vrouw achter laptop schrijft

Voorbeeld ondernemingsplan - Download de gratis pdf

Met een ondernemingsplan bereid je je optimaal voor op de start van je bedrijf. Door alle bedrijfsonderdelen één voor één uit te werken weet je zeker dat je niets vergeet. Maar waar begin je? We hebben handige gratis templates gemaakt voor 7 verschillende branches. Downloaden dus, en aan de slag!

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is een plan van aanpak voor jouw bedrijf. Door het schrijven van een ondernemingsplan breng je jouw kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart. In je ondernemingsplan geef je dus in elk geval antwoord op de volgende vragen:

  Wat wil je precies gaan doen? Waar ga je het bedrijf vestigen? Voor welke rechtsvorm kies je? Wat is je doelgroep en zit die groep te wachten op jouw product of dienst? Hoe kom je aan klanten? Wie zijn je concurrenten? Hoeveel financiering heb je nodig en hoeveel geld stop je zelf in het bedrijf?

Door deze vragen te beantwoorden krijg je een beter beeld van de haalbaarheid van jouw plannen. En zodat potentiële investeerders weten hoe kansrijk een mogelijke samenwerking is, als ze je bedrijfsplan hebben gelezen. Wat is je doel? Hoe kom je daar? Door het maken van een gedegen plan voor je bedrijf, ga je gestructureerd van start en vergroot je de kans op succes.

Waar bestaat een ondernemingsplan uit?

Een ondernemingsplan bestaat uit een aantal onderdelen, of hoofdstukken. We nemen je kort mee in de (ideale) opzet van een bedrijfsplan, in zeven hoofdstukken:

1
Samenvatting: Hier laat je zien dat je de doelstellingen helder voor ogen hebt en dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.
2
De ondernemer: in dit hoofdstuk ga je in op de persoon achter het bedrijf. Wie ben je en wat zijn je ambities?
3
De onderneming: dit hoofdstuk gaat uitgebreid in op de bedrijfsplannen én maakt melding van relevante ontwikkelingen in jouw branche.
4
De markt: dit onderdeel van het plan gaat in op marktontwikkelingen. Heeft jouw product of dienst potentie om de (lokale) markt te veroveren?
5
Marketingplan: dit deel gaat over het in de markt zetten van je product of dienst. Met de marketingmix vertaal je jouw plannen naar een praktische aanpak.
6
Financieel plan: hier breng je jouw financiële situatie in kaart. Dit hoofdstuk moet volledig zijn en concrete toelichtingen bevatten van de verschillende begrotingen.
7
Algemene en juridische zaken: als toekomstig ondernemer moet je ook aantonen dat je hebt nagedacht over algemene juridische zaken die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming
Rabobank

Voorbeeld PDF ondernemingsplan per branche

Geen enkele branche is hetzelfde. Daarom krijg je van ons voorbeelden van een ondernemingsplan voor zeven verschillende branches:

 1. zzp
 2. persoonlijke dienstverlening
 3. zakelijke dienstverlening
 4. bouw
 5. zorg
 6. detailhandel en webwinkel
 7. horeca

Zo’n voorbeeld geeft je een goed beeld hoe een compleet businessplan eruit ziet. Inclusief het financieel plan. Kies een van de voorbeelden die het best past bij jouw toekomstige bedrijf als voorbeeld voor je eigen bedrijfsplan.

Ondernemingsplan voorbeeld template

Gratis template om zelf in te vullen

Heb je al een goed idee? Gebruik dan ons leeg invul template. Dit is een compleet ondernemingsplan waarin wij alle onderdelen toelichten en tips geven, maar dan zonder de inhoud. Als je alles invult, staan alle belangrijke punten en jouw ideeën voor een eigen bedrijf straks in je plan.

