TimmerSelekt Doornenbal

‘Profiteren van snel stijgende vraag, mét voldoende vet op de botten’

De crisis hakte er ook bij TimmerSelekt Doornenbal uit Veenendaal behoorlijk in. Toch slaagde het bedrijf erin te investeren in nieuwe machines én voldoende cash achter de hand te houden voor de lopende bedrijfsvoering. Lees hoe ondernemer Carel Doornenbal dat heeft aangepakt.

Carel Doornenbal

Ondernemer: Carel Doornenbal
Bedrijf: TimmerSelekt Doornenbal B.V.
Wat: Onderdelen voor kozijnen
Sinds: 1979

Imposante fabriekshal

Aan lef heeft het Doornenbal nooit ontbroken. In 1979 startte hij een eigen timmerbedrijfje in de schuur van zijn vader. En nu, bijna veertig later, staat er aan de Bobinestraat in Veenendaal een imposante fabriekshal met enorme machines die elke dag zo’n 600 onderdelen voor kozijnen produceren.

Houtbewerkingsmachine

Interen op reserves

“Ik geef toe dat ik het type ondernemer ben dat dit soort investeringen het liefst uit eigen zak bekostig. Dan is het maar betaald”, aldus Doornenbal. “Maar we hebben in de bouw net een gigantische crisis achter de rug waardoor wij, net als veel andere bedrijven in deze sector trouwens, hebben moeten interen op onze reserves. Om toch voldoende geld achter de hand te houden voor de bedrijfsvoering, hebben we onze nieuwste machines met lease gefinancierd.”

Doornenbal doelt daarmee onder meer op de twee CNC-gestuurde houtbewerkingsstraten die in zijn hal staan opgesteld. Machines die van houten balken verschillende kozijnonderdelen maken, zoals dorpels en stijlen. Twee jaar geleden kocht Doornenbal een nieuwe houtstraat van 25 meter, dit voorjaar kwam daar nog eentje van 18 meter bij. Het zijn machines die ieder een paar miljoen euro kosten.

Grillige markt

De investeringen waren hard nodig om aan de explosief gestegen vraag te kunnen voldoen. Van een crisis in de bouw is immers niks meer te merken. Maar nu het met de omzet zo goed gaat, waarom dan toch kiezen voor lease? Doornenbal hoeft niet lang na te denken om die vraag te kunnen beantwoorden.

“Lease is voor ons een veilige route waarmee we aan de snel gestegen vraag kunnen voldoen én financieel gezond blijven.”

“De bouwsector is een grillige markt waar het regelmatig lastig plannen is. Je bent van veel leveranciers en factoren afhankelijk. Het komt nu regelmatig voor dat projecten uitlopen, omdat de heipalen nog niet zijn geleverd of er onvoldoende personeel is. Dat betekent dat wij soms voor een paar miljoen euro aan kozijnen buiten hebben staan die nu nog niet geleverd kunnen worden. En als je niet levert, dan kun je geen factuur sturen.”

Voldoende vet op de botten

Dit soort risico’s kunnen opvangen lukt Doornenbal alleen met voldoende werkkapitaal. Tel daarbij nog de voorraden op die het bedrijf moet inkopen (met als grootste kostenpost het hout) en het is meteen duidelijk hoe belangrijk het voor Timmerselekt Doornenbal is om voldoende vet op de botten te hebben.

Werknemer stelt machine in

Geld om te kunnen groeien

“Na een aantal magere jaren zijn we weer fullspeed aan het werk”, aldus Doornenbal. “We hebben dus geld nodig om die groei aan te kunnen. Om voorraden te kunnen kopen en tegenvallers als vertraagde projecten aan te kunnen. Door te kiezen voor lease hebben we die financiële ruimte nu. Het is voor ons een veilige route die ervoor zorgt dat we aan de snel gestegen vraag kunnen voldoen en tegelijkertijd financieel gezond blijven.”

In overleg met Rabobank Vallei en Rijn heeft Doornenbal de looptijd van zijn contracten vastgesteld op zeven en negen jaar. Een bewuste keuze, vertelt hij. “Ga je te snel aflossen, dan ontstaat er op enig moment misschien toch weer krapte in je financiële mogelijkheden. Daarom hebben we gekozen voor iets meer spreiding en lagere maandlasten.”

Klaar voor een nieuwe crisis

Doornenbal is er dan ook van overtuigd dat zijn bedrijf door lease nu sneller kan groeien dan wanneer hij de investeringen uit eigen zak zou betalen. De volgende crisis is volgens hem namelijk al in de maak.

“Wanneer die precies uitbreekt, weet niemand. Maar dit groeitempo houdt de economie natuurlijk niet vol. Door te kiezen voor lease hebben we sneller de nieuwste machines kunnen aanschaffen. Zo profiteren we nu volop van de sterk gestegen vraag en krijgen we weer een beetje vet op de botten. Op die manier kunnen we een volgende crisis beter aan.”

Zelf investeren in machines?

Je kunt machines met een aanschafwaarde vanaf €5.000 leasen. Met Rabo Lease wordt de machine of het transportmiddel van jou zonder dat je in één keer een grote uitgave hoeft te doen.