Blog transport en logistiek

Monique van Plateringen

Innovaties: gemakkelijk én complex

Monique van Plateringen

De transporteur heeft met veel veranderingen te maken. Tegenwoordig spreken we bijvoorbeeld al over een ‘logistiek dienstverlener’ die ‘value added logistics’ biedt. Technische innovaties maken het werk makkelijker door digitalisering, maar zijn ook complex. Hoe beheerst u al die data, van wie ís de data en welke informatie is van belang? En dan verandert de goederenstroom (tegenwoordig ‘supply chain’ geheten) ook nog eens. Niet de afzender bepaalt, maar de ontvanger. Kleiner maar meer frequent, just-in-time, multimodaal en hogere eisen aan kwaliteit.

(Transport)wereld nog verder op zijn kop in 2015

Het jaar 2015 lijkt een redelijk goed jaar te worden met een – zij het broze – economische groei en positieve vooruitzichten. Het wegtransport profiteert van de aantrekkende binnenlandse vraag van zowel consumenten als bedrijven en koeriersdiensten krijgen de pakketjes bijna niet weggewerkt door de toename van e-commerce. Maar dat is niet de enige voorwaarde voor succes. De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Met name de ICT-technologie, het 'Internet of Things' en de digitalisering zetten de komende jaren de wereld nog verder op zijn kop. Digitale vrachtbrieven en transparantie door boordcomputers zijn een uitgelezen middel om de logistieke keten nog efficiënter te organiseren. Daar kun je je als logistiek dienstverlener voor verstoppen, maar de verlader gaat hier fors op inzetten. Mijn voorspelling is dan ook dat de tarieven in het transport niet hard zullen stijgen, maar dat er met minder materieel en mensen veel meer moet worden gedaan om rendabel te zijn. Wat is  uw plan? Hoe zit u in deze wedstrijd? Kunt u dit alleen, of moet u op zoek naar partners om mee samen te werken? 

Vult u mijn agenda aan?

Mijn plan voor 2015 is dan ook om meer dan ooit te voren met u in gesprek te gaan over de toekomst. U aan te spreken en te triggeren met alle veranderingen die straks op ons af komen. Heeft u een goed, innovatief plan of  een aangepast businessmodel om de toekomst mee te lijf te gaan? Ik hoor het graag. Elke week heb ik twee uur in mijn agenda gereserveerd om met u in gesprek te gaan! Zorgt u ervoor dat mijn agenda vol komt? 

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 15 januari 2015

Reageer via Rabobank Transport netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank