Horeca ondernemingsplan voorbeeld

Zo schrijft u een goed bedrijfsplan voor uw horecabedrijf

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

U droomt van uw eigen café, B&B of hotel en wilt uw droom gaan realiseren. Stap 1 is dan het schrijven van uw business plan. Omdat een goed voorbeeld daarbij altijd van pas komt, is er ons gratis voorbeeldplan*. Het staat vol tips om uw eigen ondernemingsplan te verbeteren.

Het voorbeeld van ‘Koffiesalon Tazza’

Het voorbeeldplan beschrijft de onderneming van horeca-ondernemer Pepijn Geurts. Hij wil een koffiebar beginnen in Rotterdam. Later wil hij zijn activiteiten uitbreiden met workshops en proefsessies. De financiering voor zijn koffiesalon wil hij langs verschillende wegen bij elkaar verzamelen.

Schrijf uw eigen plan

Waarschijnlijk heeft u een heel ander idee dan Pepijn voor uw horecazaak. Maar ook dan is het prettig om zijn ondernemingsplan te bekijken en als voorbeeld te gebruiken. Zo krijgt u een goed beeld van welke onderdelen en onderwerpen aan bod moeten komen in uw eigen bedrijfsplan. Gebruik wel steeds uw eigen woorden, het is immers uw bedrijf.

Belangrijke onderwerpen van uw bedrijfsplan

Wie
Wie bent u? Zeker in de horeca speelt uw persoonlijkheid een rol. U bent verantwoordelijk voor uw onderneming, en ook gastheer of gastvrouw van uw bedrijf. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om uw persoonlijke drijfveren, kwaliteiten en ambities te leren kennen. Voor een investeerder kan dit net de reden zijn om wel of niet te investeren in uw bedrijf. Kent u uw eigen competenties goed, dan weet u hoe u ze kunt gebruiken, maar ook waar u hulp bij nodig hebt.

Wat
Wat voor bedrijf wilt u starten? Beschrijf uw idee en uw plannen voor de lange en korte termijn. Geef daarbij antwoord op de volgende vragen.

  • Wat is mijn concept?
  • Wie zijn mijn gasten?
  • Welke locatie heb ik op het oog?
  • Wat doen mijn concurrenten?
  • Welke vergunningen heb ik nodig?
  • Hoe ziet mijn marketingplan eruit?

Financieel plan
Het financieel plan is een belangrijk onderdeel van uw business plan. Het is essentieel als u een lening wilt aanvragen bij een bank of een aanvraag plaatsen bij een investeerder. Maar ook als dit voor u niet aan de orde is, is het een goed idee om een financieel plan op te stellen. Het beantwoordt vragen zoals:

  • Hoe sta ik er financieel voor?
  • Hoeveel couverts moet ik serveren?
  • Welke prijzen moet ik minimaal hanteren?

* Dit ondernemingsplan is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van Guido Verschoor, Senior-adviseur bij Van Spronsen & Partners, Horeca-advies.

Meer voorbeeldplannen

Voorbeeld ondernemingsplan voor zzp

Voorbeeld ondernemingsplan voor dienstverlening

Download ondernemingsplan detailhandel

Contact

Rabobank