Blog zakelijke dienstverlening

Menno van Noort

Wat is wijsheid bij onderwijshuisvesting?

Menno van Noort

Dat scholen meer verantwoordelijkheid krijgen over hun eigen huisvesting vind ik een goede ontwikkeling. Maar dat betekent niet dat alle scholen dit ook zelf moeten organiseren. Van kleine scholen kun je dit niet vragen. Zij kunnen de huisvesting beter samen met andere scholen en de gemeente organiseren. Dit is ook het advies dat de Rabobank geeft tijdens de bijeenkomsten ‘Slim financieren’: een onderdeel van het ondersteuningsprogramma van de PO Raad en de VNG. Ik vind het bemoedigend om te zien dat schoolbestuurders samen met medewerkers van de gemeente naar deze bijeenkomst komen. Dit is waar het mee begint, maar ik constateer ook dat er nog een lange weg te gaan is voordat er sprake is van echte samenwerking bij de uitvoering van het huisvestingsbeleid van schoolgebouwen.

Onderwijshuisvesting Breda

Een goed voorbeeld van een samenwerking op het gebied van onderwijshuisvesting is de gemeente Breda. Daar is de coöperatie BreedSaam opgericht. Hier is de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van schoolgebouwen in het speciaal en basisonderwijs van 11 scholen ondergebracht. Vanaf 1 januari 2015 worden alle schoolgebouwen en de bijbehorende grond door de coöperatie van de gemeente gekocht. De coöperatie betaalt dit van het jaarlijkse bedrag dat de gemeente eerst voor onderhuisvesting kreeg. Op deze manier is de onderwijshuisvesting zeer efficiënt en professioneel georganiseerd.

De Rabobank wil haar betrokkenheid in sociaaleconomisch en maatschappelijk opzicht versterken. Door kennis te delen, partijen aan elkaar te verbinden en door geld beschikbaar te stellen. Schroom daarom niet om ook voor uw huisvestingsvraagstuk uw Rabobank te benaderen. Profiteer van onze kennis én ons netwerk. Als sectormanager onderwijs zie ik graag dat er in de toekomst meer schoolvoorbeelden volgen zoals in Breda.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 18 maart 2015

Reageer via Rabobank Dienstverlening netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank