Huisarts legt uit aan patiënt

Huisarts van de toekomst: wat heb je straks nodig?

Onze maatschappij verandert. Je hebt straks meer eigen geld nodig in belangrijke fasen van jouw leven. Daarmee kun je beter inspelen op de vernieuwingen in jouw vakgebied. Of eerder stoppen met werken, zonder dat je in inkomen enorm achteruitgaat. In dit artikel lees je hoe je je kunt voorbereiden op de toekomst als huisarts.

1. Hoe ziet je werk in de toekomst eruit?

Je merkt het ook in jouw praktijk: het werkveld van huisartsen verandert razendsnel. Van technologie tot bekostiging, en van de manier van dienstverlening tot grootte van de organisatie. Het is prettig om zelf de regie te kunnen houden over al die ontwikkelingen. En om daarvoor de benodigde financiële middelen te hebben. Met deze zaken kun je rekening houden:

Blijf vitaal op de arbeidsmarkt

Je wilt ongetwijfeld vitaal blijven op de arbeidsmarkt. Als huisarts ben je al gewend om te blijven werken aan jouw eigen ontwikkeling. Ook veranderingen als robotisering, keuzes in communicatievormen (zoals e-consult en beeldbellen), en behandelingen (zoals E-nose, Pacmed en COPD In Beeld) vragen om jouw kennis bij te blijven spijkeren. Heb je een bedrag gereserveerd, zodat je ook in de toekomst jouw vak goed kunt blijven uitoefenen?

Ook de manier waarop je jouw werk uitoefent kan in de toekomst veranderen. Zo ga je mogelijk als zelfstandige aan de slag. Of je wilt minder uren werken. Wellicht droom je juist van een uitbreiding van de praktijk, waarbij je samenwerkt met andere zorgaanbieders of gebruikmaakt van nieuwe technologieën. Wat je ook wilt, het kan invloed hebben op jouw inkomen.

Dek risico’s van arbeidsongeschiktheid af

Als huisarts weet je als geen ander dat het iedereen kan overkomen: arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld door ziekte, een ongeluk of de gevolgen van te hard werken. Het is daarom goed om te zorgen dat je de risico’s van arbeidsongeschiktheid hebt afgedekt.

2. Wat wil je doen met je pensioen?

De leeftijd waarop de AOW ingaat, stijgt met de jaren. Ben je een dertiger? Dan is de kans groot dat je pas na je zeventigste met pensioen gaat en misschien nog wel veertig jaar werkt. Je bouwt als huisarts zelf al pensioen op via SPH. Daarnaast kun je op verschillende manieren geld opzij zetten voor jouw pensioen: fiscaalvriendelijk, via je woning of de praktijk, of door te sparen en te beleggen. Dit geeft de vrijheid van een goed inkomen.

Speel in op een lager inkomen

Ben je je ervan bewust dat jouw uiteindelijke pensioenuitkering fors lager kan uitvallen dan jouw huidige inkomen? Daarnaast kan er de komende jaren nog van alles gebeuren wat onvoorzien is, bijvoorbeeld een scheiding. Of misschien wil je eerder stoppen met werken. Ook dan is het belangrijk om extra geld opzij te zetten, om de periode tot jouw pensioenuitkering te kunnen overbruggen.

Meer weten over de kosten van jouw pensioen? Bekijk de video van Reken Maar!

3. Blijven je woonlasten betaalbaar?

Omdat je inkomen na pensionering fors lager kan zijn, is het van belang om ook de lasten voor een hypotheek te verlagen gedurende je werkzame leven. Door af te lossen op de hypotheek bouw je meestal een vermogen op. En op de lange termijn kan de waarde van jouw woning stijgen. Dit is een belangrijk fundament voor een financieel gezond leven.

Let op jouw renteaftrek

De hypotheekrente is vanaf 2001 dertig jaar aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Vervalt jouw recht op renteaftrek? Dan worden de netto maandlasten hoger. Bij de Rabobank kun je een aflossingsvrije hypotheek laten doorlopen, maar dit is niet overal zo. Zet daarom geld opzij om af te kunnen lossen als het nodig is.

4. Wat moet je doen voor de beste zorg?

De zorgkosten stijgen, terwijl de zorg die je ervoor terugkrijgt mogelijk afneemt. En misschien wil je straks wel bepaalde hulp voor jezelf of je partner inkopen? Om deze stijgende zorgkosten te kunnen opvangen en de keuze te hebben voor de beste zorg voor jou en jouw familie, is het handig eigen vermogen te hebben.

Langer thuis wonen?

Ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen. Dat merk je ook in jouw praktijk. Verder zoeken zij naar sociale contacten, groeit de behoefte aan mantelzorg en hebben zij behoefte aan informatie over bijvoorbeeld zorgvergoedingen en financiën. De Rabobank ontwikkelde daarom samen met Interpolis een platform dat ouderen bij deze vraagstukken ondersteunt: IkWoonLeefZorg.

Bekijk het platform IkWoonLeefZorg

5. Wil je een bijdrage leveren aan de studie van je kinderen?

Een studie voor je kind kost geld. Naast het collegegeld dat elk jaar hoger wordt, komen er ook nog kosten bij voor het lesmateriaal en eventuele woonlasten als je kind op kamers wil. En hoewel de kosten per studie of opleiding verschillen, draagt de overheid daar vrijwel niets meer aan bij. Investeren in studeren moet je steeds meer zelf doen.

Je kind laten lenen

Met een studiefinanciering kan je kind deze kosten zelf dragen. Daar staat tegenover dat je kind een studieschuld opbouwt. Voor veel jonge mensen is het nu al een probleem om een eerste eigen huis te kopen. Met een studieschuld erbij wordt dat in veel gevallen nog lastiger. Daardoor zullen ze mogelijk aangewezen zijn op een huis in de vaak dure huurmarkt. Als ze daarnaast dan ook maandelijks moeten aflossen op hun studielening, kan het financieel lastig voor ze worden.

Je kind financieel ondersteunen

Als je jouw kind later financieel wilt ondersteunen bij de studie, dan is verstandig om nu al stil te staan bij de financiële consequenties.

Hoeveel heb je straks nodig? Doe de check!

Weet je hoeveel je straks nodig hebt? Om eerder te kunnen stoppen met werken, te investeren in een opleiding of een nieuwe woning te kunnen kopen?

Doe de check voor een financieel gezond leven

Huisartsenpraktijk van de toekomst

In deze blog hebben we het gehad over veranderingen binnen jouw vakgebied. Maar ook je persoonlijke financiële situatie verandert. Je hebt straks meer eigen geld nodig in belangrijke fasen van jouw leven. Benieuwd welk bedrag je straks nodig hebt? Lees het artikel 'Huisarts van de toekomst' en doe de check.

Lees de blog 'Huisartsenpraktijk van de toekomst'

Marleen Jansen

Marleen Jansen

  • Sectorspecialist
  • Gezondheidszorg
(06) 22 40 98 94 LinkedIn