Voorbeeld ondernemingsplan dienstverlening

Schrijf een sterk plan voor jouw dienst

Gratis voorbeeld én tips

Begin je een makelaarskantoor, schoonheidssalon of schoonmaakbedrijf? In de zakelijke dienstverlening kun je alle kanten op. Een voorbeeld van een ondernemingsplan kan fijn zijn. Download daarom ons gratis voorbeeldplan.

Je krijgt bovendien tips voor het starten van je bedrijf. Zo start je nog sterker!

Meer over dit voorbeeld

Het voorbeeldplan beschrijft het bedrijf van Claudia de Vries. Zij wil fulltime met haar eigen schoonheids- en massagesalon aan de slag. Omdat zij naast schoonheidsbehandelingen en massages ook massagecursussen wil gaan geven, wil ze haar praktijk verbouwen. Daarvoor heeft ze externe financiering nodig.

Schrijf je eigen business plan

De zakelijke dienstverlening is heel breed, dus de kans dat je net als Claudia een schoonheidssalon wilt beginnen, is erg klein. Maar ook dan kan het prettig zijn om haar ondernemingsplan als voorbeeld te gebruiken. Het geeft je een goed idee van welke onderdelen en onderwerpen aan bod moeten komen in uw eigen ondernemingsplan. Kies wel steeds je eigen woorden, het is immers jouw onderneming.

Belangrijke onderwerpen van een ondernemingsplan

Wie
Jouw business plan begint met jou. Wie ben je? Het is belangrijk om bewust te zijn van jouw persoonlijke drijfveren, kwaliteiten en ambities. Je persoonlijkheid kan voor een investeerder de reden zijn om wel of niet te investeren in jouw bedrijf. Ken je jezelf goed, dan weet je hoe je jouw competenties kunt gebruiken, maar ook waar je hulp bij nodig hebt.

Wat
Wat voor type onderneming wil je beginnen? In dit onderdeel beschrijf je jouw concept en korte- en langetermijnplannen. Beantwoord bijvoorbeeld de volgende vragen.

  • Wat is mijn concept?
  • Wie zijn mijn klanten?
  • Wat heb ik voor inventaris nodig?
  • Heb ik een praktijkruimte nodig of een vervoermiddel?
  • Wat doen mijn concurrenten?
  • Wat ga ik aan marketing doen?

Financieel plan
Wil je een lening aanvragen bij een bank of een aanvraag plaatsen bij een investeerder dan is een financieel plan essentieel. Maar ook als je geen behoefte hebt aan een financiering, is het opstellen van een financieel plan een goed idee. Probeer vragen te beantwoorden als:

  • Hoe sta ik er financieel voor?
  • Welke prijzen moet ik minimaal hanteren?
  • Welke investeringen moet ik doen?

Meer voorbeeldplannen

Voorbeeld ondernemingsplan voor zzp

Voorbeeld ondernemingsplan voor horeca

Download ondernemingsplan detailhandel

Sjabloon om in te vullen

Contact

Rabobank