Tijdens de huidige coronacrisis liggen voor veel tuinbouwbedrijven de prioriteiten waarschijnlijk niet direct bij het onderwerp duurzaamheid. Toch is verduurzaming nodig om ook in de verre toekomst te blijven bestaan. Verder biedt het kansen om bijvoorbeeld kosten te besparen en relaties met buurtbewoners en klanten te verbeteren. Ook kunnen groenten, fruit en sierteeltproducten een positieve bijdrage leveren aan gezonde mensen en een gezonde planeet. Bedrijven in de tuinbouwketen moeten dan wel zorgen voor zo min mogelijk impact op het milieu. Benieuwd hoe je dit doet? Lees het in onderstaande update.
De belangrijkste duurzaamheidsthema’s in de tuinbouwsector
Ondernemers beschouwen chemie, plastic, energie, water en verspilling als de belangrijkste aandachtsgebieden voor verduurzaming in de tuinbouw. Dat blijkt uit onderzoek onder 227 ondernemers in de sierteelt en groente- en fruitketen (zie figuur 1). Hoewel ze de top-5 niet haalden, verdienen sociale duurzaamheidsaspecten zeker ook aandacht. Denk hierbij aan een goede behandeling van medewerkers en het beperken van overlast voor de omgeving van het bedrijf. Nederland importeert veel fruit, bloemen en uitgangsmateriaal (zaden, stekken en jonge planten) uit landen waar grote uitdagingen zijn op het gebied van mensenrechten. Daarnaast dwingt het groeiend tekort van arbeid in Nederland tot meer aandacht voor werknemers.
Telers kunnen door met hun teeltwijze, en door afstemming in de keten, veel doen om gebruik van chemie, energie, water, verspilling en verpakkingsmateriaal te verminderen. Daar kunnen oplossingen en innovaties in de biologie en technologie bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan verbeterd uitgangsmateriaal, biologische gewasbescherming en bemesting en hernieuwbare energiebronnen, zoals geothermie en restwarmte. Voorbeelden aan de technologische kant zijn robots voor de bestrijding van onkruid en sensoren en camera’s om in een vroeg stadium ziektes op te sporen zodat er minder gewasbescherming nodig is. Veel van deze oplossingen zijn kleine nuttige stappen in het verduurzamingsproces.