Tuinbouw

Robotisering, wat kun je ermee?

Robotisering kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijfssucces. Wat zijn hiervoor de redenen? En hoe start je ermee?

Lees de blog

Tuinbouwupdate mei 2018

Verbruik tuinbouwproducten neemt toe, rentabiliteit is als gevolg ruim voldoende. Toch zijn er op termijn ook enkele bedreigingen.

Lees de update

Rabo Robo Challenge 2018

Benieuwd hoe uw organisatie kan profiteren van intelligente automatisering? Doe mee aan de Rabo Robo Challenge (start juni 2018).

Bekijk het programma

Tulpensector: markt en risico groeien

De tulpensector is een sector met perspectief, maar kent wel een behoorlijk aantal uitdagingen. Markt en risico groeien beide.

Lees de publicatie

Cijfers en trends voor uw branche

Wat zijn de economische vooruitzichten voor uw branche? Waar liggen kansen? En welke ontwikkelingen zijn er op bijvoorbeeld het gebied van wet- en regelgeving? In welk deel van de tuinbouw u ook actief bent, wij praten u bij. Ga naar uw branche en bekijk recente cijfers en trends.

Fruitteelt

Glasgroenteteelt

Groothandels in bloemen en planten

Potplantenteelt

Snijbloementeelt

Trends en ontwikkelingen

tuinbouw

De aankomende jaren is er voor Nederlandse telers over het algemeen sprake voldoende marktperspectief. Kansen voor Nederlandse tuinbouwers liggen op alle deelsegmenten in onderscheidend vermogen. Op het vlak van verduurzaming en automatisering liggen er grote uitdagingen voor de gehele sector. 

De glasgroentesector is de afgelopen twee jaar hersteld van de moeizame periode tussen 2009 en 2014. Het rendement dat ondernemers realiseren is deels afhankelijk van factoren waarop zij geen invloed hebben, zoals het weer, energieprijzen en wisselkoersen. Ondernemers kunnen wel hun stempel drukken op verkoopmomenten, voorraadbeheer en marketing.

De fruitteelt is nog altijd sterk aanbod gedreven, met een sterke onderlinge nationale en internationale concurrentie. De concurrentiepositie van de Nederlandse (hard) fruitteeltsector staat onder druk. 

  • De tuinbouw werkt hard aan het verder verduurzamen van haar energiebehoefte middels biomassa, geothermie en soms restwarmte. Beschikbaarheid van CO2 blijft echter cruciaal.
  • Ontwikkelingen in automatisering en robotisering worden steeds belangrijker gezien de schaalvergroting in combinatie met het schaarser worden van voldoende, capabele en betaalbare arbeid.
  • Door kortere en veranderende ketens is meer samenwerking op strategisch vlak nodig op het gebied van afzet, big data en robotisering.
  • De groente- en fruitconsumptie daalde in 2017 na een korte opleving in 2016. Gemiddeld consumeren mensen nog steeds niet de dagelijks gewenste hoeveelheid, maar de neerwaartse consumptietrend lijkt doorbroken.
  • De consument kiest vaker voor exotisch fruit en zachtfruit, dit gaat ten koste van appels en peren.

Sectorspecialisten tuinbouw

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw sector. Ze helpen u met uitgebreide kennis over bijvoorbeeld uw branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie.

Contact

Rabobank