Overstappen naar een elektrische bestelbus: dit zijn je kosten

Elektrisch rijden heeft de toekomst, daar kun je vrijwel niet omheen. Maar wanneer stap je in? Nou ... misschien wel nu. Ook als je een elektrische bestelbus overweegt: het aanbod is divers, de prijzen worden steeds aantrekkelijker en je hoeft je over milieuzones geen zorgen meer te maken. Maar wat kost het nu eigenlijk, die overstap naar elektrisch? Wij zochten het voor je uit.

Duurzaamheid

Een elektrische bestelbus kopen

Eerlijk is eerlijk: een elektrische bestelbus is in de aanschaf een stuk duurder dan de evenknie die door fossiele brandstoffen wordt aangedreven. De aanschafprijs van een compacte elektrische bestelbus begint rond de 25.000 - 30.000 euro, middelgrote exemplaren kosten rond de 30.000 - 35.000 euro. Een grote elektrische bestelbus heeft een aanschafprijs van ongeveer 50.000 - 60.000 euro.

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) van maximaal 5.000 euro is een welkom steuntje in de rug. Het jaarlijkse SEBA-budget voor 2023 bedraagt 33 miljoen euro. Ook kunnen de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) al gauw duizenden euro’s aan fiscale voordelen opleveren, zo blijkt uit algemene rekenvoorbeelden van de RVO. Daarnaast geeft de RVO een rekenvoorbeelden voor SEBA in combinatie met MIA.

Wat zijn de maandelijkse gebruikskosten van een elektrische bestelbus?

Goed, de aanschaf is dus even doorbijten, maar een groot voordeel van de elektrische bestelbus zijn de lagere maandelijkse gebruikskosten. De oplaadkosten zijn aanzienlijk lager dan een tankbeurt met een gewone bestelbus. Opladen kost je gemiddeld 0,40 euro per kWh (prijsplafond 2023 kleinverbruiker), dat betekent dat je voor een oplaadbeurt ongeveer 20 euro betaalt. Afhankelijk van het aantal kilometers dat je op jaarbasis maakt, kan dit duizenden euro’s schelen.

Aan onderhoud ben je eveneens minder geld kwijt. Er zijn immers minder slijtbare onderdelen. Onderzoek van de Duitse instituten IFA en DEKRA wijst op 3,2 procent. Ook prettig: tot en met 2024 is een elektrische auto/bestelbus wegenbelastingvrij. De verzekering is doorgaans wat duurder vanwege de hogere aanschafprijs.

Zo financier je een elektrisch voertuig

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch auto, bus of ander bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen en start je lease aanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.

phone

Hulp nodig?