6 tips om je bedrijf te laten groeien

Interview met Bas van der Veldt van AFAS

"Wij motiveren vooral onze eigen medewerkers en halen dit jaar 107 miljoen omzet!"

Klant op de eerste plaats? Daar gelooft Van der Veldt niet in. "Wij geven veel liever liefde aan onze medewerkers die op hun beurt weer liefde stoppen in onze klanten. Het is geen hogere wiskunde; investeren in je personeel levert je direct wat op." Tijdens de Week van de Ondernemer in Rotterdam gaf van der Veldt 6 tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

Met deze tips breng je jouw bedrijf naar een hoger niveau

1. Gemotiveerde medewerkers
Nieuwe medewerkers krijgen een welkomstpakket. Naast het boek over het bedrijf zit er ook een checklist in met Milestones. "Daarin staan dingen die een medewerker in het eerste jaar gedaan moet hebben. Van het gebruiken van de fitnessruimte tot het tegenspreken van een directielid." 

2. Goede voorbeelden
Veel directeuren zijn toerist in hun eigen bedrijf en spreken nauwelijks klanten en medewerkers. Als voorbeeld toonde de ceo een foto van een themafeest van AFAS, waarop hij te zien is in een giraffenpak.

3. Weg met procedures
Regels en handboeken met daarin de dingen die niet mogen, doen bedrijven geen goed. Bij AFAS verdwijnen de handboeken dan ook geleidelijk. "We zetten één regel neer: je gedraagt je en handelt in het belang van AFAS. Weg met alle procedures!"

4. Zorg voor goede koffie
Toon mij uw boekenkast en ik zeg wie u bent, is een bekende uitspraak. Hetzelfde geldt voor de koffie die een organisatie aanbiedt. Sprekend voorbeeld is het bakje troost dat hij bij een bank kreeg: koffie in een plastic bekertje met een plastic roerstaafje. "En dat bij een bank met miljoenenomzet."

5. Slim gebruik van ICT
Je kunt het als ondernemer heel druk hebben als je niet automatiseert. "Een formulier dat tussen 7 en 9 uur beschikbaar is bijvoorbeeld. Ik kan je als nerd vertellen dat het moeilijker is om dit erop te zetten, dan om het formulier beschikbaar te stellen."

6. Goed doen
"Wat doe jij voor je dorp, je stad of voor de derde wereld? Misschien is de winst niet heel groot, maar ga geven! Begin daar morgen mee. Het is een weergaloos gevoel voor jezelf als ondernemer en ook voor je medewerkers. Zij vinden het fantastisch om te werken voor meer dan alleen hun eigen salaris en de winst van het bedrijf."

Blijf in beweging

Wil jij de volgende stap zetten met jouw bedrijf? Neem contact op met onze accountmanagers. Wij denken graag mee over de mogelijkheden en de financiering van jouw plannen.

Bas van der Veldt was te gast tijdens Week van de Ondernemer Rotterdam: