Blog zakelijke dienstverlening

Kaya Turan Kocak

De architect is aan zet!

Kaya Turan Kocak

Ondernemers weten het inmiddels wel. Zoals het voor de crisis was, wordt het niet meer. De nieuwe realiteit is werkelijkheid geworden. Eén van de sectoren die de gevolgen van de financiële en economische crisis in Nederland van nabij heeft ervaren is de bouwsector. De gemiddelde omzet van architectenbureaus, essentiële spelers in de sector, was in 2013 bijna 50% lager dan in 2008.

De nieuwe realiteit

Hebben we de zware economische tijden achter ons gelaten? In de eerste helft van 2014 groeide de omzet van de architectenbureaus gemiddeld met 3% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Dit waren de eerste kwartalen waarin de omzet groeide, nadat deze vijf jaar lang daalde. De Rabobank voorziet voor 2015 in deze branche een economische groei van + 3%.

Klantgericht denken

De architect zal er hard tegenaan moeten gaan om deze verwachte omzetgroei daadwerkelijk te realiseren. Dat kan door een initiërende rol te spelen om klantgericht denken terug te brengen in de keten. Met name het inzetten van nieuwe ontwerptechnieken die inspelen op de veranderende wensen van klanten, met aandacht voor duurzaamheid, zal ten goede komen aan de omzetverbetering van de branche. Dit gaat verder dan energiezuinig bouwen, zoals het gebruik van natuurlijke materialen met multifunctionele eigenschappen, recycling en het op creatieve wijze verbinden van mens en leefomgeving.

De ondernemende architect

Tot 2040 blijft huisvesting nodig voor een miljoen nieuwe huishoudens en op het terrein van renovatie zijn energiezuinigheid en herstructurering vooral leidend. De kansen zijn er wel, maar de architect is nu aan zet. Ondernemerschap is initiatief nemen, geloven in eigen kracht, verbinden van mensen en het mogelijk maken. Klantgericht denken en het leveren van een kwaliteitsproduct dienen hierbij steeds als uitgangspunt. Een ondernemende architect wacht niet op een opdracht maar zet kennis in en denkt mee met alle aspecten van de bouw of renovatie. De creatieve kwaliteiten die architecten kenmerken krijgen een grotere toegevoegde waarde door samenwerking met aannemers, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en klanten. Het invullen van deze nieuwe rol die verder gaat dan de traditionele focus op de ontwerpfase, vraagt aanpassingsvermogen, maar biedt mooie nieuwe kansen.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 5 januari 2015

Reageer via Rabobank Dienstverlening netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank