Enorme stijging in productiviteit door robotisering

  De van Noordenne Groep in Hardinxveld-Giessendam levert glas in alle soorten en maten, nationaal en internationaal. In de glaswereld is het dan ook absoluut een grote speler. Door innovaties in het productieproces zijn ze zelfs de meest moderne glassnijlijn van Europa.

  Directeur Gerrit van Noordenne is trots op de innovatie die ze de onlangs hebben doorgevoerd. Er zijn drie compleet geautomatiseerde lijnen in werking gesteld. Het snijden, sorteren en verpakken van glas gaat volautomatisch. Op basis van de door de orderadministratie ingegeven orders, zetten de robots de voorraad in de zogehete ‘bokken’. Vervolgens plaatst de robot het glas vanuit de bok op de productieband. De machine weet hoeveel orders hij uit het betreffende stuk glas kan snijden, wat zorgt voor een enorme reductie in snijverlies.

  Is het glas en de folie gesneden? Dan haalt de robot deze van de productieband en maakt het glas klaar voor transport. Als er extra bewerkingen zoals boren of slijpen nodig zijn, wordt het glas vervoerd naar de afdeling nabewerking. De prestaties zijn indrukwekkend: in 3 uur wordt evenveel gesneden als vroeger in een complete 2- ploegendienst. De nieuwe productielijn bespaart 17 man personeel.

  “Er was in Nederland een enorm tekort aan capaciteit om gelaagd glas te kunnen snijden. Met deze nieuwe geautomatiseerde productielijnen leveren we de broodnodige capaciteit tegen concurrerende prijzen.” Het is overigens niets nieuws voor de Van Noordenne groep: 10 jaar geleden waren ze al bezig met automatisering en robotisering. Toen konden robots eigenlijk alleen glas verplaatsen wat nog niet interessant genoeg was. Inmiddels hebben ze door nieuwe technologie een totaaloplossing gevonden om snel en flexibel te produceren. “Dit project is een succes geworden omdat we het eindplaatje precies voor ogen hadden en dat helpt.”

  De komende weken delen meer succesvolle ondernemers hoe zij door innovaties ‘manarm produceren’. Benieuwd? Houd LinkedIn in de gaten!

  Kees de Schipper

  Kees de Schipper

  • Sectorspecialist
  • Industrie
  (06) 82 47 37 89 LinkedIn
  Yorick Cramer

  Yorick Cramer

  • Sectorspecialist
  • Industrie
  (06) 51 11 28 29 LinkedIn