mannen en vrouwen achter laptopscherm

Grensverleggende zorg

Technologie gaat de zorg ontwrichten

Burgers, studenten, universiteiten: iedereen is klaar voor de toepassing van big data, maar de zorg zélf lijkt een remmende factor. "Innovatie is echt noodzakelijk", zegt Nicky Hekster Technical Leader Healthcare & Lifesciences IBM.

"Op de lange termijn is het huidige zorgsysteem te kostbaar. Het gaat ook nog steeds uit van ziekenhuiszorg waarbij artsen elke patiënt als de gemiddelde patiënt zien, terwijl je de zorg veel persoonlijker kunt maken. Tenslotte belicht de zorg nu maar één aspect van het welzijn. Naar data als voeding, beweging maar ook je genetische opmaak wordt nog nauwelijks gekeken. Terwijl die wel je gezondheid op de lange termijn bepalen. Die hele context rondom een mens, daar kun je met behulp van technologie veel meer mee doen."

Sneller en beter

De huidige research in de zorg is bovendien te output-gedreven, wat de kwaliteit niet ten goede komt. "Daar is echt een verbeterslag mogelijk. Zo hebben wij met de supercomputer Watson samen met het Baylor College of Medicine gekeken naar een eiwit P53, een activatie-eiwit voor kanker. Wereldwijd is daar onderzoek naar gedaan, het duurde lang die omstandigheden te ontdekken waarin de P53 een rol speelt. Nadat we Watson hadden geladen met al het onderzoek tot 2003 en hem twee weken getraind hadden, vonden we binnen een week de zeven activatie-omstandigheden die ook daadwerkelijk gevonden waren in de jaren na 2003. Waar de wetenschap tien jaar over had gedaan, deed Watson het in twee weken. Toen we Watson vervolgens hebben geladen met alle gegevens tot nu toe bekend, vond hij twee nieuwe activaties. Research kan dus veel sneller en beter."

"Naar data als voeding, beweging en genetische opmaak wordt nog nauwelijks gekeken."

Crowd-sourced medisch advies

De grootste doorbraak op de korte termijn verwacht Hekster van verschillende soorten data uit het ecosysteem rondom burgers. Data uit ziekenhuizen gecombineerd met data uit allerlei gezondheidsapps of 'wearables' waarmee burgers veel informatie over zichzelf vastleggen. "Als je die data bij elkaar brengt in Watson, is het mogelijk daar een crowd-sourced medisch advies uit te halen. Ons zorgsysteem is nog niet ingericht om dat toe te passen.

Het bekostigingssysteem belemmert dat en artsen zijn nauwelijks bereid om data met elkaar te delen. Hoe mooi zou het zijn als we alle oncologische data bij elkaar brengen om research te doen? Die grens moeten we echt verleggen. De zorg moet met big data aan de slag! Burgers willen dit al lang. Universiteiten geven studenten mee dat het met behulp van technologie anders kan. Geneeskunde-studenten schrijven zelf apps en denken nu over het integreren van nieuwe technologie in de gezondheidszorg. Er is nog een weg te gaan. Maar één ding is zeker: technologie zal de zorg ontwrichten."

Nicky Hekster

Nicky Hekster is Technical Leader Healthcare & Lifesciences bij IBM. Hij richt hij zich op ontwerp en validatie van oplossingen voor de gezondheidszorg en levenswetenschappen. Op dit moment houdt hij zich intensief bezig met de mogelijkheden en toepassingen van big data in de zorg. De IBM Watson-computer is hiervan een goed voorbeeld.