens de eerste patentklif verloren klassieke, chemische merkgeneesmiddelen meer dan 80% van hun marktwaarde ten gevolge van generieke medicijnen, die voor een fractie van de prijs werden verkocht. De prognose voor biosimilars is dat ze ‘slechts’ een besparing van 20 tot 30% kunnen realiseren. Klinisch onderzoek ernaar vergt grote investeringen.

Wat zijn de gevolgen?

Een besparing van 20 tot 30% op een miljardenomzet is een aanzienlijke stap in de goede richting voor verzekeraars en overheden. Zij zien  zich geconfronteerd met stijgende kosten van de gezondheidszorg. Gezien de huidige trends in de markt vraag ik me echter af of deze ontwikkeling de producenten van merkgeneesmiddelen geruststelt. De grote biofarmaceuten zien de komst van biosimilars als een reële bedreiging van hun omzet. De meesten hebben inmiddels een eigen lijn van biosimilars of versterken hun positie. Denk bijvoorbeeld aan Pfizer dat begin februari biosimilar-maker Hospira voor vijftien miljard dollar overnam.

Scherpere deals voor verzekeraars

De tijd zal leren hoe biosimilars de markt voor biotechnologische medicijnen daadwerkelijk gaat veranderen. Ik denk aan de prijzenslag in Amerika over revolutionaire behandelingen voor hepatitis C: de grootste verzekeraars sluiten exclusieve deals met fabrikanten in ruil voor hoge kortingen en onder uitsluiting van de concurrenten. Als deze ontwikkeling zich doorzet naar andere dure geneesmiddelen, is mijn voorspelling dat de besparingen door biosimilars een stuk groter kunnen worden dan 30%. Van de medicijnen waarvan het patent op het punt staat af te lopen, zijn immers meerdere biosimilars in ontwikkeling die ruimte geven voor scherpere deals in de toekomst.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 13 maart 2015

Reageer via Rabobank Gezondheidszorg netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank