Ondernemingsplan horeca: Een eigen horecabedrijf in 12 stappen

Droom jij van een eigen hotel, restaurant, bed & breakfast of wil je een bar openen? Het schrijven van een goed ondernemingsplan voor jouw horecabedrijf is stap één. Hiermee krijg je inzicht in jouw concurrentie, kansen, doelstellingen en potentiële klanten. Het plan is een onmisbaar onderdeel van jouw start als ondernemer. We loodsen je er in 12 stappen doorheen. Zo start je nóg sterker!

Wist je dat...

goede (online) marketing erg belangrijk is als je voor jezelf begint in de horeca? Je hebt namelijk veel concurrentie én je klanten zoeken online naar leuke horecagelegenheden. Ook hierbij helpt het voorbeeld ondernemingsplan horeca.

Eigen horecabedrijf beginnen in 12 stappen

1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Inschrijven bij de KVK kost € 75. De KvK geeft je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Doe dit uiterlijk een week na je start.

2. Controleer het bestemmingsplan van de gemeente

Het is heel belangrijk dat je eerst bij de betreffende gemeente langsgaat om het bestemmingsplan te checken. Zorg ervoor dat je horecabedrijf past in het bestemmingsplan. Als dit niet het geval is, kun je de bestemmingsplan wijzigen of een omgevingsvergunning aanvragen.

3. Vraag een omgevingsvergunning aan

Wil je in de toekomst gaan uitbreiden? Ga dan na of dat mogelijk is op de plek die je voor ogen hebt. Een omgevingsvergunning is nodig als je gaat verbouwen, renoveren óf een terras wilt plaatsen. De gemeente bepaalt of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Check omgevingsvergunningen

Ga je verbouwen of renoveren, dan heb je vaak een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Het kan zijn dat je daarnaast ook een omgevingsvergunning moet aanvragen voor slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten. Wist je dat het aanvragen van een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken verplicht is voor bepaalde gebouwen? Dit geldt bijvoorbeeld voor hotels.

Gebruiksmelding

Voor het gebruik van andere gebouwen is een gebruiksmelding meestal voldoende. Bij het omgevingsloket online kun je erachter komen welke situatie op jouw toekomstige horecabedrijf van toepassing is. Houd ook hierbij rekening met de toekomst. Misschien wil je nu een bar openen en later ook lunch serveren. Het is slim om alvast een vergunning te vragen voor je toekomstplannen. omgeving

4. Sluit de juiste bedrijfsverzekeringen af

Van diefstal tot inbraak of brand in de keuken. Denk aan de volgende verzekeringen voor jouw horecabedrijf: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een inventarisverzekering, een verzekering voor je bedrijfspand en opstal, een rechtsbijstandverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

5. Controleer de milieuregels

Als je een eigen horecabedrijf begint, krijg je te maken met milieuvoorschriften op het gebied van bijvoorbeeld geluid, energie en afvalstoffen. Je hoeft hier geen speciale omgevingsvergunning voor aan te vragen: meestal volstaat met een melding. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

6. Vraag een exploitatievergunning aan

Een exploitatievergunning is in sommige gemeenten nodig als je een restaurant, bar of café gaat beginnen. Deze voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen.

7. Zorg voor een hygiënische inrichting

Of je nu een sapjesbar opent of wil rondrijden met een foodtruck: wanneer je een eigen horecabedrijf start, moet je de hygiënemaatregelen serieus nemen. Daarvoor is via Europese regelgeving een uitgebreide norm opgesteld: de HACCP.

Let op! Je moet als horecaondernemer beschikken over een HACCP-plan of kunnen aantonen dat je een goedgekeurde hygiënecode volgt.

8. Vraag een drank- en horecavergunning aan

Als je in je horecaonderneming alcoholische dranken wil schenken, moet je beschikken over een drank- en horecavergunning van de gemeente.

9. Vraag een terrasvergunning aan

Het natuurlijk een grote plus wanneer gasten bij lekker weer ook buiten op het terras bij jou een drankje of maaltijd kunnen komen nuttigen. Als je een terras wilt plaatsen op jouw terrein (of in de openbare ruimte), zul je in veel gevallen eerst een terrasvergunning bij de gemeente moeten aanvragen.

10. Vraag een vergunning aan voor kansspelautomaten en muziekrechten

Als je een kansspelautomaat in je zaak wilt, vraag dan op tijd een vergunning aan bij de gemeente; deze is geldig voor één locatie. Vergeet ook niet om ook muziekrechten aan te vragen bij Buma/Stemra.

11. Organiseer je zakelijke betalingsverkeer

Denk aan het openen van een zakelijke rekening en het aanbieden van verschillende betaalmethoden. Maak je het je klanten zo makkelijk mogelijk. Denk hierbij aan een mobiel pinapparaat of afrekenen met een QR-code. En ga je de boekhouding straks zelf bijhouden of besteed je deze taak liever uit?

12. Maak een risico-inventarisatie en -evaluatie

Wil je personeel aannemen? Dan moet je bij de start van jouw onderneming beschikken over een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierin komen onder meer de huidige bedrijfsrisico's op de werkplek — en hoe je ze zoveel mogelijk gaat beperken — aan bod.

Ondernemingsplan voorbeeld horeca

Meer over het ondernemingsplan horeca

Sta jij in de startblokken om te beginnen met je horeca ondernemingsplan? Dan is een beetje houvast welkom. Met het voorbeeld ondernemersplan horeca helpen we je op weg. Dit voorbeeldplan beschrijft de onderneming van horeca-ondernemer Pepijn Geurts. Hij wil een koffiebar beginnen in Rotterdam. Later wil hij zijn activiteiten uitbreiden met workshops en proefsessies. De financiering voor zijn koffiesalon wil hij langs verschillende wegen bij elkaar verzamelen. Ieder horecabedrijf is uniek en dat dit ook geldt natuurlijk ook voor hun business plannen. Gebruik dit voorbeeldplan daarom vooral als leidraad en neem en neem de informatie niet één op één over. Goed om te weten: alle cijfers en persoonlijke informatie in dit plan zijn fictief. Succes met het schrijven van je ondernemingsplan en met je start in de horeca!