Veehouderij

Zijn duurzame concepten de toekomst?

De vraag naar vlees daalt, terwijl de vraag naar duurzaam vlees groeit. Hoe maakt u een succes van duurzame oplossingen?

Lees de update

Zo blijft bio onderscheidend

Consumenten weten bioproducten beter te vinden. Ook reguliere landbouw wordt duurzamer. Blijft biologisch onderscheidend?

Lees de blog

Uitreiking innovatieprijs

Kom op 21 maart naar de uitreiking van de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Het thema van de dag is duurzaam leiderschap.

Lees meer

Biologische consumententrends

Het biologisch marktaandeel wint terrein. Waarom kiezen consumenten voor biologisch? Hoeveel rek zit er nog in?

Lees het artikel

Cijfers en trends voor uw branche

Wat zijn de economische vooruitzichten voor uw branche? Waar liggen kansen? En welke ontwikkelingen zijn er op bijvoorbeeld het gebied van wet- en regelgeving? In welk deel van de veehouderij u ook actief bent, wij praten u bij. Ga naar uw branche en bekijk recente cijfers en trends.

Biologische landbouw

Houderij van vleeskuikenouderdieren

Legpluimveehouderij

Melkgeitenhouderij

Melkveehouderij

Varkenshouderij

Vleeskalverhouderij

Vleespluimveehouderij

Trends en ontwikkelingen

Veehouderij

In de melkveehouderij zal de volatiliteit van de melkprijs zich in 2018 van de mindere kant laten zien. De lagere prijzen ten opzichte van 2017 als gevolg van wereldwijde productiestijgingen vragen om veerkracht. In de varkenshouderij doet de varkenscyclus haar werk. De Europese varkensvleesproductie herstelt zich, al staat de belangrijke export naar China onder druk.

De Europese markt voor pluimveevlees is goed in balans, de vooruitzichten zijn gematigd positief. In Nederland is het belangrijk dat vraag en aanbod voor concepten goed wordt gemanaged. De vermeerderingssector komt langzaam beter in evenwicht, waarbij de exportafhankelijkheid de belangrijkste risicofactor blijft.

  • Verder neemt de maatschappelijke druk toe. De kwaliteit van de leefomgeving moet gewaarborgd worden, bijvoorbeeld op het gebied van geur, fijnstof en ziektes.
  • De consumptie van rundvlees staat in Europa onder druk. Door de invoering van fosfaatrechten kan de productie van kalfsvlees toenemen.
  • De Nederlandse geitenmelksector heeft de afgelopen jaren een onstuimige groei doorgemaakt. In 2017 telde Nederland circa 500 melkgeitenbedrijven met een veestapel van ruim 347.000 melkgeiten, goed voor een productie van circa 310 miljoen kilogram geitenmelk.

Sectorspecialisten veehouderij

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw sector. Ze helpen u met uitgebreide kennis over bijvoorbeeld uw branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie.

Contact

Rabobank