Een eigen onderneming starten

Starten met een stappenplan

Als je voor jezelf wilt beginnen komt er veel op je af, zoals het kiezen van een rechtsvorm en het schrijven van een bedrijfsplan. Met dit stappenplan ga je sterk van start.

Eén tip nog voor je aan het stappenplan begint: doe eerst een snelle check op je financiën. Dat geeft je inzicht in hoeveel je zou moeten verkopen om prettig te kunnen leven.

Bekijk de tips voor een snelle financiële check

Stap 1: ondernemingsplan schrijven

Een goed punt om te starten is het ondernemingsplan, ook wel businessplan of bedrijfsplan genoemd. Hierin beschrijf je je plannen, kansen en risico’s. Je schrijft dit plan zowel voor jezelf als voor eventuele potentiële investeerders.

Aandachtspunten:

 • kies je rechtsvorm
 • kies je bedrijfsnaam
 • check welke vergunningen je nodig hebt

Stap 2: inschrijving Kamer van Koophandel

Wanneer je een onderneming start moet je je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Voor je hieraan begint, kies je de rechtsvorm en handelsnaam van je bedrijf. Na inschrijving ontvang je je btw-nummer.

Stap 3: financiering regelen

Het kan zijn dat je een financiering nodig hebt om je bedrijf te kunnen beginnen. Om deze financiering te krijgen moet je een ondernemingsplan hebben, inclusief een sterk onderbouwd financieel plan. Dit geeft de potentiële investeerder inzicht in je plannen.

Lees meer over financiering voor starters

Stap 4: bankzaken en administratie

We raden je aan om je financiële administratie vanaf het begin op orde te hebben. De Belastingdienst eist van ondernemers dat zij een controleerbare administratie hebben. Bovendien geldt daarvoor een bewaarplicht van zeven jaar, en voor onroerende zaken, zoals het huren van een bedrijfspand, zelfs tien jaar.

Zakelijke rekening
Om overzicht te houden in je financiën is een zakelijke rekening handig. Deze open je bij de Rabobank als startende ondernemer kosteloos. Met Rabo Startersvoordeel krijg je bovendien korting op onze pinautomaten, iDEAL oplossingen en producten voor contant geld, zoals wisselgeld of storten.

Ontdek het Rabo Startersvoordeel

Hoe gaan jouw klanten je betalen?
Afhankelijk van het soort bedrijf dat je start, kun je je klanten op verschillende manieren laten betalen. Denk bijvoorbeeld aan pin, iDEAL of incasso. Bij de Rabobank heb je veel opties om dit goed te regelen en met Rabo Startersvoordeel kun je deze bovendien voordelig proberen.

Ontdek meer over geld ontvangen

Stap 5: verzekeringen en pensioen

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt af van je bedrijf en jouw persoonlijke situatie. Bedenk welke risico’s je loopt en welke je bereid bent te nemen. Op basis hiervan kies je welke verzekeringen je afsluit. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Wij helpen jou hier trouwens graag bij.

Bedrijfsverzekeringen die meteen vanaf de start van jouw bedrijf interessant zijn:

 • bedrijfsaansprakelijkheid
 • arbeidsongeschiktheid
 • rechtsbijstand

Lees meer over verzekeren voor startende ondernemers

Pensioen
Als ondernemer moet je ook voor jouw eigen inkomen voor later zorgen. Hoe eerder je daarmee begint, hoe lager jouw maandlasten zullen zijn. Informeer dus op tijd naar de mogelijkheden.

Lees meer over pensioen voor ondernemers

Stap 6: klanten vinden en factuur verzenden

Je eerste klanten vind je waarschijnlijk via jouw netwerk. Een goed netwerk is daarom erg belangrijk. De Rabobank organiseert door het hele land verschillende events en activiteiten voor ondernemers. Hier tref je collega-ondernemers én potentiele klanten. Bereid je goed voor, dan haal je er het meeste uit.

Bekijk de agenda op Ikgastarten.nl

Uw factuur
Het is zover, je hebt het eerste product en dienst geleverd en je gaat de eerste rekening versturen. Onmisbaar op de rekening is:

 • btw-nummer
 • KvK-nummer
 • factuurnummer
 • factuurdatum en betalingstermijn
 • bedrijfsnaam en adres
 • rekeningnummer
 • bedrijfsnaam en adres klant
 • leverdatum en productomschrijving
 • btw-tarief

Sparren over de mogelijkheden?

Wil je met ons sparren over welke mogelijkheden er zijn voor jou als startende ondernemer? Wij denken graag met je mee. Met 475 vestigingen door het land is er altijd een adviseur bij jou in de buurt.

Contact

Rabobank