Financiering startende ondernemers

Jouw bedrijf financieren

Een bedrijf starten begint met investeren. Vooral tijd en energie, maar ook  geld. Hoeveel geld je nodig hebt, hangt af van het soort onderneming. Met bepaalde kosten heeft iedere startende ondernemer te maken. Maar misschien moet je een grotere investering doen. Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor financiering. Binnen én buiten de bank.

Startkosten

De start van een eigen bedrijf gaat samen met bepaalde kosten. Houd sowieso rekening met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, deze is verplicht. Net als een notariële akte als je een bv, nv of coöperatie begint.

Met deze kostenposten krijgen de meeste ondernemingen te maken:

Kamer van Koophandel

Alle ondernemingen en rechtspersonen zijn wettelijk verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De inschrijfkosten bedragen eenmalig € 50. Omdat de inschrijfkosten zijn vrijgesteld van btw kun je ze niet aftrekken van de belasting.

Het Handelsregister van de KvK bevat informatie over alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties in Nederland. Hierin kun je nagaan met wie je te maken hebt, wie voor een onderneming tekeningsbevoegd is en of er eventueel sprake is van een faillissement. Aan het opvragen van deze informatie zijn kosten verbonden.

Notaris

Wanneer je kiest voor de rechtsvorm bv, nv of coöperatie ben je verplicht jouw plannen te laten optekenen in een notariële akte. Je legt dan onder meer de volgende zaken vast: overdracht van aandelen, aansprakelijkheid, inbreng van kapitaal en zeggenschap binnen jouw organisatie. Ook als je voor een andere rechtsvorm kiest, kan het handig zijn om een notariële akte op te stellen.

De notaris kan je ook helpen bij het maken van jouw keuze voor de rechtsvorm die het beste bij jouw onderneming past.

Bedrijfspand en/of werkplek

In sommige gevallen is een bedrijfspand pure noodzaak, bijvoorbeeld omdat je een winkel of horecaonderneming start. Maar het kan ook zijn dat je voldoende hebt aan een kantoorruimte in een bedrijfsverzamelgebouw, een flexwerkplek (zoals Seats2Meet en Igluu) of zelfs de keukentafel. Zo kun je je kosten laag houden.

Boekhouder of accountant

De administratie en belastingaangifte van jouw onderneming bijhouden kost tijd. Tijd die je waarschijnlijk liever besteedt aan het opbouwen van jouw onderneming. Je kunt daarom overwegen iemand in te huren om jouw administratie en belastingaangifte te verzorgen.

De kosten hiervoor zijn afhankelijk van je vraag en het type onderneming. Het loont om meerdere offertes op te vragen.

Tellow maakt boekhouden eenvoudig

Tellow kan een handige oplossing voor jouw boekhouding zijn. Met deze app doe je de administratie tussendoor. Tellow is gekoppeld aan jouw zakelijke rekening. Via alerts op jouw smartphone houdt Tellow je op de hoogte van betalingen. Ook houdt de app bij welk btw-bedrag je moet betalen en zet de app de aangifte ieder kwartaal voor je klaar.

Ontdek Tellow

Computer, internet en telefonie

Iedere startende ondernemer heeft een computer en internet- en telefoonkosten. Goed om te weten: zowel de computer als de zakelijke telefoon- en internetkosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Marketing

Waarschijnlijk wil je een eigen logo, visitekaartjes en website. Bij een eigen website heb je onder meer te maken met de kosten voor de hosting en de registratie van de url (zoals: www.naamvanuwbedrijf.nl). Beginnen met een Facebook- of Linkedin-pagina in plaats van een eigen website kan natuurlijk ook.

Zakelijke rekening en verzekeringen

Een zakelijke rekening open je bij de Rabobank als startende ondernemer gratis. Met Rabo Startersvoordeel krijg je korting op onze pinautomaten, iDEAL oplossingen en producten voor contant geld, zoals wisselgeld of storten.

Ontdek het Rabo Startersvoordeel

Bedrijfsverzekeringen die meteen vanaf de start van een bedrijf interessant zijn:

  • bedrijfsaansprakelijkheid
  • arbeidsongeschiktheid
  • rechtsbijstand

Als je als startende ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering opent, betaal je 6 maanden geen premie.

Lees meer over verzekeringen

Financieringsmogelijkheden

Je gelooft in jouw idee, je hebt alles doordacht en je bent ervan overtuigd dat jouw plan slaagt. Maar je hebt wel startkapitaal nodig. Daarvoor heb je onder meer deze mogelijkheden.

Voor inventaris, voorraad en debiteuren

Voor het (voor)financieren van inventaris, voorraden en debiteuren kun je een rekening courant krediet openen. Met uw adviseur spreek je af hoeveel krediet je krijgt. Binnen deze limiet kun je vervolgens op ieder gewenst moment geld opnemen. Je betaalt een variabel bedrag per maand, afhankelijk van de rentestand en de hoogte van jouw schuld.

Meer over de rekening courant krediet

Voor de aankoop van machines, materialen en bedrijfsmiddelen

Zakelijke lening
Een zakelijke lening kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop van machines of materialen. Het is een financiering voor de langere termijn met een vaste looptijd en variabele of vaste maandlasten.

Meer over de zakelijke lening

Lease
Een bedrijfsauto of een machine kun je vaak ook leasen. Met lease hoef je hierin als startende ondernemer niet direct te investeren. Zo blijft jouw werkkapitaal beschikbaar. Je kunt 100% van de aanschafwaarde financieren en betaalt een vast maandbedrag.

Meer over lease

Bekijk alle financieringsvormen

Financiering aanvragen? Denk hier aan

Een investeerder kijkt bij het beoordelen van jouw aanvraag naar de financiële haalbaarheid van jouw plannen en naar wie jij bent als persoon en ondernemer. Het helpt als je goed kunt uitleggen wat jouw plannen zijn. Wees daarbij zo volledig, realistisch en transparant mogelijk.

Financieel plan

Het onderdeel ‘financieel plan’ uit jouw ondernemingsplan is een goed vertrekpunt. Bekijk ter inspiratie onze voorbeelden voor het ondernemingsplan. Als je zo’n voorbeeld volgt, heb je alle informatie die we van je nodig hebben op een rij.

Bekijk de voorbeeldplannen

Heb je al klanten voor jouw product? Vermeld hen dan in jouw plan. Dit kan eventuele investeerders overtuigen.

Ook goed om te weten: als je een financiering aanvraagt bij de Rabobank toetsen wij jouw aanvraag bij het BKR (Bureau Kredietregistratie).

Contact

Rabobank