Rabobank

Hoeveel kost een elektrische auto nu écht?

De elektrische auto wint snel aan populariteit onder ondernemers. Vaak gaat de discussie over de kosten over de aanschafprijs (hoog) en de bijtelling (laag). Maar om echt een goed beeld te krijgen wat elektrisch rijden kost, moeten we de total cost of ownership (TCO), ofwel het totale kostenplaatje, onder de loep nemen. Dit zijn de vijf belangrijkste onderdelen.

Elektrische auto van de zaak leasen?

    kies en bestel jouw elektrische auto bij je eigen dealer lease tot 100 procent van de aanschafwaarde bepaal zelf waar je de verzekering en onderhoud regelt

Op deze pagina lees je meer over:

Rabobank

1. Aanschafprijs

In 2023 rijden er weer flink wat nieuwe volledig elektrisch aangedreven modellen de showrooms binnen. Met hun moderne designs en vaak zeer bruikbare actieradius lijkt elektrisch rijden aantrekkelijker dan ooit. Maar dan het prijskaartje. Dat is soms even schrikken.

“Als je een aardige middenklasser met brandstofmotor vergelijkt met een middenklasse elektrische auto, dan loopt het prijsverschil zo op tot € 15.000”, aldus Auke Hoekstra, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar staat tegenover dat de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) voorziet in een tegemoetkoming van de kosten van € 2.950 bij de aanschaf van een gloednieuwe elektrische auto (met een nieuwsprijs van maximaal € 45.000).

Volgens Hoekstra zijn vooral de elektrische modellen in de lagere klassen flink duurder dan hun tegenhangers met brandstofmotor. Goed te verklaren: het dure batterijpakket betekent een hoge vaste kostenpost. Naarmate je in het hogere segment gaat kijken, dan wint de elektrische auto het op bepaalde vlakken van zijn traditioneel aangedreven evenknie. “De sportieve prestaties van de duurste Tesla-modellen verhouden zich prima tot die van zeer prijzige sportauto’s”, benadrukt Hoekstra.

Kostendaling

Met de kosten van de batterij gaat het de goede kant op. De afgelopen tien jaar werd de batterij zeven tot tien keer goedkoper. Die tendens stokt tussen 2024 en 2026 nog even, aldus het Amerikaanse E Source, waarna richting 2030 de dalende lijn doorzet. Hoekstra verwacht dat een middenklasse elektrische auto richting het eind van het decennium in de showroom net zoveel kost als een auto met benzinemotor. Naast het batterijpakket zal de aandrijflijn van een elektrische auto eveneens in prijs dalen. Dat is extra winst voor de elektrische auto, want momenteel ontloopt de waarde van diens aandrijflijn die van de auto met brandstofmotor al nauwelijks.

Zo financier je een elektrische auto

Ben je benieuwd naar de kosten van financial lease voor je elektrische auto? Bereken voor welk maandbedrag jij een elektrisch bedrijfsmiddel kunt leasen of start meteen je leaseaanvraag.

2. Energiekosten

Een benzinemotor kun je nauwelijks efficiënt noemen. Met gemak gaat 80% van de gegenereerde energie verloren aan warmte. Hoekstra noemt 20 tot 25% efficiëntie al heel wat. De elektromotor doet het stukken beter. Een efficiency van liefs 95% is goed haalbaar.

Als je dat efficiencyverschil doorberekent naar energiekosten per gereden kilometer, dan kom je bij elektrische auto ondanks de gestegen energieprijzen vaak lager uit dan bij een auto met benzinemotor.

3. Onderhoud & verzekering

Staat de elektrische auto eenmaal op je oprit, dan begin je de hogere aanschafwaarde terug te verdienen. Met dank aan de lagere onderhoudskosten. “De kosten voor onderhoud vallen bij een nieuwe auto met brandstofmotor nog mee, maar lopen snel op als hij ouder wordt”, zegt Auke Hoekstra.

Bij de elektrische auto is dat niet het geval. Een elektromotor bestaat immers uit veel minder bewegende delen. En wat niet beweegt, slijt ook nauwelijks. Dat geldt ook voor het regeneratieve remmen, dat de levensduur van de remschijven sterk verlengt.

