"Dankzij slimme technologie kan een chip nu de was doen"

Textielwasserij Newasco investeert fors in nieuwe technologie die het sorteren, wassen en lokaliseren van kleding een stuk eenvoudiger maakt. Lees hoe ondernemer Marc Nieuwland zijn bedrijf automatiseert via Rabo Lease.

Marc Nieuwland

Wie: Marc Nieuwland
Bedrijf: Newasco
Wat: Textielwasserij
Investering: geautomatiseerd kledingregistratiesysteem
Gefinancierd met: Rabo Lease

Marc Nieuwland is een van de ondernemers uit de online videoreeks Blik op de Toekomst. Hierin volgt de Rabobank ondernemers die een stap vooruit willen zetten op het gebied van digitalisering en automatisering. Met textielreiniging Newasco De Hoop heeft Nieuwland al fors geïnvesteerd in innovatieve technologie.

Zoekgeraakte sokken terugvinden met GPS

De jongste automatisering die het bedrijf heeft omarmd heet Newid 2.0, een slim kledingregistratiesysteem. “We kwamen erachter dat bewoners van zorginstellingen regelmatig ongemerkt hun trui, broek of sokken in de was doen. Daardoor raakte kleding zoek,” aldus Nieuwland. Tegenwoordig worden alle kledingstukken van de bewoners voorzien van een chip. Die is dun, buigzaam en kan eenvoudig en onzichtbaar worden weggewerkt. Door het scannen van de barcode is ieder kledingstuk nu makkelijk terug te vinden.

‘Inspelen op kansen met Rabo Lease’

In de zoektocht naar financiering voor de benodigde apparatuur kwam Nieuwland uit bij Rabo Lease. Met lease kun je niet alleen in voertuigen investeren, maar in vrijwel elk denkbaar bedrijfsmiddel. Meestal kun je met lease tot 100 procent van het aankoopbedrag financieren. Ook voor investeringen in automatisering komen ondernemers steeds vaker uit bij Rabo Lease.

“Met lease kan ik inspelen op nieuwe kansen,” verklaart Nieuwland. “Ik geloof erin dat je juist in mindere tijden moet investeren in innovatie om de volgende stappen te kunnen zetten met je bedrijf. Lease maakt dit mogelijk.”

Lees hoe jij kunt investeren in automatisering

“Na iedere wasbeurt wordt automatisch een factuur opgestuurd. Daar komen nauwelijks mensenhanden aan te pas.”

Marc Nieuwland

Snelle groei dankzij automatisering

Dankzij de chip raakt aanzienlijk minder kleding zoek. “Het hele wasproces gaat zeker 30 tot 40 procent sneller”, zegt Nieuwland. Hoeveel het bedrijf daarmee bespaart, is volgens hem moeilijk in euro’s aan te geven. Wel gaat het om ‘aanzienlijke bedragen’. “We zijn een arbeidsintensief bedrijf. Gelet op de enorme prijsdruk in de branche zijn dit soort besparingen voor ons heel belangrijk. We groeien op dit moment in ieder geval ontzettend hard en dat was zonder deze vorm van automatisering niet mogelijk geweest.”

Sinds de chip in gebruik werd genomen is ook de administratieve last teruggebracht. Zo wordt na iedere wasbeurt nu automatisch een factuur opgesteld en opgestuurd. Daar komen nauwelijks nog mensenhanden aan te pas. Het hele proces – van kast tot kast, zoals Newasco dat noemt – is hiermee enorm verbeterd.

Marc Nieuwland in Newasco wasserij

Wasgegevens verhuizen mee

“We weten zo niet alleen waar het textiel zich bevindt, ook kunnen we zien welk wasproces eraan gekoppeld is. Elke bewoner heeft nu ook een eigen digitale linnenkast waarin alle gemerkte kleding is te vinden. En als een bewoner een keer verhuist, dan verhuizen alle wasgegevens automatisch mee”, zegt Nieuwland.

Met chip mensen lokaliseren

Met een aantal klanten praat Newasco nu ook over een heel andere toepassing van de Newid 2.0-chip. Zo is het voor zorginstellingen heel belangrijk om te weten waar een bewoner met dementie zich precies bevindt. “Nu nog gebruiken ze daarvoor een armband, maar die doen de mensen regelmatig af. We zijn nu aan het verkennen of onze chip in de kleding deze functie kan overnemen.” 

Robotarmen identificeren de was

Nieuwland denkt alweer na over de volgende stappen. Nu wordt de kleding die in waszakken binnenkomt nog met de hand gesorteerd en gescand. Wit bij wit, zwart bij zwart, bont bij bont. Ook dat proces wil Newasco gaan automatiseren. “Dat betekent dat de was op een band wordt gelegd waar een robotarm het artikel oppakt en in de juiste bak legt. Ook het registreren gebeurt dan automatisch”, aldus Nieuwland. 

Hoe Newasco deze innovatie gaat financieren? Rabo Lease ligt weer voor de hand. Ook robotarmen zijn immers prima te leasen.

Geïnteresseerd in Rabo Lease?

Bereken maandbedrag
Lees meer