Door de economische groei van de laatste jaren staat de kantorenmarkt er goed voor. Ook een laag nieuwbouwvolume in combinatie met verschillende transformaties en renovaties hebben de markt goed gedaan. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis wel degelijk impact op kantoren: we werken niet voor niets massaal thuis. De vraag is alleen of dit zo blijft. Dit en meer bespreken we hieronder.
De kantorenmarkt staat er beter voor dan aan het begin van de vorige crisis
De coronacrisis heeft grote impact op de economie en zo ook op veel kantoorhoudende bedrijven. In het vastgoed is de pijn nog niet echt voelbaar omdat de kantorenmarkt er goed voor staat. Ter vergelijking: begin 2020 stond ongeveer 11 procent van de kantoormeters leeg, terwijl in 2008 de leegstand voorbij de 20 procent dreigde te gaan. Dat de leegstand nu relatief laag is, komt niet alleen door economische groei. Veel kansarme kantoren zijn getransformeerd en er is zorgvuldig omgegaan met nieuwbouw.
De kantorenmarkt maakt daarnaast een kwaliteitsslag: er is meer aandacht voor het moderniseren van kantoren. Vooral bij grote treinstations vinden nieuwe ontwikkelingen plaats om er aantrekkelijke kantoorgebieden van te maken. Traditionele, veelal monotone locaties maken zo plaats voor werklocaties met een grotere diversiteit aan functies en voorzieningen. Verder zien we dat kantoren steeds duurzamer en energiezuiniger worden. Aangezien veel kantoren nog geen energielabel-C hebben, gaan we hier de komende jaren een versnelling in zien.