Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Schrijf een sterk plan

Schrijf een sterk plan

Of je nu als grafisch vormgever, accountant, huis-aan-huiskapper, klusjesman of freelance tekstschrijver aan de slag gaat, je noemt jezelf waarschijnlijk zzp’er. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van een goed bedrijfsplan? Download dan ons gratis voorbeeldplan.

Je krijgt bovendien tips voor je start. Zo start je nog sterker!

Meer over dit voorbeeld

Het voorbeeldplan beschrijft de onderneming van zzp’er Harrie Frederiks, een consultant duurzaam inkopen. Hij wil zich laten inhuren en dan per uur factureren. Daarnaast heeft hij een softwareproduct ontwikkeld dat hij op abonnementsbasis wil verkopen. In dit voorbeeld leest u over deze twee veel voorkomende inkomstenstromen: inhuur op factuurbasis en een abonnementenstructuur.

Schrijf je eigen plan

De kans is klein dat je ook als inkoopspecialist aan de slag gaat. Maar het kan fijn zijn om een voorbeeld te zien van een ondernemingsplan van een collega-ondernemer. Gebruik dit voorbeeld als hulpmiddel en neem de inhoud nooit één op één over. Zo krijg je een goed beeld van welke onderdelen en onderwerpen aan bod moeten komen in jouw eigen ondernemingsplan.

Belangrijke onderwerpen van een business plan

Wie
Wie bent je? Als zzp’er draag je de verantwoordelijkheid voor jouw onderneming. Daarom is het goed om na te denken over jouw persoonlijke motieven, kwaliteiten en ambities. Goed inzicht in uw eigen competenties helpt je je kracht te achterhalen, maar ook bij welke zwaktes je hulp kunt gebruiken.

Wat
In dit onderdeel ga je in op jouw eenmanszaak. Je beschrijft jouw idee en geeft aan hoe je je onderneming ziet op de korte en de lange termijn. Probeer de volgende vragen te beantwoorden.

  • Wat ga ik doen?
  • Hoe ziet de markt eruit?
  • Wil ik regionaal of landelijk aan de slag?
  • Wie zijn mijn opdrachtgevers?
  • Wat doen mijn concurrenten?
  • Wat is mijn marketingplan?

Financiën
Een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan is het financieel plan. Als je geld wilt lenen van een bank of een investeringsaanvraag doet is dit deel van groot belang. Maar ook als je geen financiering nodig hebt, is het goed om dit onderdeel op te nemen in het ondernemingsplan. Het helpt je inzicht te krijgen in hoe je er financieel voor staat als zzp’er, bijvoorbeeld door antwoord te geven op de volgende vragen.

  • Welk salaris heb ik minimaal nodig?
  • Welk uurtarief wil ik aanhouden?
  • Hoe behaal ik genoeg winst om gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek van de belastingdienst?

Het voorbeeld financieel plan voor zijn bedrijf ‘De groene inkoper’ gaat uitgebreid in op deze vragen. Daarnaast lees je hoe je het plan kunt gebruiken voor een financieringsaanvraag.

Meer voorbeeldplannen

Voorbeeld ondernemingsplan voor detailhandel

Voorbeeld ondernemingsplan voor dienstverlening

Voorbeeld ondernemingsplan voor horeca

Sjabloon om in te vullen

Contact

Rabobank