Verzekering en rente

Tegenover deze lagere onderhoudskosten staat dat de kosten voor verzekering en rente bij een elektrische auto doorgaans hoger zijn. Dit heeft te maken met de hogere aanschafprijs. Wil jij je elektrische auto verzekeren? Bereken je premie als zzp’er of kleinzakelijke ondernemer. Of ga als MKB of grootzakelijk bedrijf in gesprek met een verzekeringsadviseur.

4. Fiscale voordelen

Als je een elektrische auto van de zaak rijdt en die ook privé gebruikt, dan heb je belastingvoordeel. In plaats van de gebruikelijke 22% bijtelling voor modellen met brandstofmotor, bedraagt de bijtelling voor een volledige elektrische auto aanzienlijk minder: 16% in 2024 tot de drempelwaarde van 30.000. Je betaalt al gauw € 500 tot € 1.000 minder belasting voor een elektrische auto dan voor een dieselauto met dezelfde catalogusprijs.

De bijtelling is trouwens niet het enige wat een elektrische auto fiscaal aantrekkelijk maakt. Eigenaren van elektrische auto’s hoeven tot 2025 geen wegenbelasting (mrb) te betalen. Van een aanschafbelasting (bpm) is evenmin sprake.

5. Restwaarde

Hoekstra zegt dat de afschrijving van elektrische auto’s tegenwoordig procentueel ongeveer net zo groot is als die van auto’s met een brandstofmotor. De restwaarde van een elektrische auto wordt in belangrijke mate bepaald door hoe goed de accu nog werkt.

Lang was men bang dat batterijen snel hun capaciteit verliezen, maar volgens Hoekstra valt dat ontzettend mee. “In de eerste 1,5 jaar is er 2% afname aan capaciteit, daarna ongeveer 1% per jaar.” Daarbij verwijst hij naar de praktijkgegevens die de gerenommeerde Nederlandse professor Maarten Steinbuch verzamelt. Het batterijpakket van een Tesla Model S heeft na 270.000 kilometer nog 91% van zijn capaciteit over.

Milieu Centraal kijkt breder dan de Tesla en spreekt van een batterijdegradatie van 2% per jaar.

BenzineElektrisch
Aanschafwaarde
€ 30.000€ 45.000
Energieprijs per km
€ 0,14 ¹€ 0,08 ²
Onderhoudskosten p.j.
€ 252 ³ € 164 ⁴
Netto bijtelling p.j.
€ 2.437 ⁵€ 2.991 ⁵
Rentekosten lease (5 jaar)
€ 3.500€ 5.000
Restwaarde na 5 jaar
€ 15.000 ⁶€ 22.500 ⁶
Totale kosten na 5 jaar bij 11.000 km/j
€ 39.645€ 47.675
Totale kosten na 5 jaar bij 30.000 km/j
€ 52.945€ 55.275

Rekenvoorbeeld middenklasser

Let op: dit rekenvoorbeeld is indicatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Er wordt uitgegaan van langjarige gemiddelden en verwachte restwaardes. De effecten van wegenbelasting en verzekeringen zijn in dit voorbeeld niet meegenomen.

¹ Op basis van € 2,09 per liter (prijspeil oktober 2022), gemiddeld verbruik 1 op 15
² Op basis van € 0,37 per kWh, gemiddeld prijspeil oktober 2022
³ Volgens het Nibud, op basis van 11.000 km/jaar. We doen de aanname dat de kosten bij meer kilometers evenredig stijgen.
⁴ Op basis van 35% goedkoper
⁵ Bijtelling 2023, 36.93% belastingtarief
⁶ Indicatieve restwaarden

Rabobank

Stap je ook over op elektrisch rijden?

Natuurlijk kun je je elektrische auto van de zaak bij ons leasen. Met Rabo Lease spreid je de aanschafkosten. En de auto is wel van jou.

Over de expert

Auke Hoekstra is onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven en publiceert over de elektrische auto. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken onderzocht hij hoe de total cost of ownership (TCO) van elektrische auto’s zich in Nederland ontwikkelt tot aan het jaar 2035.

phone

Hulp nodig?