Door corona zijn er geen nieuwe trends ontstaan in de transportsector, maar het virus heeft bestaande trends wel versterkt. De grootste uitdagingen zijn en waren personeel, management en het aantrekken van investeringen. De enige trendbreuk is dat de elektrische bestelbus in 2021 doorbreekt. Dit is geen doorbraak omdat deze bus schoner is, maar omdat deze in veel gevallen in het gebruik nu al goedkoper is dan een diesel. In deze update vertellen we je meer over onze verwachtingen voor 2021.
Impact van corona is beperkt maar verschilt per bedrijf
De impact van het coronavirus op de transportsector is vooralsnog beperkt. Dit beeld zien we natuurlijk in bijna alle sectoren en is mede te danken aan de uitgebreide steunprogramma’s. De directe steun aan de logistieke sector is zeer beperkt. Toch weten veel bedrijven hun personeel nog aan het werk te houden, vooral nu het aanbod internationale chauffeurs kleiner is. Hoewel er buiten de bezorging van pakketten overal wel een teruggang in omzet en winst te zien is, zit de pijn nu vooral bij de bedrijven die zich richten op het leveren van producten aan retail en horeca. Aan de kostenkant zien we ook een toename van de verzuimkosten. Dit wordt veroorzaakt door medewerkers die ziek zijn, maar ook door medewerkers die zich ziek moeten melden omdat ze in quarantaine moeten. Gelukkig zorgen de lagere dieselkosten en minder vertraging op de weg voor lagere kosten.
Waarom het ondanks corona redelijk gaat met de transportsector
Het feit dat Nederlandse logistieke bedrijven zich inmiddels voornamelijk op Nederland richten, zal ook van invloed zijn de relatief beperkte impact van de coronacrisis op de sector. De Nederlandse economie doet het nog redelijk goed vergeleken met die van andere landen. Ook zijn deze bedrijven maar beperkt afhankelijk van bijvoorbeeld de auto-industrie waarin de volumes wel enorm zijn gedaald. Alle fusies en samenwerkingen van de afgelopen jaren lijken zijn vruchten af te werpen. Deze bedrijven zijn door hun omvang en beter management namelijk beter bestand zijn tegen een crisis.
Het algehele beeld wijkt dan ook niet af van het beeld van de afgelopen jaren. De bedrijven die voor de coronacrisis al goed presteerden, lijken minder last te hebben van de crisis dan bedrijven waarmee het voor de crisis al niet goed ging. De omvang, (sub)sector en het opleidingsniveau van het management lijken hierbij het verschil te maken. Grote bedrijven doen het namelijk beter dan kleine. En met bedrijven in een subsector waar je niet zomaar tussenkomt, gaat het beter dan de massamarkten. Hoewel het niet wetenschappelijk onderbouwd is, lijkt ook het opleidingsniveau van het management een grote rol te spelen in het succes van de onderneming.