Ondernemingsplan voorbeeld zzp

Gratis pdf: voorbeeld ondernemingsplan voor zzp’ers

Of je nu als grafisch vormgever, accountant, thuiskapper, personal trainer, klusjesman of tekstschrijver aan de slag gaat, je noemt jezelf waarschijnlijk zzp’er. En ook voor zzp’ers is een ondernemingsplan maken een goed idee!

Ondernemingsplan voorbeeld dienstverlening zakelijk

Gratis pdf: voorbeeld ondernemingsplan voor de dienstverlening

Begin je een makelaarskantoor, schoonheidssalon of schoonmaakbedrijf? In de dienstverlening kun je alle kanten op.

Ga jij andere ondernemers helpen bij bijvoorbeeld hun website of social media? Doe dan je voordeel met het voorbeeldplan van dit contentbureau.

Of richt jij je meer op particuliere klanten? Dan is dit voorbeeld van een schoonheidssalon meer iets voor jou.

Ondernemingsplan voorbeeld bouw zzp

Gratis pdf: voorbeeld ondernemingsplan voor zzp’er in de bouw

Wil jij als zzp’er aan de slag in de bouw? En kun je wat hulp gebruiken bij het schrijven van een goed bedrijfsplan? Dan is dit voorbeeld iets voor jou.

Ondernemingsplan voorbeeld zorg

Gratis pdf: voorbeeld ondernemingsplan voor zzp’er in de zorg

Wil jij voor jezelf beginnen in de zorg? Dan loop je waarschijnlijk tegen andere dingen aan dan iemand die een winkel start. Daarom is er voor jou dit voorbeeldplan.

Ondernemingsplan voorbeeld detailhandel

Gratis pdf: voorbeeld ondernemingsplan voor de detailhandel (winkel)

Ga je een winkel openen? In de detailhandel kun je alle kanten op. Maar of je nu groente, kleding of verf gaat verkopen, je begint met een plan. Fijn om dan een voorbeeld te hebben.

Ondernemingsplan voorbeeld horeca

Gratis pdf: voorbeeld ondernemingsplan voor de horeca

Droom je al jaren van een eigen café, restaurant of hotel en wil je nu jouw droom gaan realiseren? De kans is groot dat je financiering nodig hebt, een sterk businessplan is voor jou dan ook een absolute must.

Financieel plan in je ondernemingsplan

Veel starters worstelen met het financiële onderdeel. Voor investeerders is dit juist het meest interessante onderdeel, dat gaat namelijk over de winst die zij kunnen behalen. We noemen het financieel plan ook wel de begroting.

Vijf financiële begrotingen

Het schrijven van een financieel plan hoeft niet moeilijk te zijn, als je stap voor stap te werk gaat. Er zijn vijf begrotingen die samen je financiële plan vormen. Ook in de ondernemingsplan voorbeelden staan voorbeelden van de begrotingen. De vijf begrotingen op een rij:

 1. Investeringsbegroting: hoeveel geld heb je nodig voor je start?
 2. Financieringsbegroting: hoe ga je dat financieren?
 3. Exploitatiebegroting: wat zijn de verwachte omzet en kosten?
 4. Liquiditeitsbegroting: wat zijn je inkomsten en uitgaven, oftewel: wat heb je per maand op de bank staan?
 5. Persoonlijke begroting: hoeveel geld heb je nodig om rond te komen?

Business Model Canvas

Veel starters vinden het best een uitdaging om een ondernemingsplan op papier te zetten. Het is tenslotte een behoorlijke hoeveelheid tekst. Klinkt dat voor jou herkenbaar?

Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met daarin onder andere je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer startende ondernemers gebruiken dit schema.

vast aanspreekpunt

Zo schrijf je een sterk bedrijfsplan: 13 tips

Een ondernemingsplan vormt de basis voor je bedrijf. Onmisbaar, dus! Maar waar begin je? Met deze 13 tips weet je zeker dat je op de goede weg bent. Bonustip: aarzel niet om tijdens het schrijven hulp te vragen aan mensen om je heen.

Bekijk de 13 tips

Veelgestelde vragen