Vastgoedbericht 2017

English version

Bricks en bytes smelten samen

Digitale innovaties bepalen steeds meer de waarde van de stenen. We noemen dat: 'Bricks en bytes smelten samen'. Aan dit thema besteden we extra aandacht in het Vastgoedbericht 2017. Met dit Vastgoedbericht 2017 zet Rabo Real Estate Finance de traditie van FGH Bank voort om jaarlijks de korte- en langetermijntrends in de vastgoedsector te belichten, voorzien van onze visie. U leest meer over duurzaamheid, transformatie en alternatieve financieringsoplossingen en u vindt hier weer de ontwikkelingen in vastgoeddeelmarkten en de kengetallen van de belangrijkste vastgoedgebieden.

Betere resultaten

De Nederlandse vastgoedmarkt laat na jaren van neergang weer betere resultaten zien. Dat herstel hangt sterk samen met de extreem lage rente, die investeringen in stenen aanmoedigt. Door de aantrekkende werkgelegenheid groeit bovendien de behoefte aan ruimte, waardoor het perspectief op langjarige huurinkomsten verbetert. Tegelijkertijd wordt fors geïnvesteerd om de leegstand terug te brengen. Nieuwbouw maakt plaats voor transformatie, waardoor de beschikbare voorraad veel beter benut wordt.

Kansen en uitdagingen door digitalisering

De digitaliseringsslag zal de vastgoedsector de komende jaren ingrijpend veranderen. In slimme gebouwen smelten 'bricks' en 'bytes' samen. Dat biedt volop kansen voor (vastgoed)ondernemers. Tegelijkertijd heeft de digitalisering ook negatieve effecten op de markt. Er kan nieuwe, onverwachte concurrentie ontstaan, en daardoor ook onzekerheid. Lees over de laatste trends en ontwikkelingen en bekijk de vijf tips voor vastgoedondernemers.

Bricks en bytes smelten samen

Vier centrale thema’s

Hoe kunnen we onze gebouwen aantrekkelijker en energie-eficiënter maken? Wat doen we met gebouwen die leeg komen te staan? Welke veranderingen zijn nodig? En hoe kan de Rabobank vastgoedondernemers ondersteunen bij het verwezenlijken van hun ambities? Deze thema's staan de komende jaren centraal.

Cijfers en ontwikkelingen

De wereld van het vastgoed is continue in beweging. We kijken naar het verleden en de toekomst, en nemen u mee in de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de vier deelmarkten: kantoren, bedrijfsruimte, winkels en huurwoningen.


Terugblik door
vooruitkijken

De wereld van het vastgoed is continu in beweging. Bekijk de video van de belangrijkste ontwikkelingen en hun invloed op de markt.

Ga verder

Toekomstvisie
op vastgoed

Een kijkje in de toekomst: wat zijn de megatrends en gamechangers die van invloed zijn op de ontwikkeling van de vastgoedmarkt? Hoe ziet de wereld eruit in 2025?

Ga verder

Trends in de
deelmarkten

Kantoren, bedrijfsruimte, winkels en huurwoningen: alle deelmarkten kennen hun eigen specifieke trends, ontwikkelingen en verwachtingen.

Ga verder

Factsheets: de
feiten op een rij

Nauwkeurig, gedetailleerd en zeer informatief: bekijk onze factsheets met opname, aanbod en prijzen van de vastgoedmarkt op lokaal niveau.

Ga verder