Financiering startende ondernemers

Uw bedrijf financieren

Een bedrijf starten begint met investeren. Vooral tijd en energie, maar ook  geld. Hoeveel geld u nodig heeft, hangt af van het soort onderneming. Met bepaalde kosten heeft iedere startende ondernemer te maken. Maar misschien moet u een grotere investering doen. Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor financiering. Binnen én buiten de bank.

Startkosten

De start van een eigen bedrijf gaat samen met bepaalde kosten. Houd sowieso rekening met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, deze is verplicht. Net als een notariële akte als u een bv, nv of coöperatie begint.

Met deze kostenposten krijgen de meeste ondernemingen te maken:

Kamer van Koophandel

Alle ondernemingen en rechtspersonen zijn wettelijk verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De inschrijfkosten bedragen eenmalig € 50. Omdat de inschrijfkosten zijn vrijgesteld van btw kunt u ze niet aftrekken van de belasting.

Het Handelsregister van de KvK bevat informatie over alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties in Nederland. Hierin kunt u nagaan met wie u te maken heeft, wie voor een onderneming tekeningsbevoegd is en of er eventueel sprake is van een faillissement. Aan het opvragen van deze informatie zijn kosten verbonden.

Notaris

Wanneer u kiest voor de rechtsvorm bv, nv of coöperatie bent u verplicht uw plannen te laten optekenen in een notariële akte. U legt dan onder meer de volgende zaken vast: overdracht van aandelen, aansprakelijkheid, inbreng van kapitaal en zeggenschap binnen uw organisatie. Ook als u voor een andere rechtsvorm kiest, kan het handig zijn om een notariële akte op te stellen.

De notaris kan u ook helpen bij het maken van uw keuze voor de rechtsvorm die het beste bij uw onderneming past.

Bedrijfspand en/of werkplek

In sommige gevallen is een bedrijfspand pure noodzaak, bijvoorbeeld omdat u een winkel of horecaonderneming start. Maar het kan ook zijn dat u voldoende heeft aan een kantoorruimte in een bedrijfsverzamelgebouw, een flexwerkplek (zoals Seats2Meet en Igluu) of zelfs de keukentafel. Zo kunt u uw kosten laag houden.

Boekhouder of accountant

De administratie en belastingaangifte van uw onderneming bijhouden kost tijd. Tijd die u waarschijnlijk liever besteedt aan het opbouwen van uw onderneming. U kunt daarom overwegen iemand in te huren om uw administratie en belastingaangifte te verzorgen.

De kosten hiervoor zijn afhankelijk van uw vraag en het type onderneming. Het loont om meerdere offertes op te vragen.

Tellow maakt boekhouden eenvoudig

Tellow kan een handige oplossing voor uw boekhouding zijn. Met deze app doet u de administratie tussendoor. Tellow is gekoppeld aan uw zakelijke rekening. Via alerts op uw smartphone houdt Tellow u op de hoogte van betalingen. Ook houdt de app bij welk btw-bedrag u moet betalen en zet de app de aangifte ieder kwartaal voor u klaar.

Ontdek Tellow

Computer, internet en telefonie

Iedere startende ondernemer heeft een computer en internet- en telefoonkosten. Goed om te weten: zowel de computer als de zakelijke telefoon- en internetkosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Marketing

Waarschijnlijk wilt u een eigen logo, visitekaartjes en website. Bij een eigen website heeft u onder meer te maken met de kosten voor de hosting en de registratie van de url (zoals: www.naamvanuwbedrijf.nl). Beginnen met een Facebook- of Linkedin-pagina in plaats van een eigen website kan natuurlijk ook.

Zakelijke rekening en verzekeringen

Een zakelijke rekening opent u bij de Rabobank als startende ondernemer gratis. Met Rabo Startersvoordeel krijgt u korting op onze pinautomaten, iDEAL oplossingen en producten voor contant geld, zoals wisselgeld of storten.

Ontdek het Rabo Startersvoordeel

Bedrijfsverzekeringen die meteen vanaf de start van een bedrijf interessant zijn:

  • bedrijfsaansprakelijkheid
  • arbeidsongeschiktheid
  • rechtsbijstand

Als u als startende ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering opent, betaalt u 6 maanden geen premie.

Lees meer over verzekeringen

Financieringsmogelijkheden

U gelooft in uw idee, u heeft alles doordacht en u bent ervan overtuigd dat uw plan slaagt. Maar u heeft wel startkapitaal nodig. Daarvoor heeft u onder meer deze mogelijkheden.

Voor inventaris, voorraad en debiteuren

Voor het (voor)financieren van inventaris, voorraden en debiteuren kunt u een rekening courant krediet openen. Met uw adviseur spreekt u af hoeveel krediet u krijgt. Binnen deze limiet kunt u vervolgens op ieder gewenst moment geld opnemen. U betaalt een variabel bedrag per maand, afhankelijk van de rentestand en de hoogte van uw schuld.

Meer over de rekening courant krediet

Voor de aankoop van machines, materialen en bedrijfsmiddelen

Zakelijke lening
Een zakelijke lening kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop van machines of materialen. Het is een financiering voor de langere termijn met een vaste looptijd en variabele of vaste maandlasten.

Meer over de zakelijke lening

Lease
Een bedrijfsauto of een machine kunt u vaak ook leasen. Met lease hoeft u hierin als startende ondernemer niet direct te investeren. Zo blijft uw werkkapitaal beschikbaar. U kunt 100% van de aanschafwaarde financieren en betaalt een vast maandbedrag.

Meer over lease

Bekijk alle financieringsvormen

Crowdfunding: wegwijs met Fundipal.com

Een alternatieve vorm van financiering is crowdfunding. Een groep mensen – de crowd – financiert dan uw bedrijf. Dit type financiering kan in de vorm van een lening, maar u kunt ook besluiten om investeerders tot aandeelhouders van uw onderneming te maken. De Rabobank is partner van Fundipal; een online platform dat u wegwijs maakt in crowdfunding.

Bekijk de mogelijkheden op Fundipal.com

Financiering aanvragen? Denk hier aan

Een investeerder kijkt bij het beoordelen van uw aanvraag naar de financiële haalbaarheid van uw plannen en naar wie u bent als persoon en ondernemer. Het helpt als u goed kunt uitleggen wat uw plannen zijn. Wees daarbij zo volledig, realistisch en transparant mogelijk.

Financieel plan

Het onderdeel ‘financieel plan’ uit uw ondernemingsplan is een goed vertrekpunt. Bekijk ter inspiratie onze voorbeelden voor het ondernemingsplan. Als u zo’n voorbeeld volgt, heeft u alle informatie die we van u nodig hebben op een rij.

Bekijk de voorbeeldplannen

Heeft u al klanten voor uw product? Vermeld hen dan in uw plan. Dit kan eventuele investeerders overtuigen.

Ook goed om te weten: als u een financiering aanvraagt bij de Rabobank toetsen wij uw aanvraag bij het BKR (Bureau Kredietregistratie).

Lees meer over hoe wij uw aanvraag beoordelen

Contact

Rabobank