Zo stel je een betrouwbare liquiditeitsbegroting op

Wil je een liquiditeitsbegroting opstellen? In dit overzicht zet je de verwachte inkomsten en uitgaven van je onderneming per maand of kwartaal.

Vergeet niet je btw apart te zetten

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Een liquiditeitsbegroting is een planning van de verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Een periode van een maand is het meest gangbaar omdat je gedurende het jaar vaak een financieel patroon kunt herkennen. Dat geldt zeker voor bedrijven die afhankelijk zijn van het seizoen.

Het is een voorspelling die inzicht geeft in de verwachte geldbehoefte in de nabije toekomst. Je kunt hieraan zien of je voldoende hebt aan de huidige middelen of dat je moet ingrijpen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om beroep te doen op reserves op een bankrekening, contanten en aandelen of aan het verhogen van het krediet.

Kortom, met een liquiditeitsbegroting:

● Kom je minder snel voor verrassingen te staan.

● Weet je of je in staat bent om je rekeningen op tijd te betalen.

● Heb je inzicht in hoeveel geld je vrij te besteden hebt.

Tip: krijg inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf met deze vier kerngetallen.

Liquiditeitsbegroting

Krijg elke maand inzicht in je liquiditeit

Voor een betrouwbaar financieel overzicht bepaal je, voordat je begint met het opstellen van een liquiditeitsbegroting, het budget voor het komende jaar. Hiervoor zet je de verwachte omzet, kosten en resultaten op een rij. Vervolgens kijk je wat dat betekent voor je geldstroom qua inkomsten en uitgaven.

Zo pak je het aan:

1. Neem het beginsaldo op de zakelijke rekening van 1 januari als uitgangspunt.

2. Bereken het eindsaldo per maand door de inkomsten bij het beginsaldo op te tellen en de uitgaven ervan af te trekken.

3. Bepaal op basis van het eindsaldo per maand of er maatregelen nodig zijn om een betalingsachterstand te voorkomen.

Volg deze stappen voor elke maand, zodat je ziet waar de pieken in je liquiditeitsbehoefte zitten.

Maak keuzes, weet waar je naar toe wilt werken

Het is belangrijk om je als ondernemer bewust te zijn van de risico’s binnen je sector en kennis te hebben van de markt. Als je bijvoorbeeld kleding verkoopt via internet, dan moet je rekening houden met retourzendingen. Wanneer je dit niet meeneemt in je verwachting, schat je de inkomsten en uitgaven verkeerd in, met als resultaat een te optimistisch beeld.

Een adviseur kan je hierbij helpen. Die stelt kritische vragen om na te gaan of je overal aan hebt gedacht en zorgt voor een consequente verwerking van gegevens. Samen breng je het optimisme in evenwicht met een stuk realisme. Die combinatie leidt tot de beste oplossingen.

Inzicht in je financiële positie is noodzakelijk als je gaat groeien. Blijkt uit je liquiditeitsbegroting dat je extra cash nodig hebt? Kijk dan of je binnen je onderneming mogelijkheden hebt om je cashflow te verbeteren.

Kijk vooruit met de saldovoorspeller

Kijk alvast vooruit met de saldovoorspeller in Rabo Inzicht. Met deze financiële prognose weet jij beter of je moet bijsturen én of je kansen kunt grijpen voor de toekomst. Zoals investeren in een nieuw bedrijfspand of meer personeel.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer