De toenemende spanningen tussen de VS/China en de VS/NAFTA-partners zullen grote invloed hebben op de wereldhandel van varkensvlees in het tweede deel van het jaar. Bovendien verwacht de Rabobank dat de stijgende wereldproductie druk zal blijven uitoefenen op de prijzen. Een duidelijke stijging van de vraag vanuit China kan prijsdalingen in de EU voorkomen.
Chinees aanbod blijft hoogt
De afgelopen maanden viel de Chinese varkensprijs tot het dieptepunt van 10 RMB, de Chinese valuta eenheid. Sinds de tweede helft van 2017 schommelde de prijs rond de 14 RMB, wat voor een groot deel van de Chinese productie rond het kostprijsniveau ligt. Als gevolg van bedrijfsbeëindiging of het verkleinen van de varkensstapel van de kleine producenten is het aanbod uitzonderlijk hoog. De grote bedrijven blijven door recente investeringen hun productie vergroten.
De toenemende spanning in de handel tussen Amerika en China zorgt voor onzekerheid bij de Chinese varkenshouderij. Ook hier anticiperen de Chinese varkenshouders op door hun veestapel te verlagen. Naast de druk op de prijzen neemt, als gevolg van de handelsoorlog, de druk op de voerprijzen toe. Dit heeft een negatieve impact op de kostprijs in China. Een opbloei van de invoer van varkensvlees laat dan ook nog even op zich laten wachten. De Rabobank verwacht dat oktober en november wat positiever zijn door de voorbereiding van het Chinese Nieuwjaar, begin februari 2019.