Een eigen onderneming starten

Starten met een stappenplan

Als u voor uzelf wilt beginnen komt er veel op u af, zoals het kiezen van een rechtsvorm en het schrijven van een bedrijfsplan. Met dit stappenplan gaat u sterk van start.

Eén tip nog voor u aan het stappenplan begint: doe eerst een snelle check op uw financiën. Dat geeft u inzicht in hoeveel u zou moeten verkopen om prettig te kunnen leven.

Bekijk de tips voor een snelle financiële check

Stap 1: ondernemingsplan schrijven

Een goed punt om te starten is het ondernemingsplan, ook wel businessplan of bedrijfsplan genoemd. Hierin beschrijft u uw plannen, kansen en risico’s. U schrijft dit plan zowel voor uzelf als voor eventuele potentiële investeerders.

Aandachtspunten:

 • kies uw rechtsvorm
 • kies uw bedrijfsnaam
 • check welke vergunningen u nodig heeft

Stap 2: inschrijving Kamer van Koophandel

Wanneer u een onderneming start moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Voor u hieraan begint, kiest u de rechtsvorm en handelsnaam van uw bedrijf. Na inschrijving ontvangt u uw btw-nummer.

Stap 3: financiering regelen

Het kan zijn dat u financiering nodig hebt om uw bedrijf te kunnen beginnen. Om deze financiering te krijgen moet u een ondernemingsplan hebben, inclusief een sterk onderbouwd financieel plan. Dit geeft de potentiële investeerder inzicht in uw plannen.

Lees meer over financiering voor starters

Stap 4: bankzaken en administratie

We raden u aan om uw financiële administratie vanaf het begin op orde te hebben. De Belastingdienst eist van ondernemers dat zij een controleerbare administratie hebben. Bovendien geldt daarvoor een bewaarplicht van zeven jaar, en voor onroerende zaken, zoals het huren van een bedrijfspand, zelfs tien jaar.

Zakelijke rekening
Om overzicht te houden in uw financiën is een zakelijke rekening handig. Deze opent u bij de Rabobank als startende ondernemer kosteloos. Met Rabo Startersvoordeel krijgt u bovendien korting op onze pinautomaten, iDEAL oplossingen en producten voor contant geld, zoals wisselgeld of storten.

Ontdek het Rabo Startersvoordeel

Hoe gaan uw klanten u betalen?
Afhankelijk van wat voor soort bedrijf u start, kunt u uw klanten op verschillende manieren laten betalen. Denk bijvoorbeeld aan pin, iDEAL of incasso. Bij de Rabobank heeft u veel opties om dit goed te regelen en met Rabo Startersvoordeel kunt u deze bovendien voordelig proberen.

Ontdek meer over geld ontvangen

Stap 5: verzekeringen en pensioen

Welke verzekeringen u nodig heeft, hangt af van uw bedrijf en uw persoonlijke situatie. Bedenk welke risico’s u loopt en welke u bereid bent te nemen. Op basis hiervan kiest u welke verzekeringen u afsluit. Zo voorkomt u onaangename verrassingen. Wij helpen u hier trouwens graag bij.

Bedrijfsverzekeringen die meteen vanaf de start van uw bedrijf interessant zijn:

 • bedrijfsaansprakelijkheid
 • arbeidsongeschiktheid
 • rechtsbijstand

Lees meer over verzekeren voor startende ondernemers

Pensioen
Als ondernemer moet u ook voor uw eigen inkomen voor later zorgen. Hoe eerder u daarmee begint, hoe lager uw maandlasten zullen zijn. Informeer u dus op tijd.

Lees meer over pensioen voor ondernemers

Stap 6: klanten vinden en factuur verzenden

Uw eerste klanten vindt u waarschijnlijk via uw netwerk. Een goed netwerk is daarom erg belangrijk. De Rabobank organiseert door het hele land verschillende events en activiteiten voor ondernemers. Hier treft u collega-ondernemers én potentiele klanten. Bereid u goed voor, dan haalt u er het meest uit.

Bekijk de agenda op Ikgastarten.nl

Uw factuur
Het is zover, u heeft uw eerste product en dienst geleverd en gaat uw eerste rekening versturen. Onmisbaar daarop zijn:

 • btw-nummer
 • KvK-nummer
 • factuurnummer
 • factuurdatum en betalingstermijn
 • bedrijfsnaam en adres
 • rekeningnummer
 • bedrijfsnaam en adres klant
 • leverdatum en productomschrijving
 • btw-tarief

Sparren over de mogelijkheden?

Wilt u met ons sparren over welke mogelijkheden er voor u zijn als startende ondernemer? Wij denken graag met u mee. Met 475 vestigingen door het land is er altijd een adviseur bij u in de buurt.

Contact

Rabobank